datingsite parship

Home » Hoe overwin ik bindingsangst?
Blog

Laatst bijgewerkt op oktober 19th, 2018 | door Welke online datingsite?

0

Hoe overwin ik bindingsangst?

Het aangaan van een nieuwe relatie is voor iedereen spannend. Je stapt immers weer een heel nieuw verhaal in met iemand die mogelijk nog niet eens zo heel goed kent en je weet nooit wat dit weer gaat brengen. Het is zowel spannend als uitdagend om de ander beter te leren kennen. De initiële roes aan emoties en hormonen maken het in eerste instantie euforisch en uitnodigend, echter zullen er ook fases komen waarin je meer op daadwerkelijk gevoel wordt aangewezen.

Of een partner dan nog werkelijk bij je past en je de relatie wilt voortzetten, valt dan vaak nog te bezien. In sommige gevallen is er aanvullend nog sprake van bindingsangst, waardoor het helemaal lastig wordt om je voor een daadwerkelijke relatie open te stellen. Er ligt een onderliggende angst voor afwijzing ten grondslag als je moeite hebt om een verbintenis aan te gaan. Dit komt door een angst voor hechting, uit een angst om afgewezen te worden, zoals je bent.

Jeugdtrauma’s verwerken

Veelal is een dergelijke angst te herleiden naar de veiligheid die je in je jeugd hebt ervaren. Als hier veel onveiligheid was, is het lastig om je voor nieuwe ervaringen open te stellen uit een angst om opnieuw in eenzelfde ervaring te belanden. Je hebt niet geleerd hoe je je veilig kunt voelen bij anderen en stelt je hierdoor afstandelijk op. Uiteindelijk geef je hiermee je macht en gevoel van zeggenschap op, doordat je wilt dat de ander aan je bewijst dat het veilig is om met die persoon in zee te gaan. Dit leidt tot spanningen en afwijzingen, waardoor het voor jou opnieuw onveilig voelt. Je herkent de afwijzende reacties en stelt je hiertegen defensief op. Zodra de relatie een serieuzere vorm aanneemt, zul je vaak afhaken en je uit de relatie terugtrekken. Voor jou is het ergens ook niet veilig, omdat je niet goed weet hoe je je eigen veiligheid kunt garanderen.

Vaak zoek je binnen een relatie een bepaalde geborgenheid, een steun die niet of nauwelijks gegeven wordt door de partner, die gewend is veiligheid meer als een vanzelfsprekendheid te nemen. Hierdoor kunnen botsingen ontstaan, die voor iemand met bindingsangst heel bedreigend over kunnen komen. Door je bewust te zijn van de ervaringen uit je jeugd, kun je deze zekerheid aan jezelf gaan geven. Het deel in jou dat zich klein en onveilig voelt, kun je zelfstandig bescherming bieden en helpen anders in het leven te staan. Zo kun je op een meer gelijkwaardige manier een nieuwe relatie aangaan en veiligheid opeisen wanneer dit nodig blijkt.

Bindingsangst herkennen

Iemand met bindingsangst zal om kleinigheden voldoende reden zien om de relatie te verbreken. Ook kan een persoon met bindingsangst zich heel afstandelijk opstellen en zich emotioneel terugtrekken als er iets binnen de relatie verwacht wordt dat niet haalbaar lijkt of herkend wordt als veilig of wenselijk. De relaties die worden aangegaan zijn vaak kortstondig en intens, maar zijn geen lang leven geschonken. Het feit dat deze personen vaak verliefd worden op onbereikbare types helpt hierbij niet mee. Het kan benauwend aanvoelen als een partner meer van een persoon met bindingangst vraagt dan deze aan toe is te geven. Hierdoor eindigen relaties vaak al voordat ze goed en wel begonnen zijn.

Er ligt vaak een sabotage aan ten grondslag, waardoor de mogelijkheid tot een stabiele relatie geen kans krijgt. Door te herkennen dat je bindingsangst hebt, kun je hiermee aan de slag. Het is belangrijk om dit in jezelf te accepteren, te herleiden waar het vandaan komt, zodat je deze angsten kunt helen en herstellen. Naarmate de angst voor een verbinding zal afnemen, zal het ook gemakkelijker worden om een relatie langer aan te houden.

Aanpak tegen bindingsangst

Om de strijd tegen bindingangst aan te gaan, is het belangrijk om bewustwording te krijgen over patronen. Ook is het verstandig inzicht te krijgen in het type partner dat je aantrekt. Zijn deze mensen emotioneel bereikbaar, afstandelijk of onbetrouwbaar? Wat zijn de overeenkomsten met je eigen angstpatronen? Door hier mee aan de slag te gaan, vergroot je eigen gevoel van eigenwaarde, iets dat je gaat helpen om sterker in je schoenen te staan en meer verweer te bieden tegen onveilige situaties. Het is daarnaast belangrijk om negatieve gedachten te draaien, zodat piekergedrag kan worden vermeden. Het is belangrijk om positieve ervaringen met mensen op te doen, zodat je beter leert vertrouwen.

In eerste instantie zul je jezelf moeten kunnen vertrouwen en geloven dat je jezelf zult kunnen beschermen tegen onprettige ervaringen. Het aangaan van een duidelijke en oprechte volwassen communicatie binnen de relatie is hierbij van essentieel belang. Zo zijn er zeker methodes aan te dragen die je kunnen helpen bij het overwinnen van je bindingsangst. Door hier zorgvuldig en met waardering voor jezelf mee aan de slag te gaan, zul je ook een geschikte partner ontmoeten die jou vertrouwen waard is.


About the Author

AnoniemGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑