Home / Blog overzicht - Online dating & relaties / Zijn jouw hoge normen een bedreiging voor je huwelijk?
Stel in boot op woelige wateren hoge normen versus stabiliteit

Zijn jouw hoge normen een bedreiging voor je huwelijk?

Welke online datingsite?
22 december 2023

Als het gaat om relaties hebben we allemaal bepaalde verwachtingen en normen, maar wat als deze normen te hoog zijn? Het kan zijn dat je jezelf in de weg zit bij het opbouwen van een gezonde, gelukkige relatie. In dit artikel onderzoeken we hoe hoge normen een huwelijk kunnen bemoeilijken en wat je kunt doen om deze uitdagingen te overwinnen. Hoewel het goed is om bepaalde verwachtingen te hebben van je partner en relatie, kan het hebben van te hoge normen leiden tot onrealistische verwachtingen en frustratie. Door te begrijpen hoe deze normen je relatie kunnen beïnvloeden, kun je stappen ondernemen om jezelf en je huwelijk te beschermen. Blijf lezen om meer te leren over de mogelijke gevaren van hoge normen en hoe je ze kunt overwinnen.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Je hoge normen kunnen je huwelijk bemoeilijken

Als je lang single bent, heb je vast wel eens het verwijt gehad dat je lat te hoog ligt. Ook binnen je huwelijk kun je te hoge normen hanteren, waardoor je snel in slecht water kunt verkeren. Er zijn duidelijke grenzen aan wat uit een huwelijk te halen valt. In een huwelijk is het belangrijk om bepaalde normen en waarden te hebben om een gezonde en gelukkige relatie te behouden. Hoge normen kunnen echter ook een belemmering vormen voor een harmonieus huwelijk als ze niet gebalanceerd worden met realistische verwachtingen en begrip voor de behoeften en grenzen van je partner.

Ladder van relatie-normen: sommige onbereikbaar, andere realistisch

Normen en waarden in een huwelijk

Hoge normen kunnen het huwelijk bemoeilijken als ze onrealistisch of onbuigzaam zijn. Het is belangrijk om normen en waarden te hebben in een relatie, maar het stellen van te hoge eisen voor je partner of je huwelijk kan leiden tot conflicten. Onthoud dat we allemaal menselijk zijn en fouten maken. Hoge normen betekenen niet dat je perfectie verwacht, maar dat je begrip en vergeving toont en open en eerlijk communiceert over je behoeften en zorgen. Door realistische verwachtingen te stellen en open te staan voor compromissen, kan een huwelijk gezond en sterk blijven. In deze blog gaan we in op hoe hoge normen je huwelijk kunnen bemoeilijken, en hoe je ze kunt aanpassen zonder afbreuk te doen aan wat voor jou belangrijk is.

Wat zijn hoge normen en hoe beïnvloeden ze ons huwelijk?

Hoge normen zijn de hoge verwachtingen die we hebben van onszelf en van anderen, vooral in onze intieme relaties. Ze kunnen betrekking hebben op allerlei aspecten van het leven, zoals werk, huishouden, ouderschap, vriendschap en seksualiteit. Dergelijke normen kunnen bijvoorbeeld zijn dat je altijd het huis netjes en opgeruimd wilt houden, dat je graag wilt dat je partner regelmatig tijd vrijmaakt voor jullie tweeën, of dat je verwacht dat je partner altijd liefdevol en attent is. Maar hoe beïnvloeden deze hoge normen ons huwelijk?

Beeld van touwtrekken tussen hoge en gebalanceerde relatieverwachtingen

  • Het kan ons helpen om onszelf te motiveren en onze doelen te bereiken.

Op zichzelf zijn hoge normen niet per se een slechte zaak. Ze kunnen ons helpen om onszelf te motiveren en om onze doelen te bereiken. Als je bijvoorbeeld hoge normen hebt op het gebied van financiën, kan dit ervoor zorgen dat je hard werkt om je carrière te verbeteren en om geld opzij te zetten voor de toekomst. Of als je hoge normen hebt op het gebied van gezondheid, kan dit ervoor zorgen dat je regelmatig sport en gezonde keuzes maakt wat betreft voeding.

  • Hoge normen kunnen leiden tot ontevredenheid als ze niet worden behaald.

Echter, als onze hoge normen niet worden behaald, kan dit leiden tot ontevredenheid en frustratie. Als je bijvoorbeeld Dergelijke normen hebt op het gebied van huishouden en je partner niet altijd even goed helpt met opruimen, kan dit leiden tot conflicten en ruzies. Of als je hoge normen hebt op het gebied van seksualiteit en je partner hier niet aan kan voldoen, kan dit leiden tot een gebrek aan tevredenheid en zelfs een gevoel van afwijzing.

Storm van onvervulde hoge normen, zon voor vervulde verwachtingen.

  • Het kan leiden tot vergelijking met anderen.

Daarnaast kunnen hoge normen ons ook dwingen om te vergelijken met anderen, wat kan leiden tot een gevoel van onvoldoende zijn en ontevredenheid. Als je bijvoorbeeld hoge normen hebt op het gebied van carrière en je ziet dat anderen meer succes hebben, kan dit leiden tot een gevoel van falen en ontevredenheid, ook al doe je je best om je doelen te bereiken. Dit geldt ook voor andere aspecten van het leven waarbij we onszelf vergelijken met anderen, zoals op het gebied van uiterlijk, relaties, ouderschap, enzovoort. Het kan moeilijk zijn om te accepteren dat anderen misschien meer hebben of beter presteren dan wij, vooral als we hoge normen hebben voor onszelf.

Principes binnen een huwelijk

Toch blijkt dat hoge normen zeker kans maken in huwelijken met een sterke basis. Als je wat onzeker in je relatie staat, kun je beter lagere normen hanteren. Het is nooit verstandig om je principes weg te doen, toch kan dit in sommige nodig zijn om zo beter tegemoet te komen aan de situatie. Onderzoek wijst uit dat aanmoediging partners aanspoort om beter aan zichzelf te werken, terwijl langere normen juiste gemakkelijker zijn om tegemoet aan te komen. De meeste mensen zullen hier dan ook liever genoegen mee nemen.

Structuur van blokken: gezonde normen naast overdreven hoge verwachtingen

Onderzoek naar ruzie

Een ander onderzoek onderzocht de normen van pasgehuwden en hoe gelukkig elk individu nu in hun huwelijk was en de mate waarin er conflicten heersten. Ook werden ze gefilmd in hoe direct of juist indirect ze een bepaalde mate van venijnigheid jegens hun partner uiten. Dit toont aan hoe open bepaalde zorgen of irritaties geuit konden worden. Over een periode van vier jaar werd tweemaal per jaar besproken hoe het huwelijk ervaren werd.

Onduidelijke communicatie vereist lagere normen

Over het algemeen waren alle pasgehuwden gelukkig in hun huwelijk, zelfs bij het hanteren van hoge normen en verwachtingen. Wanneer er sprake was van een moeizame communicatie of juist veel indirect venijn om individuele behoeften kenbaar te maken, dan bleken de hoge normen niet goed te werken. Het droeg bij aan geluk binnen dergelijke relaties als lagere normen werden gehanteerd. Als de kwaliteiten voor duidelijke communicatie wat zwakker zijn, er obstakels van buitenaf meespelen of financiële zorgen een rol spelen, kan het handiger zijn om even minder te verwachten. Anders loop je de kans om gedesillusioneerd te raken en je vertrouwen in je partner te verliezen.

Brug: stevig uiteinde voor heldere communicatie

Pas verwachtingen aan

Soms is het lastig te bepalen in welke situatie je verkeert en kun je meer van je partner verwachten dan hij of zij kan bieden op dat moment. Het is altijd waardevol om vast te houden aan wat je voor mogelijk houdt, toch kan de ingang om daar te komen mogelijk op een andere manier worden bereikt dan gedacht. Het helpt om de normen en verwachtingen hierin dan wat aan te passen. Accepteer eveneens als dit even wat minder lukt en het nog een zoeken blijft naar de juiste benadering. Hoge normen kunnen ons helpen om onszelf te motiveren en om onze doelen te bereiken, maar ze kunnen ook leiden tot ontevredenheid en conflicten als ze niet worden behaald. Daarnaast kunnen hoge normen ons dwingen om te vergelijken met anderen, wat kan leiden tot een gevoel van falen en ontevredenheid. Het is daarom belangrijk om onze hoge normen te balanceren met realistische verwachtingen en begrip voor de behoeften en grenzen van onze partner. Zo kunnen we onze hoge normen behouden zonder dat ze een negatief effect hebben op ons huwelijk.

Hoe realistische verwachtingen de sleutel zijn tot een succesvol huwelijk

Als het gaat om relaties, is het belangrijk om te begrijpen hoe jouw eigen hoge normen van invloed kunnen zijn op je huwelijk. Hoewel het stellen van hoge eisen aan jezelf en je partner op het eerste gezicht positief lijkt, kan het ook een bron van spanning en conflict zijn. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en open te staan voor compromissen om een succesvolle relatie op te bouwen. Het herkennen van deze patronen en het nemen van stappen om ze aan te pakken, kan je huwelijk versterken en de intimiteit vergroten. Hopelijk hebben de tips in dit artikel je geholpen om inzicht te krijgen in de invloed van jouw hoge normen op je huwelijk en hoe je deze kunt verbeteren.

3 reacties op “Zijn jouw hoge normen een bedreiging voor je huwelijk?”

  1. MGTOW schreef:

    Klopt superboer; de vrouw als sexobject maar de man als succesobject. Gelukkig is de selectie vrij oppervlakkig. Jouw buurman kan zich daarom voordoen als een succesvol man. Dat is bedrog net zoas een pushup BH dat is. Zodoende kan hij een one night stand regelen. Met een jongere vrouw ook nog.

  2. superboer schreef:

    @Mgtow/ Mijn buurman van 50jaar hebt geen werk, ziet er goed uit en staat op een dating site.. het lukt hem maar niet. Ik zei hem al; als je geen werk hebt word het moeilijk al moet dat echte liefde niet in de weg staan… vind ik dan. Jij dan Mgtow?

  3. MGTOW schreef:

    Onderzoek laat zien dat vrouwen zo veel kieskeuriger zijn dan mannen (80/20-regel), dat het vaak niet eens tot een relatie komt. Het blijft dan bij een ONS of een FWB, iets waar veel vrouwen in hun datingprofiel dan ook over klagen. Eenmaal getrouwd wordt het merendeel van de echtscheidingen door vrouwen geïnitieerd (70 tot 90 procent afhankelijk van opleidingsniveau) Pas als de eierstokken hun laatste alarmsignaal afgeven worden de eisen misschien pas aangepast. Dan is het vaak te laat en is een duur IVF traject nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---