datingsite parship

Home » Hoe verbreek ik een relatie?
Blog

Laatst bijgewerkt op oktober 10th, 2018 | door Welke online datingsite?

0

Hoe verbreek ik een relatie?

Ondanks dat je met veel goede hoop en positieve verlangens aan een relatie begint, zal het toch kunnen gebeuren dat deze op een gegeven moment weer eindigt. De liefde en passie die er aan het begin was, vervaagt na verloop der tijd en dan zal de relatie moeten zijn opgewassen tegen veranderingen en verschillende verwachtingen. Mogelijk zijn jullie uit elkaar gegroeid of liggen de wensen voor de toekomst op een ander vlak. Het kan ook zijn dat jullie je gewoonweg niet in eenzelfde levensfase bevinden en dat de relatie daardoor niet langer werkt. Zo moeilijk als het kan zijn om een eerste date met iemand te regelen, nog moeilijker is het vaak om op een nette manier de relatie te verbreken. Hoe doe je dit zonder de ander te kwetsen en is dit eigenlijk wel mogelijk? Zeker als je al wat langere tijd in een relatie zit, wordt het pijnlijk om de relatie te verbreken. Je hebt immers al zoveel samen meegemaakt en jullie levens zijn redelijk met elkaar verweven geraakt. Hoe pak je dit dan het beste aan?

Stel het niet uit

Het beste wat je voor jezelf kunt doen in een dergelijke situatie, is er niet te lang over na te denken. Door verschillende scenario’s in je hoofd te blijven afspelen over hoe het was, wat je van je relatie gehoopt had en hoe het eventueel nog gered had kunnen worden als de ander of jij wellicht dingen anders zou doen, maakt dat je het moment steeds verder uitstelt. Tevens groeit zo ongemerkt een schuldgevoel bij jezelf en mogelijk zelfs ook een verwijt naar de ander toe, omdat je maar niet uit deze onvermijdelijke situatie kunt stappen. Wanneer je bemerkt dat de relatie over is en je hier geen toekomst meer in ziet, is het belangrijk om voor jezelf een keuze te maken en hier vooral trouw aan te zijn. De keuze zal dingen helder en duidelijk voor je houden, waardoor je de overmatige emotie uit het gegeven haalt. Dit maakt je krachtiger en het zal je de moed geven om de knoop door te hakken. Uiteindelijk zijn jullie daar beiden mee gediend.

Wees eerlijk en dapper

Het verbreken van een relatie kan op verschillende manieren. Uiteraard is de ene oplossing niet altijd even subtiel of respectvol als een andere manier. Zo kun je ervoor kiezen om de relatie dood te laten bloeden, door steeds minder vaak af te spreken, steeds druk te zijn met andere dingen en nauwelijks nog te reageren op berichtjes. Op een dergelijke manier krijgt de ander vanzelf op een gegeven moment door dat de relatie op een eind loopt. Het getuigt weinig van respect, oprechtheid of moed om op een dergelijke wijze een relatie te verbreken. Ergens geef je aan dat de relatie en de persoon in kwestie weinig voor je hebben betekend en dat hij of zij niet eens de moeite waard is om op een nette manier op de hoogte gebracht te worden. Je springt zo argeloos om met de gevoelens van een ander, terwijl die mogelijk wel met oprechte liefde de relatie met je is ingestapt. Het geeft blijk van karakter als je gewoon de stoute schoenen aan durft te doen en de ander persoonlijk informeert over hoe jij erin staat.

Persoonlijk gesprek

Het is zeker waardevol als je de moed kunt opbrengen om met je partner in gesprek te gaan en hem of haar duidelijk aan te geven wat je wilt. Dit kan eng en spannend aanvoelen, toch is het wel zo schappelijk om de ander persoonlijk op de hoogte te brengen en uit te leggen hoe je tot de conclusie bent gekomen dat elkaars wegen beter kunnen worden gescheiden. Je hebt immers tijd, aandacht, zorgen en intimiteit met elkaar gedeeld en dit verdiend een gepaste houding. Het is waarschijnlijk een stuk minder netjes en kan zelfs als onfatsoenlijk overkomen, om de relatie te verbreken via een smsje of chatbericht. Dit is onpersoonlijk en ergens haast laf, omdat je afstand bewaart en de confrontatie niet aan lijkt te durven gaan. In een tijd waarin het steeds gebruikelijker wordt om op afstand te communiceren, blijft het toch een waardige keuze om de relatie te verbreken wanneer je met elkaar afspreekt.

Wees duidelijk

Zodra je met je partner in gesprek gaat, is het belangrijk om duidelijk te zijn. Erom heen draaien, zorgt er enkel voor dat het langer duurt voordat de boodschap over komt en tevens laat je ruimte over voor de ander om te geloven dat het allemaal nog wel goed komt. Zeker voor mannen is het fijn als het moment kort en bondig is. Wees recht voor zijn raap en bekleed het niet teveel met verzachtende spinsels die niet duidelijk maken wat je bedoelt. Het is vaak tevens verstandig om na het verbreken van de relatie tenminste tijdelijk het contact te laten voor wat het is. Zo kunnen jullie beiden wennen aan de nieuwe situatie zonder de ander en zal ook het verdriet beter verwerkt kunnen worden. Of er uiteindelijk nog weer contact mogelijk of wenselijk is, is voor iedere beëindigde relatie anders.


About the Author

AnoniemGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑