datingsite parship

Home » Help, ik heb liefdesverdriet – Zo herstel je van liefdesverdriet!
Blog liefdesverdriet

Laatst bijgewerkt op mei 28th, 2020 | door Welke online datingsite?

0

Help, ik heb liefdesverdriet – Zo herstel je van liefdesverdriet!

Nagenoeg iedereen heeft er wel eens last van gehad: liefdesverdriet. Liefdesverdriet is een heel normaal en gezond verschijnsel wanneer een relatie beëindigd wordt. De ene persoon heeft er meer last van dan de andere. Soms verwerk je liefdesverdriet heel snel, en soms kan het weken of zelfs maanden duren. De mate van liefdesverdriet hangt van verschillende factoren af. Zoals het woord al zegt, is de hoofdemotie in zo’n periode verdriet. Ook heb je het gevoel dat het nooit meer goed zal komen en je eeuwig verdrietig zal blijven.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Verschillende emoties bij liefdesverdriet

De duur van de relatie, de manier waarop de relatie ten einde is gekomen en het karakter van de persoon hebben een belangrijke rol in de manier waarop het verdriet tot uiting komt. Hoe intenser je de relatie ervaren hebt, hoe groter het verdriet en de onmacht. Naast verdriet kan je ook enorme boosheid en woede ervaren. Dit komt omdat je niet weet wat je moet doen.

liefdesverdriet

Het komt nooit meer goed

Alles voelt oneerlijk en je hebt nergens zin meer in. Je blijft er maar over piekeren en kan er niet meer door slapen. De mooie herinneringen komen weer boven en je weet het zeker: je kan nooit meer zoveel van iemand houden als van deze persoon. Vooral wanneer je voor de eerste keer liefdesverdriet ervaart kun je dit gevoel hebben.

Na regen komt zonneschijn

Het klinkt misschien cliché, maar het is de waarheid. Liefdesverdriet gaat vroeg of laat over. Het gemis, verdriet, boosheid en lusteloosheid verdwijnt. Beetje bij beetje slijten deze gevoelens, totdat je je op een dag beseft dat je over het liefdesverdriet heen bent! Een grote fout is het wegdrukken van je emoties. Dit moet je niet doen want deze emoties zijn een logisch gevolg op dit verlies. Het helpt erg om met mensen over je verdriet te praten, zodat je snel van je liefdesverdriet af komt.

zonneschijn

Positieve kanten van liefdesverdriet

Liefdesverdriet heeft ook positieve kanten. Tijdens deze donkere periode zie je dit natuurlijk niet in, maar naderhand heb je veel van deze tijd geleerd. Door liefdesverdriet leer je jezelf goed kennen en je wordt mentaal sterker. Het lukt je makkelijker om zaken te relativeren, iets wat je misschien nog niet kon. Ten slotte leer je veel op relatiegebied. Terugkijkend op je relatie zal je misschien denken: ‘waarom heb ik dat voor hem/haar gedaan?’ Liefde maakt blind zeggen ze. En dit klopt ook. Na een breuk zie je ook de negatieve kanten van deze persoon.

Zo herstel je van liefdesverdriet!

Verder gaan na een liefdesbreuk kan zeer moeilijk zijn, zeker voor degene die hier niet voor heeft gekozen. Toch zijn er zeker dingen die je kunt doen om sneller je liefdesverdriet achter je te kunnen laten. Alles wat je kunt bedenken, zal waarschijnlijk effect hebben, dus probeer dit zeker.

herstellen liefdesverdriet

Onderzoek naar pijnstimulans

In een onderzoek waarbij 40 vrijwilligers werden uitgenodigd die binnen de laatste zes maanden een breuk met hun partner hadden ervaren, mochten elk twee foto’s meenemen. Eén van een gewone vriend en de ander van hun ex-partner. Hun arm werd aangesloten op een apparaat dat hun lichaamstemperatuur kon controleren. Gedurende de test op pijntolerantie werd hen gevraagd hoe ze zich voelde en konden dit op een schaal van 1 tot 5 aangeven. Eenzelfde gebied in de hersenen werd geactiveerd toen ze de pijnlijke hitte voelde en tegelijkertijd de foto’s van hun exen zagen. Hun emotionele pijn werd hiermee bevestigd. Het onderzoek bevestigde dat een meetbaar effect zichtbaar was aan chemicaliën in de hersenen.

hersenen liefde

Placebo werkt

Vervolgens kregen de kandidaten een nasale spray waarvan één helft van de groep verteld werd dat het een krachtig verzachtend effect zou hebben op emotionele pijn, terwijl de andere helft de waarheid kreeg te horen en wisten dat het een normale spray betrof. In de volgende MRI-scans werd duidelijk dat bij de personen die overtuigd waren dat ze pijnverzachtende spray hadden gebruikt, ook daadwerkelijk hersenactiviteit zichtbaar werd, waarin dit naar voren kwam. De hersendelen die de emoties beheersen, werkten sneller terwijl andere delen die betrekking hebben op de oorspronkelijke afwijzing, langzamer werkten. Dit was het eerste onderzoek waaruit blijkt dat een placebo drug invloed kan uitoefenen op emotionele pijn, veroorzaakt door een relationele afwijzing. Positieve verwachtingen kunnen hieruit volgen over het beïnvloeden van gedeelten in het brein die normaal gevoelig zijn voor feel-good chemicaliën.

Licht in duisternis

Geloofsovertuigingen of verwachtingen doen ertoe, op zo’n manier dat ze onze hersenen beïnvloeden en hoe we onze gevoelens ervaren. Ook zijn ze bepalend voor onze beslissingen. Wanneer mensen geloven dat een bepaald middel zal helpen tegen hartzeer, dan is dit vaak ook het geval. Het opent hun denken voor het ervaren van positieve aspecten in hun belevenis en geeft een positievere blik op het leven. Dit is belangrijk om te weten aangezien liefdesverdriet kan leiden tot depressie. Degenen die gedumpt waren door hun partner kunnen zo weer controle krijgen over hun leven.

licht in duisternis

Andere opties

Vrienden en familie kunnen ook een bron aan steun en afleiding vormen en zo kun je ontsnappen aan een gevoel van isolement. Ook kan het belangrijk zijn om een dagboek bij te houden, zodat je je gevoelens van je af kunt schrijven. Met logica en bewijsmateriaal kun je negatieve gedachten relativeren. Je kunt zo alles weer in het juiste perspectief zetten. Door hier actief mee aan de slag te gaan, worden ze steeds effectiever. Door simpelweg te geloven dat iets je kan helpen, zal dit al meer het geval zijn.

dagboek

Nieuwe liefdes

Het allermooiste van liefdesverdriet is dat er weer nieuwe tijden voor je aankomen. En dus ook nieuwe relaties. Je zal merken wanneer je weer aan een serieuze relatie begint, je totaal anders naar een relatie kijkt. Je hebt je verwachtingen en idealen al iets bijgesteld. Tijdens de nieuwe relatie zal je nieuwe dingen ontdekken. Een nieuwe relatie geeft nieuwe positieve inzichten. Je dacht misschien wel dat je vorige relatie perfect was, maar in de nieuwe relatie zie je dat het heel anders kan. Vergeet niet: waar een deur dicht gaat, gaat altijd een nieuwe open!


About the Author

AnoniemGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑