datingsite parship

Home » Help, ik heb een midlife crisis!
Blog

Laatst bijgewerkt op oktober 9th, 2018 | door Welke online datingsite?

1

Help, ik heb een midlife crisis!

Ouder worden we allemaal. Het effect dat dit op ons heeft, varieert echter enorm. Lang niet iedereen heeft er moeite mee om zich te schikken naar de belemmeringen en veranderingen die meekomen met de jaren. Ook als het wel moeilijker voor je is, is dit niet voor iedereen voor dezelfde redenen. Afhankelijk van hoe je leven tot een bepaald punt is geweest, kan het ouder worden een zegen zijn of eerder een aanmoediging om nog meer uit het leven te willen halen.

Wanneer de realisatie van het ouder worden en alle dingen die tot nog toe niet of nauwelijks zijn gerealiseerd hard bij je binnenkomt, zal dit kunnen leiden tot een heuse midlife crisis. Zowel mannen als vrouwen krijgen hier op een gegeven moment mee te maken en zullen moeten stil staan hoe ze hun leven verder willen invullen. Een midlife crisis kan vervelend zijn en ook een uitwerking of gevolgen hebben voor de mensen om hen heen. Het is dan ook belangrijk om hier rekening mee te houden en vooral bewust te worden wat bij je speelt. Zo kun je leren hier goed mee om te gaan en snel uit een dergelijke crisis te komen.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Een midlife crisis wordt meestal toegerekend aan mannen van middelbare leeftijd. Ineens herontdekken zij hun innerlijke jeugd en klampen krampachtig vast aan aspecten die meer bij de jongere jaren horen. Ook vrouwen krijgen echter met een midlife crisis te maken, al wordt dit vaak minder erkend. De uiterlijke signalen zijn ook anders dan bij een man. Een midlife crisis begint bij vrouwen over het algemeen een stuk vroeger, namelijk reeds vanaf 37 jaar. Ineens kan het besef tot hen doordringen dat de middelbare leeftijd bijna om de hoek ligt.

Zeker als een vrouw nog niet aan kinderen is toegekomen, zal dit de biologische klok extra hard doen laten tikken. Alles wat geweest is, lijkt nu voorgoed verloren en er is nog weinig kans om alle wensen en verlangens te vervullen waar je zo op gehoopt had. Dit kan je helemaal in een diep dal doen storten, waarbij depressieve gevoelens zeker niet mogen worden onderschat. Er treedt een ware confrontatie op met de eigen identiteit en menig vrouw begint rond die leeftijd na te denken over in hoeverre ze haar ware zelf heeft gerealiseerd. Vragen over het leven en of dit nu werkelijk alles is dat mogelijk is, komen als vanzelf in haar naar boven en dit kan een uitwerking hebben op de gemoedsrust. Waar ze eerst nog vol frisse moed was, kan dit bij klokslag omdraaien zodra de midlife crisis landt.

Dromen waarmaken

De voornaamste reden dat een midlife crisis grond kan krijgen, is het idee dat bepaalde verlangens en dromen niet vervuld zijn. Een angst treedt op dat dit ook mogelijk nooit het geval zal zijn en krampachtig raak je dan in een gevecht tegen de tijd. Ook kun je serieus aan jezelf gaan twijfelen, omdat je niet in staat bent geweest te verwezenlijken wat je zo graag voor je leven had gewild. Het doorlopen in verwachtingspatronen van maatschappij, cultuur of familieovertuigingen heeft je telkens weer weerhouden om volop van het leven te genieten en hier het meest mogelijke uit te halen.

En nu realiseer je je des te meer wat het je op heeft geleverd en hoezeer je uiteindelijk reeds verloren hebt. Dit voedt de gevoelens van wanhoop, radeloosheid en somberheid, die een dergelijke fase in je leven kenmerken. Het roept je volledig terug om na te gaan wat werkelijk belangrijk voor jou als individu is en je mag gaan ontdekken hoe je hier alsnog vorm aan mag geven. Een midlife crisis is een uitnodiging om alsnog alles te doen waar je zo naar verlangt, een kans om dromen waar te maken en je niet langer te laten weerhouden door meningen van anderen of omstandigheden. Het is nu jouw tijd, want er is werkelijk geen tijd meer te verliezen.

Doorwerken van emoties

Een effectieve manier om met een midlife crisis om te gaan, is door daadwerkelijk open te staan voor wat je gevoelens je willen vertellen. Het roept je om bij jezelf tot bezinning te komen en stil te staan bij wat je werkelijk wenst voor je eigen leven. Je zult gefrustreerd zijn over verloren kansen in het verleden, verdriet voelen over alles wat niet geweest is en ook een fel en doortastend vastberadenheid ervaren om alsnog alles te pakken wat je kunt krijgen. Alle emoties en rollercoaster aan diversiteit hierin zijn welkom en hebben een eigen nut om je uiteindelijk daar te krijgen waar het voor bedoeld is, namelijk het realiseren van een standvastig, zelfverzekerd persoon die weet wat je wilt en hoe je dit kunt krijgen. Ongeacht of dit maatschappelijk aanvaard zal worden of dat je hierin gesteund zult worden.

Een midlife crisis nodigt je uit om nu de tijd voor jezelf in te zetten en te gebruiken om alles waar te maken wat je wilt ervaren in het leven. De tijd en de eerdere verliezen leren je wat nu belangrijk voor jou is om vooruit te komen en datgene toe te eigenen waar je recht op hebt. Voor zowel mannen als vrouwen en iedereen in hun omgeving kan dit een uitnodiging zijn tot groei en ontwikkeling en een vrijbrief om het leven helemaal zelf vorm te geven. Het is in feite een geluk bij een ongeluk. Hoe eerder je de waardevolle boodschappen en lessen eruit kunt halen, des te sneller zul je je midlife crisis overwinnen.


About the Author

AnoniemEén Ervaring Help, ik heb een midlife crisis!

  1. MGTOW MGTOW says:

    Een midlife crisis bij vrouwen is eigenlijk een end-life crisis.

    Een midlife crisis bij mannen komt na het besef dat je je tijd en geld al die tijd verkeerd hebt besteed (aan relaties die niets opleverden) en het nu tijd is om aan jezelf te denken. Dat kun je beter een begin-life crisis noemen, eigenlijk een feestje waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑