datingsite parship

Home » Hoe ga je om met een afwijzing?
Blog

Laatst bijgewerkt op februari 11th, 2020 | door Welke online datingsite?

0

Hoe ga je om met een afwijzing?

Wanneer je gevoelens hebt voor iemand en jezelf openstelt voor een mogelijke relatie, dan kun je jezelf uitermate kwetsbaar voelen. Het is niet niks om je open te stellen en bij de ander aan te geven dat je diegene leuk vindt en graag verder wilt met iemand. Het kan dan ook zeer pijnlijk zijn als de ander niet op je avances in gaat en je als potentiële partner wordt afgewezen. Hiermee blijft je liefde onbeantwoord achter en kan het even duren voordat je hier weer overheen bent. Ook voor de ander kan het een moeilijke keuze geweest zijn, als de intentie was om te zien wat het kon worden, maar na enkele tijd blijkt dat het er niet in zit. Hoe ga je om met een afwijzing, zodat het je niet lang belemmert om opnieuw te proberen liefde te vinden?

Accepteer de keuze

Zodra de relatie afloopt of de opbouw hiernaar toe vroegtijdig wordt beëindigd, is het belangrijk dat je kunt accepteren dat het zo gelopen is. Je kunt immers niet verwachten dat iemand hetzelfde voelt als jij of dat het inderdaad voorbestemd was om voor altijd samen te zijn. Gedurende het proces van ‘elkaar leren kennen’ kun je er namelijk achter komen dat het toch niet daadwerkelijk genoeg een match is om verder energie in de relatie te steken.

Eerlijkheid

Zowel jij, maar uiteraard ook de ander, kan tot deze conclusie komen en dan is het enkel bewonderenswaardig dat degene die hiervoor zichzelf achter komt, dit ook eerlijk aangeeft. Uiteindelijk is dit minder erg dan een relatie in stand houden, die helemaal niet werkt. De tijd die je samen hebt doorgebracht, is er niet minder waardevol door geweest en was er nog geen sprake van een relatie, maar eerder van een eerste toenadering, dan is er vaak genoeg lering uit te halen om een volgende poging beter te laten werken. Een afwijzing in relationele sfeer wordt ook wel “een blauwtje lopen” genoemd.

afwijzing tekst

Gun jezelf tijd en verwerking

Vanzelfsprekend zul je je na een afwijzing rot, verward en alleen voelen. Het is dan ook meer dan logisch om even voldoende tijd te nemen om dit gevoel wat te laten zakken. Het verliep niet helemaal zoals je gedacht en gehoopt had en nu moet je wennen aan de verandering van situatie en het temmen van de verliefde gevoelens. Deze kun je immers niet langer meer tot de persoon richten, waarnaar ze uitgingen. Hier is een mate van verwerking voor nodig en enkel jijzelf kunt dit toelaten en ruimte bieden om dit rustig te laten verlopen.

Liefdesverdriet

Het is zeker niet verkeerd om gedurende een bepaalde periode even goed uit te huilen, zodat de ergste emotie eruit kan. Afhankelijk van de intensiteit die je in het verdriet ervaart, kun je besluiten om professionele hulp te zoeken of dat even je hart luchten bij vrienden of familie voldoende zal zijn. Liefdesverdriet is een gevoel dat menigeen kent en er zal voldoende begrip voor zijn. Sommige mensen ervaren de angst om nooit een partner te vinden en voor altijd alleen te blijven.

Afstand nemen is beter

In geval je afwijzing ervaart na een meer langdurige relatie, zal het je goed doen om wat meer afstand te bewaren tot de desbetreffende persoon. Door iemand even voor langere tijd niet te zien en de verweving met je eigen leven wat losser te maken, kan het gevoel helen. Je wordt zo niet telkens herinnerd aan wat jullie samen hadden. In geval er nog niet direct sprake was van een relatie, kun je vaak alsnog goed op vriendschappelijke basis verder. Dit is echter ook geen garantie, dus bekijk per situatie wat het meest aangenaam voelt. De tijd zal dit leren. Ervaar je toch eerder gevoelens van wrok of irritatie, dan is afstand nemen alsnog een juiste beslissing. Dit geeft ruimte om verder te gaan.

happy single

Happy single

Na een periode van rust en verwerking, waarbij je de persoon die je heeft afgewezen wat minder in je leven betrekt, kun je jezelf weer gaan openstellen voor het ontmoeten van nieuwe mensen. Het loslaten van verliefde gevoelens kan aanvoelen als rouw, maar dit eindigt gelukkig ook weer. Zodra dit is doorgewerkt, zul je vanzelf bemerken dat er nog genoeg andere leuke mensen zijn om uiteindelijk die ene speciale persoon te ontmoeten die jouw liefde wel beantwoordt. Geniet eerst volop van het vrijgezelle bestaan, ga met vrienden op stap en bezoek sociale gelegenheden om mensen te ontmoeten met dezelfde interesses. Lees meer over happy single zijn!

 


About the Author

AnoniemGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑