Home / Blog overzicht - Online dating & relaties / Relatietherapie: de oplossing voor al je relatieproblemen!
Relatietherapie:Therapeut in gesprek met stel.

Relatietherapie: de oplossing voor al je relatieproblemen!

Welke online datingsite?
18 januari 2024

Heb je relatieproblemen en ben je op zoek naar professionele hulp om je relatie te verbeteren? Dan kan relatietherapie de oplossing zijn! Op onze blog op Welkeonlinedatingsite.nl leggen we uit wat relatietherapie precies inhoudt en hoe het kan helpen om communicatieproblemen op te lossen, achterliggende problemen aan te pakken en je relatie te versterken. Of je nu individueel, als koppel of als gezin naar een therapeut wilt gaan, we hebben handige tips en adviezen om je te helpen de juiste keuze te maken. Blijf niet langer worstelen met relatieproblemen, maar investeer in je relatie en ontdek de kracht van relatietherapie!

In dit artikel vind je de volgende onderwerpen:

Relatietherapie: hoe het werkt en wat je kunt verwachten

Relatietherapie is simpelweg een manier om mensen bij te staan bij het oplossen van relatieproblemen. De therapeut werkt niet alleen voor stellen. Je kunt ook de hulp van een relatietherapeut inroepen bij problemen tussen een kind en een ouder of een broer en een zus. Alle persoonlijke relaties waarbij een probleem of conflict is kunnen aan een relatietherapeut worden voorgelegd. Aan de hand van gesprekken probeert de therapeut tot een voor alle partijen aanvaardbare oplossing te komen. Dit is helaas niet altijd mogelijk.

Relatietherapeut leidt individuen en koppels door uitdagend labyrint.

hulp bij het verbeteren van je relatie

Relatietherapie is een manier om professionele hulp te krijgen om je relatie te verbeteren. Tijdens deze sessies kun je met een therapeut praten over je gevoelens en meningen en aan je communicatievaardigheden werken. De therapeut kan je ook helpen om achterliggende problemen te identificeren en omgevingsfactoren te bekijken die van invloed kunnen zijn op je relatie. Relatietherapie kan plaatsvinden met individuen of het hele gezin, afhankelijk van de behoeften van de personen in de relatie. Het kan ook online of telefonisch gebeuren, afhankelijk van wat het beste werkt voor jou en je partner.

Onderhoud van relaties

Relaties moeten goed onderhouden worden. In de loop der tijd kunnen hierin namelijk spanningen optreden, die kunnen leiden tot ergernissen en emotionele verwijdering. Wanneer hier niet vroegtijdig aandacht aan wordt besteed, kan het van kwaad tot erger gaan en raak je elkaar steeds verder uit het oog. Je begrijpt elkaar niet meer en ook de bereidheid om voor elkaar open te staan, lijkt steeds minder op te brengen te zijn. Een relatie “time-out” nemen voelt als de enige oplossing. Vaak kan het dan helpen om wat advies van buitenaf te vragen om de situatie scherper in beeld te krijgen en weer toenadering tot elkaar te vinden. Een relatietherapeut kan je helpen weer goed met elkaar in communicatie te komen, zodat je relatie weer een kans krijgt.

Therapeut biedt troost aan verdrietig individu.

Relatietherapie of coaching

Er is verschil tussen relatietherapie en relatiecoaching. Bij relatiecoaching reikt de coach hulpmiddelen en oefeningen aan waarmee je als koppel zelf aan de slag gaat. Je wordt geholpen met elkaar opnieuw in communicatie te komen. Vaak zijn de problemen nog niet dusdanig groot, dat er al weerstand bestaat om met elkaar aan de relatie te werken. Een relatiecoach kun je al inroepen, wanneer alles eigenlijk nog prima verloopt, echter je wilt de basis sterk en verbonden houden.

Zodra je relatietherapie nodig hebt, speelt er al wat meer in de relatie en is er echt een therapeut nodig om met jullie mee te denken hoe je weer toenadering tot elkaar kunt vinden. Alles lijkt in een negatieve spiraal te zijn beland. Om weer te ervaren wat de relatie voor jullie kan betekenen, kan relatietherapie uitkomst bieden.

Hulp van een relatietherapeut

Het kan ongemakkelijk voelen om je zorgen en problemen zomaar bij iemand op tafel te gooien die je helemaal niet kent. Toch kan iemand die hier professioneel in getraind is precies aangeven waar het in de relatie aan schort en jullie op weg helpen terug naar een liefdevolle relatie. Een relatietherapeut dient als een onpartijdige persoon, die niet zelf emotioneel is geïnvesteerd in jullie verhaal. Hierdoor kan de therapeut beide kanten van het verhaal horen en jullie helpen om weer nader tot elkaar te komen. Vaak lopen de spanningen dusdanig hoog op dat je van de ander niet meer kunt horen wat hij of zij je wilt zeggen. Wanneer beide partijen aan hun eigen gelijk vasthouden, ontstaat er enkel een conflict, wat mogelijk niet eens dusdanig nodig is. Een relatietherapeut kan hierin opheldering geven en jullie begeleiden om het verhaal van een andere kant te bekijken.

Therapeut lost emotionele puzzel op met conflicterende stukjes.

Liefde als uitgangspunt

Waarbij relatie coaching meer de nadruk ligt op het bekijken van de kwaliteiten die beide partners meebrengen de relatie in, zal in relatietherapie ook gekeken worden naar hoe de problematiek tot stand is gekomen. Waar is het allemaal begonnen en hoe zijn jullie beland waar je nu bent? Uiteraard staat de liefde die jullie voor elkaar hebben altijd centraal. Een relatie is immers niet zomaar gevormd. Het is belangrijk dat je bij relatietherapie beiden bereid bent om aan de relatie te werken en opnieuw open durft te staan voor wat de ander voelt en te vertellen heeft. Door dit te horen en in gesprek te gaan, vallen issues op te lossen. Er is tijd en aandacht nodig om belemmeringen binnen de relatie weg te nemen. Wanneer je allebei hiervoor wilt gaan, kun je in relatietherapie ver komen.

Wederzijds respect

Het gaat in relatietherapie niet over je gelijk halen en de therapeut aan je kant krijgen. De therapeut zal het verhaal van beiden willen weten om te ontdekken waar de communicatie spaak loopt. Relatietherapie helpt jullie weer open te staan voor de gevoels- en denkwereld van de ander, zodat je weer herinnert wat jullie verbindt. Verbinding is namelijk één van de kernsleutels binnen een relatie. En dit is te bereiken via goede, open communicatie. Vaak gaat hierin één en ander mis naarmate je langer bij elkaar bent.

Met relatietherapie is dit snel en effectief op te lossen en wordt je stap voor stap begeleid om de thema’s die voor jullie spelen door te werken. Hoewel het in eerste instantie wat ongemakkelijk kan voelen, zul je snel de voordelen ervan bemerken en blij zijn dat je een dergelijke stap hebt genomen. Wanneer je relatie je dierbaar is, is het zeker de moeite waard om hierbij hulp in te roepen.

Empathisch gesprek tussen twee individuen met actieve luisterhouding.

Relatietherapie bij een huwelijkscrisis

Verreweg de meeste mensen roepen de hulp in van een relatietherapeut als er sprake is van een relatiecrisis. Die kan door allerlei oorzaken ontstaan. Soms is er sprake van een buitenechtelijke relatie, maar het kan ook zijn dat bepaalde gedragingen van een partner bij de ander zoveel ergernis oproepen dat er een crisis ontstaat. Stellen die vaak ruzie hebben met je partner kunnen moedeloos worden. Je kunt dan besluiten om uit elkaar te gaan maar je kunt ook proberen om je relatie te redden door de hulp van een relatietherapeut in te roepen. Hij of zij zal vaak in eerste instantie afzonderlijke gesprekken voeren met beide partijen om te inventariseren wat her probleem precies is. Daarna volgen gezamenlijke sessies.

Een relatietherapeut kan geen wonderen verrichten

Als je huwelijk in zwaar weer verkeert mag je van een relatietherapeut geen wonderen verwachten. Als je maandenlang bent vreemdgegaan met de beste vriendin van je vrouw dan is de kans groot dat ze je dat nooit meer vergeeft en dat deze actie het einde van je huwelijk betekent. Maar als je een slippertje hebt gemaakt en dat eerlijk opbiecht dan kan dit weliswaar leiden tot een crisis, maar wellicht is je partner bereid om je te vergeven en de relatie nog een kans te geven. Wel zal er sprake zijn van een flinke deuk in het vertrouwen en die moet worden hersteld. Dat kost vaak tijd en daar kan de relatietherapeut bij helpen.

Koppel in storm, therapeutische vuurtoren wijst naar herstel.

Op een goede manier je relatie beëindigen

Ook als jullie hebben besloten om uit elkaar te gaan kan een relatietherapeut daarbij helpen. Een scheiding kan namelijk op verschillende manieren. Jullie kunnen op een zo goed mogelijke manier de relatie verbreken of er een vechtscheiding van maken. Dat laatste is natuurlijk nooit de beste oplossing, zeker als er jonge kinderen bij betrokken zijn. Als jullie er samen niet op een goede manier uit dreigen te komen kan een relatietherapeut helpen om de scheiding zo goed mogelijk te regelen zodat er naast de scheiding op zich geen extra problemen of ergernissen ontstaan.

Een oplossing vinden voor problemen

Het kan ook zijn dat er problemen in een relatie ontstaan die een breuk zouden kunnen veroorzaken. Hierbij kun je denken aan problemen op seksueel gebied, een gebrek aan vertrouwen of ergernis aan bepaalde eigenschappen van de partner. Ook hier kan een relatietherapeut bij helpen. Als een vrouw bijvoorbeeld niet meer met haar man wil vrijen kan dat verschillende oorzaken hebben die ze niet wil of durft aan te geven. Met hulp en tussenkomst van een therapeut kan het gesprek hierover misschien wel op gang komen en kan de liefdesrelatie uiteindelijk worden hersteld.

"Therapeut heelt gebroken hart, koppel bespreekt vertrouwenskwesties.

Hoe vind je een goede relatietherapeut?

Bij een relatietherapeut bespreek je vaak heel persoonlijke dingen. Het is dus belangrijk er één te vinden die je vertrouwt. En dat geldt dan voor beide partners. Als jullie, of één van beiden, zich niet prettig en op zijn gemak voelt bij de therapeut dan is het zaak een andere therapeut te vinden. Soms kan een therapeut doorverwijzen naar een collega waar je wellicht een betere klik mee hebt.

Een therapeut is altijd objectief en onpartijdig. Hij of zij zal als het goed is niet snel partij trekken voor één van beide partijen. Als een man zijn vrouw slaat is dat wellicht wat lastig, maar ook dan zal een therapeut er proberen achter te komen waarom de man dit doet en een mogelijkheid proberen te vinden om het geweld te laten stoppen. Als dat niet lukt dan zal dit uiteraard leiden tot het beëindigen van de relatie en het eventueel vinden van een veilige plek voor de mishandelde partner.

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden bij het zoeken naar een goede relatietherapeut:

  • Zoek naar iemand met de juiste opleiding en ervaring: Zoek naar een therapeut die is opgeleid en gekwalificeerd om relatietherapie te geven. Bekijk ook of ze ervaring hebben met het werken aan problemen die vergelijkbaar zijn met die van jou.
  • Zoek naar iemand met wie je je op je gemak voelt: Het is belangrijk om een therapeut te vinden met wie je je op je gemak voelt en die je vertrouwt. Als je je niet op je gemak voelt bij de therapeut, zul je waarschijnlijk minder geneigd zijn om open te zijn en te praten over persoonlijke onderwerpen.
  • Zoek naar iemand met wie je kunt verbinden: Zoek naar een therapeut met wie je een goede verbinding kunt maken. Als je je begrepen voelt door de therapeut, zul je waarschijnlijk meer geneigd zijn om te praten en te werken aan je problemen.
  • Zoek naar iemand met een goede reputatie: Vraag om referenties of vraag rond om te zien of de therapeut een goede reputatie heeft. Dit kan je helpen om te bepalen of de therapeut geschikt is voor jou.
  • Zoek naar iemand binnen je budget: Zoek naar een therapeut die binnen je budget past. Sommige therapeuten bieden kortingen of betalingsplannen aan om het betaalbaar te maken.
  • Zoek naar iemand met wie je gemakkelijk kunt afspreken: Zoek naar een therapeut die praktijkruimte heeft in de buurt of die online of telefonische sessies aanbiedt, afhankelijk van wat voor jou het beste werkt.

Relatietherapie voor ouders en kinderen

Relatietherapie kan ook worden toegepast om de verstoorde relatie tussen een ouder en een kind te herstellen. Dit kan bijvoorbeeld aan de orde zijn als een kind vindt dat hij of zij te weinig vrijheid krijgt. Of als een schoondochter vindt dat haar schoonmoeder zich teveel met haar huishouden en relatie bemoeit. Ook een ingrijpende gebeurtenis zoals het verlies van een kind kan gevolgen hebben voor de relatie tussen ouders en kinderen. Een kind dat een broer of zus verliest kan het gevoel hebben dat de ouders hem of haar geen aandacht meer geven omdat ze alleen maar bezig zijn met het overleden kind. Ook in dit soort verdrietige situaties kan een relatietherapeut bemiddelen en proberen beide partijen weer tot elkaar te brengen.

Therapeut bevordert communicatie tussen ouder en kind, conflicten oplossend.

Investeer in je relatie: waarom relatietherapie de moeite waard is

We hopen dat onze blog op Welkeonlinedatingsite.nl je heeft geholpen om meer inzicht te krijgen in relatietherapie en hoe het kan bijdragen aan het verbeteren van je relatie. Of je nu aan het begin van je relatie staat of al jarenlang samen bent, het is nooit te laat om te werken aan een gezonde en gelukkige relatie. Vergeet niet om onze andere blogs te bekijken voor meer advies over online dating en relaties. Bij Welkeonlinedatingsite.nl zijn we er om je te helpen bij elke stap van jouw zoektocht naar liefde en geluk. Bedankt voor het lezen en veel succes met het versterken van je relatie met behulp van relatietherapie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---