datingsite parship

Home » Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus
Blog Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus

Laatst bijgewerkt op maart 25th, 2020 | door Welke online datingsite?

1

Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus

Deze uitspraak is heel bekend geworden in de afgelopen jaren, niet alleen in het Nederlands maar ook in andere talen. Er wordt mee bedoeld dat mannen en vrouwen een andere manier van denken hebben en van met dingen omgaan. Mede hierdoor vullen man en vrouw elkaar vaak heel goed aan in een relatie. Natuurlijk is het niet zo dat je karakter alleen maar afhankelijk is van je geslacht.

Je opvoeding drukt daar ook een belangrijk stempel op en als je ouder wordt telt ook mee hoe je leven is verlopen. Als je veel tegenslag hebt gehad is het misschien logisch dat je wantrouwend bent ten opzichte van andere mensen. Als je leven voorspoedig verloopt en het je altijd voor de wind gaat ben je wellicht wat impulsiever in bijvoorbeeld het leggen van contacten. Maar hoe dan ook zijn er wel frappante verschillen tussen mannen en vrouwen die de uitspraak “Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus” wel degelijk rechtvaardigen.

Het boek van John Gray

De bekende relatiedeskundige John Gray was degene die de term “Mannen van Mars en vrouwen van Venus” introduceerde. Hij deed dit om aan te geven dat mannen en vrouwen op veel punten verschillen en het dus niet vreemd is dat ze elkaar soms niet begrijpen. De term werd een begrip omdat de boeken van Gray als warme broodjes over de toonbank gingen. Ze werden ook in het Nederlands vertaald en ook in ons land belandde het boek in de Boeken Top 10. De bekende Nederlandse acteur en theatermaker Huub Stapel maakte er een onemanshow over waarvoor hij ook rijkelijk uit zijn eigen ervaringen putte.

john gray mannen komen van mars vrouwen komen van venus

Wat zijn de kenmerken van Mars-mannen?

De Marsbewoners, de mannen dus, hebben een aantal typische kenmerken die je bij veel mannen gemakkelijk zult herkennen. Mannen zijn vaak geïnteresseerd in techniek, sport en volgen het actuele nieuws op de voet. Verder zijn mannen vaak buiten te vinden om te sporten of te klussen. Zaken als computers, auto’s en nieuwe technische snufjes hebben vaak hun interesse. Als het gaat om de manier waarop mannen in het leven staan valt op dat ze vaak individualistisch zijn en soms moeite hebben om rekening te houden met een ander. Mannen denken vaak oplossingsgericht en rationeel. Mannen houden niet van ongevraagd advies. Als ze advies vragen en ze dit krijgen volgen ze het vaak wel op. Maar geef een man geen ongevraagd advies want de kans is groot dat hij het opvat als kritiek.

En hoe zit dat dan met de Venus-vrouwen?

Vrouwen zijn over het algemeen sensitiever. Ze zijn vaak beter in staat zich in de situatie van de ander te verplaatsen dan mannen. Ze delen hun gevoelens makkelijker en hechten waarde aan het oordeel van een ander. Vrouwen baseren hun gevoel van eigenwaarde meer op wat anderen van ze vinden dan dat ze zelf overtuigd zijn van hun kwaliteiten. Vrouwen gaan vaker op hun intuitie af dan mannen. Ze voelen vaker zonder woorden aan dat er iets niet klopt of dat iemand niet te vertrouwen is. Vrouwen geven en krijgen in tegenstelling tot mannen vaak ongevraagd advies en kunnen daar over het algemeen beter mee omgaan dan mannen. Vrouwen zijn vaak meer geïnteresseerd in wie iemand is qua persoonlijkheid dan wat diegene in het leven heeft bereikt en hoe hoog het salaris is dat hij of zij verdient.

Mars en Venus botsen soms

In een relatie kan het gebeuren dat Mars en Venus met elkaar in conflict komen. Er zijn verschillende ergernissen in een relatie die herkenbaar zijn voor velen. De vrouw vindt dat er wat moet veranderen, de man heeft geen behoefte aan ongevraagd advies omdat hij dit als kritiek opvat. De man moet dus de ruimte krijgen om zelf in te zien dat er een probleem is. Hij zal een advies pas opvolgen als hij het idee krijgt dat dit het probleem zou kunnen oplossen. Als de vrouw de man het gevoel geeft dat hij de oorzaak is van een probleem dan is de kans klein dat hij zijn gedrag spontaan zal veranderen. Mannen moeten in veel gevallen zelf tot de conclusie komen dat verandering nodig is. En nu maar hopen dat de vrouw in het spel daar het geduld voor heeft.

venus mars

Niet elk probleem heeft meteen een oplossing

Een groot verschil tussen mannen en vrouwen is dat vrouwen vaak hun zorgen en problemen op tafel leggen, puur om deze met de ander te delen. Als er een probleem is dan wil de vrouw daar met haar man over kunnen praten, zonder dat hij meteen aan komt zetten met een oplossing. Als één van de kinderen allergisch blijkt te zijn voor de kat in huis dan zal de man waarschijnlijk meteen roepen dat de kat dan ‘dus’ de deur uit moet. De vrouw wil eerst alle mogelijkheden overwegen omdat ze niet alleen van haar kind houdt maar ook aan de kat is gehecht.

Vrouwen praten veel meer dan mannen

Het is wetenschappelijk aangetoond dat mannen veel minder woorden gebruiken dan vrouwen. Mannen praten vooral om informatie te delen, of de oplossing voor een probleem aan te dragen. Vrouwen praten over een situatie. Al pratend ordenen ze hun gedachten en komen op die manier vaak ook tot een oplossing. Vrouwen denken graag hardop, terwijl mannen een probleem liever in stilte oplossen.

gevecht man vrouw

Beeldspraak en misverstanden

Vrouwen hebben de neiging om beeldspraak te gebruiken om iets duidelijk te maken. “Dat paars op die muur kan eigenlijk echt niet meer” komt overeen met “die muur moet nodig eens worden geschilderd”. Mannen vatten dit vaak verkeerd op. Ze ervaren het als kritiek, terwijl de vrouw het helemaal niet zo had bedoeld. Misschien wil ze gewoon zelf die muur gaan schilderen en overleggen welke kleur verf in aanmerking komt. Mannen willen dan dus liever een opmerking in de trant van “Schat, ga je mee naar de bouwmarkt, dan gaan we verf uitzoeken voor die muur, want ik ben dat paars nu echt zat”. Dat is een uitspraak waar een man wat mee kan.

De golvende emoties van een vrouw

De emoties van een vrouw kenmerken zich door hoge pieken en diepe dalen. Mannen zijn vaak gelijkmatiger in hun beleving. Bij een vrouw kan de stemming ineens omslaan, niet zelden wordt de schuld hiervan gegeven aan hormonen en dat is niet geheel onterecht. Het is de kunst van de man om zijn vrouw als ze in een dal zit daar weer uit te halen door haar de ruimte te geven om de dingen weer van de positieve kant te gaan zien. Het komt er in feite op neer dat mannen en vrouwen moeten leren elkaar op de juiste manier aan te vullen.

 • Zij gedijt goed bij toewijding, hij wil bewondering
 • Hij wil vertrouwen, zij heeft zorgzaamheid nodig
 • Zij wil dat hij haar begrijpt, hij wil dat zij zijn keuzes accepteert
 • Hij wil goedkeuring voor wat hij doet, zij hunkert naar bevestiging
 • Zij wil worden gerustgesteld, hij wil worden aangemoedigd
 • Hij wil waardering voor zijn prestaties, zij wil respect voor haar mening
 • Als mannen en vrouwen simpelweg een beetje meer rekening houden met elkaars verschillen kan dit veel onbegrip en ruzies voorkomen


About the Author

AnoniemEén Ervaring Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus

 1. MGTOW MGTOW says:

  Quote uit dit artikel:

  ‘Vrouwen zijn vaak meer geïnteresseerd in wie iemand is qua persoonlijkheid dan wat diegene in het leven heeft bereikt en hoe hoog het salaris is dat hij of zij verdient.’

  Je hoort golddiggers vaak zeggen dat ze niet vallen op een rijke man omdat hij rijk is, maar omdat hij zo zelfverzekerd is……….

  Ik vraag me af wat de auteur uberhaupt met deze zin bedoelt als het gaat om verschil tussen man en vrouw. Zijn mannen dan meer geinteresseerd in het geld en status van de partner dan vrouwen? Dat lijkt mij sterk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑