datingsite parship

Home » Een groot leeftijdsverschil met je partner
Blog Een groot leeftijdsverschil met je partner

Laatst bijgewerkt op januari 13th, 2020 | door Welke online datingsite?

0

Een groot leeftijdsverschil met je partner

In films kan het soms romantisch zijn: een jonge vrouw die verliefd wordt op een oudere man, of andersom. Het is niet ongebruikelijk dat er in romantische Hollywoodfilms een leeftijdsverschil van meer dan 10 jaar zit tussen de hoofdrolspelers die verliefd op elkaar worden. In het echte leven is dit echter nogal anders: je wordt vaak een beetje raar aangekeken als er een groot leeftijdsverschil zit tussen jou en je partner. Ook kan het binnen de relatie voor onvoorziene complicaties zorgen. Natuurlijk is het zo dat liefde blind maakt en dat leeftijd geen rol speelt als je smoorverliefd wordt, maar na de roze wolk wordt je toch vaak met je beide benen op de grond gezet. Daarom is het handig om hier goed over na te denken, zodat je jezelf of de ander niet onnodig kwetst.

Verschillen binnen de relatie

Als de ene ouder is dan de ander, dan komt daar ook een verschil in levensfase bij kijken. Misschien ben jij nog jong en heb je net je studie of opleiding afgerond, en heeft de ander al vier kinderen, is getrouwd geweest en heeft hij of zij al dertig jaar een fulltimebaan. Dit zijn erg grote verschillen, die niet eens zozeer met leeftijd te maken hebben, maar vooral te maken hebben met de belevingswereld en de fase waarin jullie je bevinden. Een groot verschil in levensfase kan lastig zijn voor een relatie. Sommige oudere mannen krijgen last van een zogenaamde midlife crisis. Als jullie allebei dezelfde interesses hebben en dezelfde uitkijk in het leven delen, dan is het natuurlijk makkelijker. Je bent natuurlijk niet voor niets voor elkaar gevallen.

Generatiekloof?

Verder is het belangrijk te onthouden dat bij een leeftijdsverschil nog andere dingen komen kijken. Misschien wil jij of de ander geen kinderen (meer), terwijl de partner dat nog wel wil. Het kan ook zijn dat doordat jullie beiden een andere jeugd gehad hebben, dat jullie normen en waarden blijken te verschillen: dan heb je last van een generatiekloof. Ook moet je niet vergeten dat de oudere van het stel te maken kan krijgen met gezondheidsproblemen: van kleine kwaaltjes tot ernstigere ziektes.

Reacties van anderen

Hoe je het ook wendt of keert, je omgeving houdt toch invloed op je beleving van een relatie. Helemaal als je omgeving verbaasd of afwijzend reageert op je nieuwe liefde. Daarom moet je er altijd rekening mee houden dat wanneer je een relatie begint die afwijkt van het geijkte plaatje, je negatieve reacties kunt krijgen. Over het algemeen is dit direct een goed filter: je ziet direct wie je echte vrienden zijn en wie niet.

Dit is juist het meest lastige: vooral als je directe familie je relatie afkeurt of je beste vrienden het niet eens zijn met je keuze. Dit kan voor een erg lastige situatie zorgen, waardoor je bijvoorbeeld geen of minder contact hebt met je familie en vrienden, of dat je nog wel contact hebt maar dat je weet dat mensen je relatie afkeuren. Dit zijn situaties die heel veel impact op je leven hebben. Ook hier moet je dus rekening mee houden als je een relatie begint met iemand die veel ouder of jonger is dan jij.


About the Author

AnoniemGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑