datingsite parship

Home » Overspel is menselijk, maar dit is geen excuus
Blog

Laatst bijgewerkt op maart 13th, 2019 | door Welke online datingsite?

0

Overspel is menselijk, maar dit is geen excuus

Over de jaren heen blijkt het percentage mensen dat vreemdgaan afkeurt, nagenoeg hetzelfde is gebleven. Daarentegen zijn de ideeën over het huwelijk wel enorm veranderd, waarbij zelfs een toename in percentage dat het homohuwelijk goedkeurt, is toegenomen tot 68%. Het is daarom opvallend hoezeer de gevoelens en zienswijze tot vreemdgaan nog steeds weinig ruimte tot begrip geven. Het wordt nog steeds als moedig en bijzonder beschouwd als een vrouw haar man verdedigt met betrekking tot het vreemdgaan, als iets waar hij zichzelf niet in heeft kunnen bedwingen. Hoe kan tegenwoordig tegen vreemdgaan worden aangekeken en is het niet tijd voor een veranderde benadering?

Omgaan met vreemdgaan

Verschillende therapieën raden uiteenlopende methodes aan om met het vreemdgaan om te gaan. Hoe kan hier als koppel naar gekeken worden en wat is er nodig om hier overheen te komen? Uiteraard blijft dit een persoonlijk proces, waar iedereen voor zichzelf een manier in vindt om het te verwerken. Een veranderde visie op het concept vreemdgaan kan zeker bijdragen aan begrip en heling van de situatie. Waar voorheen eerder werd gegrepen naar onderlinge eerlijkheid en harmonie om terug in vertrouwen te komen, oppert Esther Perel, dochter van Holocaust overlevenden in haar bestseller Mating in Captivity om afstand te nemen van de relatie en door de ogen van de ander te kijken naar de machtsdynamiek om opnieuw verlangen te genereren. Zij oppert dat eerlijke genadeloosheid het beste is in de slaapkamer en dat geenszins de nadruk moet liggen op het genot van de ander.

Wat is vreemdgaan?

Het oordeel dat vreemdgaan verkeerd zou zijn, is onderhevig aan subjectief perspectief en het is onduidelijk wat hieronder wordt verstaan, aangezien elk koppel hier andere ideeën over heeft. Is het namelijk vreemdgaan als je met een ander seks hebt als je vrouw je door Alzheimer niet meer herkend? Of valt het bekijken van porno op het internet minder onder vreemdgaan dan wanneer je naar een club gaat en van iemand een lapdance krijgt? Is het verstandig om vast te houden aan principes en te scheiden als je in een relatie zit waarin je seksueel niet volledig overeenkomt, maar verder wel een gelukkig gezinsleven hebt? Bovendien is niet elke vreemdganger ongelukkig in zijn huwelijk en evenmin zijn ze allemaal seksverslaafd. Als je vreemdgaat, is het niet altijd je partner die je niet langer wilt, eerder dat je niet langer meer de persoon wilt zijn die je geworden bent.

Andere ideeën onder de loep

Niet iedereen is het eens met Perel’s zienswijze op vreemdgaan. Zij vinden het vreemd hoe het geprezen wordt dat een vrouw een altaar heeft opgericht in ere van de minnares van haar man om haar te danken voor het nieuw oplichten van het vuur in haar huwelijk. Jaloezie zou een manier zijn om het libido nieuw leven te geven, waardoor het geoorloofd is om over te gaan op non-monogamie, een soort van geoorloofd vreemdgaan, ten behoeve van de vonk tussen echtelieden. Toch lijkt alles erop te wijzen dat een dergelijke leefstijl net zo goed leidt tot allerlei soorten problemen. Monogamie is zeker niet gemakkelijk, maar andere wegen zijn net zo moeilijk en zorgen vaak voor nog meer problemen. Van iemand houden, betekent niet dat je de ander geen pijn zult doen. Er is echter wel toewijding nodig om de huwelijkse beloften in acht te houden en hierin je partner trouw in te blijven. Zeker liefde zou zoveel moeite waard moeten zijn.

Twijfel over identiteit

Het grootste verraad bij vreemdgaan is vaak niet eens naar de partner toe, maar in eerste instantie naar jezelf. Vaak voelen personen die vreemdgaan zich dermate schuldig, omdat ze iemand zijn geworden die ze niet willen zijn. Dit is vaak nog de grootste drempel die ze moeten overwinnen, om weer te geloven dat het mogelijk is om de relatie te redden. Monogamie wordt doorgaans niet als natuurlijk beschouwd, maar wel is het bewonderenswaardig als iemand na een daad van vreemdgaan alles in het werk stelt om weer opnieuw trouw te kunnen zijn aan hun partner.


About the Author

AnoniemGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑