datingsite parship

Home » Seks en polyamorie
Blog

Laatst bijgewerkt op maart 10th, 2018 | door Welke online datingsite?

0

Seks en polyamorie

Onder polyamorie verstaan we dat iemand er meerdere liefdesrelaties tegelijk op nahoudt. Soms is er wel sprake van een “vaste” partner, en zijn er daarnaast wisselende contacten. Vaak is het zo dat beide partners in een relatie er een polyamoureuze levensstijl op nahouden en dus beiden naast de vaste relatie ook anderen in hun leven toelaten voor liefde en soms ook seks. Als slechts één van beide partners deze behoefte heeft leidt het vaak tot jaloezie en uiteindelijk het einde van de relatie. Een belangrijke voorwaarde voor polyamorie, of dit nu met of zonder seks is, is dat beide partners er achter staan en ermee instemmen.

Polyamorie kan de relatie spannend houden

Een belangrijke reden voor een polyamoureuze levensstijl is dat degenen die het doen ervan overtuigd zijn dat het hun relatie spannend en dus leuk houdt. In veel relaties ontstaat sleur. Vanwege drukke banen of kinderen die geboren worden, belandt de seks bij veel stellen op een laag pitje. En dit leidt vaak bij beiden of in ieder geval één van de partners tot frustratie. Degene die vindt dat er te weinig seks is, gaat op zoek naar buitenechtelijke avontuurtjes. Als de eigen partner hiervan niet op de hoogte is, dan is er sprake van vreemdgaan. Veel mensen accepteren niet dat hun partner vreemdgaat en vinden ontrouw een reden voor het beëindigen van een relatie.

Seks is de belangrijkste reden voor polyamorie

Het verlangen naar seks met een ander dan de vaste partner is vaak een reden voor polyamorie. Dit kan te maken hebben met het feit dat de behoefte aan seks tussen partners ver uiteen ligt. Als de één eens in de twee weken seks wel genoeg vindt en de ander het liefst iedere dag wil vrijen, dan leidt dit vaak tot discussies en conflicten. Ook kan het zo zijn dat één van beide partners seksuele verlangens heeft waar de ander niet aan kan of wil voldoen. Denk hierbij aan orale seks, SM of rollenspellen. Wanneer je buiten je vaste relatie iemand vindt die hier wel in mee wil gaan kan dit ervoor zorgen dat ook het liefdesleven met je vaste partner verbetert.

Zorg voor veilige seks

Het moge tegenwoordig voor iedereen duidelijk zijn dat wisselende seksuele contacten een risico zijn voor het oplopen van een soa (seksueel overdraagbare aandoening). Sommige soa’s zijn redelijk onschuldig en zijn wel weer te genezen. Maar HIV is natuurlijk de bekendste soa die verstrekkende gevolgen heeft voor je verdere leven. Als je polyamorie pleegt en daar komt ook seks bij kijken, zorg er dan voor dat je altijd veilig vrijt. Ga niet af op de ander en gebruik altijd condooms. Zo voorkom je niet alleen een ongewenste zwangerschap, maar verklein je de kans dat je een soa oploopt ook aanzienlijk. Het is daarnaast aan te raden om regelmatig, minimaal eens per jaar, een soa test te doen als je er wisselende seksuele contacten op nahoudt. Zo voorkom je dat je je eigen partner besmet als jullie wel zonder condoom vrijen, bijvoorbeeld omdat jullie graag kinderen willen.

Maak duidelijke afspraken over seks en polyamorie

Wanneer seks en polyamorie een rol spelen in je relatie, dan is het belangrijk om hier goede afspraken over te maken. Sommige partners spreken af om bepaalde dingen alleen met de eigen partner te doen, bijvoorbeeld zoenen. Of dat zij alleen met de eigen partner als stel in de openbaarheid verschijnen. Ook komt het voor dat partners elkaar uitgebreid verslag doen van hun buitenechtelijke amoureuze uitstapjes. Maar soms geldt juist de afspraak dat hierover geen mededelingen worden gedaan, dat wordt volstaan met te melden dat er iemand is waar contact mee is. Het hangt er simpelweg van af wat jullie hierover afspreken. Belangrijk is dat beide partners zich in de afspraken kunnen vinden.

Stoppen met polyamorie

Wanneer jullie als stel er een polyamoureuze levensstijl op nahouden dan kan er een moment komen dat eén van beide partners hier geen goed gevoel meer over heeft. Het is belangrijk om deze twijfels uit te spreken. Als één van beiden het niet meer ziet zitten dat er naast de vaste relatie ook anderen in het leven van de partner zijn, dan zullen jullie hier over moeten praten. Je kunt besluiten om te stoppen met polyamorie. Als dat de afspraak wordt, is het belangrijk dat je je hier ook aan houdt. Ga niet achter de rug van je partner door met het zoeken naar en onderhouden van seksuele relaties buiten je vaste relatie. Want als je je partner bedriegt kan dit veel verdriet veroorzaken, bij beide partijen.


About the Author

AnoniemGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑