datingsite parship

Home » Happy single: De voordelen van alleen te zijn!
Blog Happy single: hoe ben ik dat?

Laatst bijgewerkt op mei 22nd, 2020 | door Welke online datingsite?

0

Happy single: De voordelen van alleen te zijn!

Daar sta je dan. Je lange relatie met wie je dacht dat hij de ware liefde was, is gestrand. Je bent terug alleen, vrijgezel, single. Maar hoe ga je daar precies mee om? En hoe vind je je terug in het happy single zijn? Bestaat er trouwens wel zoiets als happy single? Hoewel Carrie Bradshaw er steeds goed uitzag, was ze gedurende die zes seizoenen Sex and the City niet altijd even gelukkig. En aangezien televisie vaak heel hard verschilt van de realiteit, is het ook niet zo dat je als happy single elke avond in bed ligt met een andere man of vrouw. Hoog tijd dus om uit te zoeken wat een happy single is en hoe jij dat kunt worden!

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Kan je alleen gelukkig zijn?

Alleen zijn. Het is iets waar velen voor vrezen. “You came here on your own, that’s how you leave.” Het is een zin uit een songtekst van de groep Editors. En daar zit veel waarheid in. Iedereen is alleen ter wereld gekomen en om het heel bot te zeggen: je verlaat de wereld ook weer op je eentje. Maar de mens is een sociaal wezen en gezelschap heeft iedereen nodig. Iedereen heeft familie en vrienden nodig. En het hoogtepunt van liefde is natuurlijk die ene speciale persoon die van jou houdt. Maar is het daarom slecht om een paar maanden of zelfs jaren alleen te zijn? Natuurlijk niet. Zolang je maar vrienden en familie om je heen hebt om die leegte in je hart op te vullen. Zelfs een huisdier kan je voldoende liefde geven zodat je niets de behoefte hebt om een lief te hebben.

gelukkig zijn

Ik ben graag alleen

Wat ook opvallend is, is dat niet iedereen nood heeft aan een partner. Sommige mensen houden ervan om alleen te zijn en weten niet hoe ze zich moeten gedragen in een relatie. Misschien hoor jij wel tot die groep mensen en lukt het je daarom niet om een langdurige relatie met iemand te hebben. Ook zijn er steeds meer en meer singles. Dat heeft misschien ook wel te maken met de opkomst van sociale media. Iedereen heeft wel vrienden, of het nu on- of offline is. Als je dus echt graag alleen bent, zou je dus ook afstand moeten nemen van je smartphone en laptop. Maar zoals eerder gezegd: mensen zijn sociale wezens, iedereen heeft menselijke aandacht nodig.

Single, happy, hoe?

Als single krijg je vaak de vraag of je al iemand hebt leren kennen. Het kan natuurlijk frustrerend zijn om telkens weer neen te moeten zeggen. Hou echter in gedachten dat singles geen zielige personen zijn, die elke avond een beker roomijs eten en glazen wijn nodig hebben om ‘s avonds in slaap te vallen. Wie single is, heeft vrijheid en hoeft aan niemand verantwoording af te leggen. En dat is een soort vrijheid waarop veel mensen in een relatie jaloers zijn. Denk daar dus nog eens als er iemand je weer eens vraag of je nu al iemand hebt leren kennen.

ijs

Voordelen van single zijn volgens experts

Het kan zeker een uitdaging zijn om als single door het leven te gaan. In romantische films wordt namelijk altijd de nadruk gelegd op het vinden van die ene juiste persoon die je leven compleet maakt. Vaak wordt er nog scheef gekeken als je aangeeft dat je geen partner hebt en helemaal als je hier ook nog helemaal tevreden mee bent. Dit is voor veel mensen een onbegrijpelijke mededeling. Single zijn wordt doorgaans nog steeds beschouwd als een eenzame periode die je moet doormaken, totdat je eindelijk de juiste persoon hebt gemaakt om samen je leven mee te delen.

Onderzoek naar singles

Toch blijkt het lang niet altijd het geval te zijn dat je leven minder gelukkig of vervuld is als je single bent. Veel singles geven aan net zo gelukkig en in sommige gevallen zelfs gelukkiger te zijn, dan mensen in een vaste relatie of huwelijk. Er zijn bovendien voldoende voordelen te benoemen die het leven van een single voor velen doen prefereren, boven het hebben van een romantische relatie met een vaste partner. Deze voordelen zullen hieronder verder worden omschreven.

happy single

Onbeladen geest

Een eerste voordeel van het single leven is dat je minder ruis hebt in je denken. Er is niemand die op andere gedachten kan brengen en je eigen keuzes beïnvloedt. Bovendien neemt het hebben van een partner veel van je gedachten in beslag. Je aandacht wordt telkens verlangd en om een goede relatie in stand te houden, moet je je steeds weer op de ander afstemmen. Veel van je tijd gaat verloren door aan de ander te denken, zelfs als dit onbewust gebeurt. Er blijft zo weinig tijd over voor je eigen individuele gedachten. De stress die veroorzaakt wordt door zorgen over de partner of kleine of grotere ruzies die onderling plaatsvinden, beïnvloedt het geluksgevoel binnen een relatie. Hier heb je als happy single geen last van. Je wordt in een relatie uit het hier en nu gehaald, dat je niet langer aan jezelf kunt besteden. Als single kun je je geest vrijmaken en richten op zaken die jij belangrijk vindt.

Meer ontvankelijk voor het leven

Als single sta je meer open voor wat het leven je toegooit. Ook kun je beter de tegenslagen opvangen, omdat je simpelweg niet anders kunt. Je bent helemaal op jezelf aangewezen en dit maakt je sterk, weerbaar en vindingrijk. Er is niemand die je tegen kan houden om je eigen weg te kiezen, nieuwe stappen te nemen en het avontuur op te zoeken. Als single ben je eerder geneigd om risico’s te nemen en hier een zelfredzame weg in te vinden. Je leven kent zo meer vernieuwing dan wanneer je in een relatie zou zitten.

avontuur

Tijd voor zorg voor jezelf

In een relatie raken veel mensen zichzelf kwijt. Veel tijd wordt samen doorgebracht en alle activiteiten is op de ander afgestemd. Er wordt vaak nauwelijks nog iets individualistisch gedaan, iets wat enkel jou betreft. Als je single bent, ben je veel meer op jezelf aangewezen en is er veel meer tijd voor me-time, voor het doorvoelen van je eigen innerlijke beleefwereld. Er is meer ruimte voor je creativiteit, het uitwerken van je eigen ideeën en plannen. Het is moeilijker om je eigen plan te trekken binnen een relatie en je creativiteit de vrije loop te laten.

Ontdekken wat je uit het leven wilt

Als je niet in een relatie zit, is het een stuk gemakkelijker om jezelf te zijn. Ook biedt de tijd dat je tussen relaties zit, je de kans om uit te vinden wat je met je leven wilt, welke plannen je voor jezelf wilt vormgeven en ook kun je terugkijken op eerdere relaties om zo duidelijk voor jezelf te maken wat je zoekt in een nieuwe partner. Je kunt je leven helemaal omgooien, precies zoals jij dit wilt. Alles op jouw voorwaarden. Je kunt de veranderingen in jezelf maken die nodig zijn om het leven en je missie te creëren zoals jij dit wilt. In een relatie moet je je schikken naar de ander en kan het lastiger zijn om jezelf te vinden.

leven

Best mogelijke scenario

In veel gevallen is single zijn het beste scenario dat je kunt kiezen. Ook in een relatie kun je nog verlangen naar liefde, als dit nauwelijks aanwezig is. In dat geval kun je beter happy single zijn en het beste uit je leven halen, zonder dit in de wacht te zetten terwijl je op zoek bent naar iemand om je ervaringen mee te delen. Zolang je focus ligt op de dingen die jou gelukkig maken, kun je veel bereiken in de tijd dat je niet gestoord wordt door de behoeftes van je partner. Het is dan beter om gelukkig alleen te zijn, dan ongelukkig samen. Ook doet het je weinig goed om niets van je leven te maken, al zoekend naar de ideale partner die invulling van je leven kan zijn. Wanneer je zelf invulling aan je eigen leven kunt geven, heb je hier als gelukkige single alle tijd en ruimte voor. Zeker geen ongeschikte positie dus.

Financieel verantwoord

Een periode single zijn kan je leren om meer financiële verantwoordelijkheid te nemen. Omdat je niet terug kunt vallen op de adviezen of financiële steun van een ander, zul je wel vindingrijk moeten zijn om goed met je geld om te gaan. Ook kan het je helpen om meer financiële onafhankelijkheid te krijgen, aangezien je nu helemaal zelf kunt bepalen wat je met je geld doet.

financieel

Zelfzorg heeft voorrang

Als je alleen woont, kun je volop tijd besteden aan wat jij voor jezelf nodig hebt. Je kunt naar de sportschool, afspreken met vrienden of uitgaan waarheen je maar wilt. Ondanks dat een relatie prettig is voor het bespreken van je dag en ondersteuning bij moeilijke zaken, biedt het mogelijk minder tijd en vrijheid om lekker je eigen ding te doen. Echt kiezen voor wat jij nodig hebt, kan een stuk gemakkelijker als je single bent.

Je leert op jezelf vertrouwen

Als je single bent, betekent dit niet automatisch dat je ook eenzaam bent. Je kunt heel gelukkig zijn in je eentje en het single zijn helpt je te realiseren hoe goed gezelschap je voor jezelf kunt zijn. Je leert je eigen aanwezigheid en met jezelf zijn waarderen en wordt hierdoor kieskeuriger over het gezelschap dat je verder nog in je leven toelaat. Mensen moeten een aanvulling zijn op jouw huidige leven en niet hier afbreuk aan doen. Je leert je eigen gezelschap waarderen en je eigen leven beschermen tegen nadelige invloeden van buitenaf.

Je krijgt meer zelfvertrouwen

Wanneer je alleen bent, moet je wel in sterke schoenen staan. In veel relaties leunen de partners te veel op elkaar, ook voor dingen die eigenlijk best zelf gedaan kunnen worden. Dit brengt je in een zwakkere positie, dan wanneer je alles zelf moet doen. Je leert hierdoor veel meer zelfvertrouwen opbouwen en kunt onafhankelijk van iemand anders je eigen plan trekken. Je bent geneigd om meer zelfreflectie te doen, om dingen tot een goed einde te brengen. Het zelfvertrouwen dat je opbouwt neem je mee in alle relaties die je met mensen zult hebben. Een goede relatie kenmerkt zich door het opbouwen van een goed inzicht in je eigen behoeftes, wensen en waarden. Dit brengt je het zelfvertrouwen dat je nodig hebt om jezelf niet te verliezen in een relatie.


About the Author

AnoniemGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑