Home / Blog overzicht - Online dating & relaties / Maak jij deze fouten bij het achterlaten van een goede indruk?
goede indruk maken

Maak jij deze fouten bij het achterlaten van een goede indruk?

Welke online datingsite?
07 augustus 2023

Of je nu op een sollicitatiegesprek gaat of een eerste date hebt, het achterlaten van een goede indruk is essentieel. Een eerste indruk kan namelijk bepalend zijn voor het verdere verloop van de situatie. Maar hoe maak je een goede indruk? In dit artikel delen we enkele handige tips die je kunt gebruiken om een onvergetelijke eerste indruk te maken. We bespreken onder andere het belang van zelfvertrouwen, het belang van lichaamstaal en hoe je je het beste kunt voorbereiden. Of je nu verlegen bent of juist heel spontaan, met deze tips weet je zeker dat je een goede indruk achterlaat!

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

De do’s en don’ts van een goede indruk maken

Een goede indruk achterlaten wil iedereen natuurlijk. Zowel zakelijk als privé is het belangrijk dat de ander een goede indruk van je heeft want dat was ongetwijfeld je streven bij de ontmoeting. Niemand gaat met een ander de confrontatie aan om een slechte indruk achter te laten, mensen met criminele bedoelingen uitgezonderd. Als je een goede indruk wilt achterlaten, of dat nu is bij een sollicitatiegesprek of een date, zijn er een paar dingen waar je op kunt letten.

eerste indruk

Waarom moet je een goede indruk achter laten?

Het is van groot belang om een goede indruk achter te laten omdat dit kan bijdragen aan het vestigen of behouden van professionele relaties en het bevorderen van carrièrekansen. Een positieve indruk kan ook helpen om de andere persoon te overtuigen van je vaardigheden en kwaliteiten, wat kan leiden tot betere samenwerkingen en betere resultaten. Bovendien kan het achterlaten van een goede indruk ook het vertrouwen van anderen in jou versterken en je persoonlijke merk versterken. Kortom, een goede indruk achterlaten kan zowel persoonlijke als professionele voordelen opleveren. Het is daarom belangrijk om professioneel, respectvol en betrouwbaar te zijn en te laten zien dat je geïnteresseerd bent in de behoeften van anderen door oprecht te zijn en oplossingen aan te bieden voor eventuele problemen of uitdagingen.

Besteed zorg aan je uiterlijk

Het is een open deur, maar kijk even in de spiegel voordat je de deur uitgaat. Een vlek op je overhemd of een ladder in je panty maakt zeker geen goede indruk. Ook is het verstandig om je te kleden naar de gelegenheid. Je gaat niet in T-shirt en korte broek naar een sollicitatiegesprek. En in de meeste gevallen ook niet naar een eerste date, tenzij jullie in een strandtent hebben afgesproken. Aan de andere kant is het ook belangrijk om je te kleden zoals je bent. Als je het overdrijft kun je later niet meer terug en dat is zeker bij een date erg lastig. Als jullie elkaar leuk vinden dan is het wel zo handig dat je jezelf kunt zijn en niet dat je je moet kleden op een manier die niet bij je past.

Wees beleefd, vriendelijk en maak oogcontact

Een glimlach en een vriendelijk woord kunnen al een lange weg gaan om een goede indruk achter te laten. Wees beleefd tegen anderen, zelfs als ze niet beleefd tegen jou zijn. Oogcontact kan helpen om een verbinding te maken met anderen en laat zien dat je geïnteresseerd bent in wat ze te zeggen hebben. Oogcontact kan helpen om een verbinding te maken met anderen en laat zien dat je geïnteresseerd bent in wat ze te zeggen hebben. Probeer oogcontact te maken met anderen wanneer je met ze praat, zonder

oogcontact

Kom op tijd!

Het is belangrijk om op tijd te komen als je een goede indruk wilt achterlaten. Laatste minuut afzeggen of te laat komen kan een slechte indruk achterlaten en het vertrouwen van de andere persoon in jou schaden. Niets is zo frustrerend als wachten op iemand die te laat is. Zorg ervoor dat je op tijd bent voor afspraken en sociale gelegenheden, zodat je niet de indruk wekt dat je niet betrouwbaar bent.

Voorbereiden en luisteren

Het is ook belangrijk om vriendelijk en respectvol te zijn en je goed voor te bereiden op het gesprek of de afspraak. Luister aandachtig naar wat de andere persoon zegt en laat zien dat je echt geïnteresseerd bent in hun behoeften door oprecht te zijn en oplossingen aan te bieden voor eventuele problemen of uitdagingen. Niets is zo frustrerend als het gevoel hebben dat iemand niet naar je luistert. Laat zien dat je geïnteresseerd bent in wat anderen te zeggen hebben door actief te luisteren en te laten zien dat je het begrijpt.

praten

Waar gaat het gesprek over?

Soms kan het lastig zijn om het gesprek gaan de te houden. Als het om een date gaat is het daarom handig dat jullie elkaar eerst een beetje leren kennen door bijvoorbeeld te chatten of te mailen via een datingsite of via een social media platform. Zo kun je elkaar al een beetje aftasten en zien wat de ander leuk vindt en waar zijn of haar interesses liggen. Dat kunnen dan onderwerpen zijn waar je het tijdens een eerste date over kunt hebben. Probeer er geen kruisverhoor van te maken en laat je ook door de ander niet uithoren. Gewoon interesse tonen is prima, maar het moet niet op de ander overkomen alsof je iemand het hemd van het lijf vraagt.

Vermijd bepaalde onderwerpen

Over geld praten is absoluut not done tijdens een eerste date. Natuurlijk kun je zeggen dat je een leuke baan hebt en dat je leuk kunt rondkomen van je salaris. Maar het niet gepast om te vragen wat iemand verdient of hoeveel geld er op de spaarrekening staat. Opscheppen over je goede salaris is ook niet echt handig, zeker als je hoort dat de ander het met minder moet doen. Dit kan bij de ander namelijk de indruk wekken dat hij niet goed genoeg voor je is en als dat je bedoeling niet is kun je dit soort opmerkingen beter vermijden. Andere zaken die gevoelig kunnen liggen zijn geloof en politieke voorkeur. Je kunt wel door wat oppervlakkige vragen te stellen peilen of iemand rechts, links of neutraal is, maar rechtstreeks vragen op welke partij iemand stemt is niet verstandig. Er zijn zelfs stellen die al jaren samen zijn en die niet aan elkaar vertellen waar ze op stemmen.

stel op  bank

Probeer niet te populair te doen

Als jij heel extravert bent en de ander is dat helemaal niet, probeer dan een beetje om je in te houden. De kans is anders aanwezig dat je date al na een uur volledig is uitgeput van je geratel. Vooral geklets over dingen die totaal niet interessant zijn is niet heel handig. Je date wil vast niet weten wat de buurvrouw vanmorgen te vertellen had toen je haar in de supermarkt tegenkwam. Ook de ziektegeschiedenis van je achternicht kun je beter niet bij een eerste date ter sprake brengen. Ga niet te diep in op bepaalde zaken en zorg ervoor dat ook de ander aan het woord komt. Als het gesprek in evenwicht is dan heb je de grootste kans dat jullie het beiden in ieder geval een leuke ontmoeting hebben gevonden die wellicht een vervolg gaat krijgen.

Aandachtig luisteren

Het is goed om aandachtig te luisteren naar de ander omdat dit laat zien dat je geïnteresseerd bent in wat ze zeggen en dat je respect hebt voor hun tijd en behoeften. Door aandachtig te luisteren, toon je dat je open staat voor hun perspectief en dat je bereid bent om naar hen te luisteren. Aandachtig luisteren kan ook helpen om begrip te krijgen voor de motieven en behoeften van de ander, wat kan leiden tot verbeterde samenwerking en communicatie. Bovendien kan aandachtig luisteren ook helpen om misverstanden te voorkomen en om te bepalen hoe je het beste kunt reageren op wat de ander zegt. In feite kan aandachtig luisteren bijdragen aan een positieve en productieve interactie met de ander.

aandachtig luisteren

Na de eerste date

Als je na de eerste date de ander graag vaker wilt ontmoeten dan is het belangrijk om snel weer wat van je te laten horen. Stuur een appje om aan te geven dat je het heel gezellig hebt gevonden en graag nog eens wilt afspreken. Als de ander dat niet wil zal hij of zij hopelijk zo eerlijk zijn om dat te zeggen en je niet aan het lijntje te houden. Maar misschien was de wederzijdse eerste indruk wel zo goed dat jullie elkaar snel een tweede keer ontmoeten.

Het belang van authenticiteit bij het achterlaten van een goede indruk

Het achterlaten van een goede indruk is niet altijd even makkelijk. Maar met de juiste voorbereiding, zelfvertrouwen en aandacht voor lichaamstaal kun je al een heel eind komen. Vergeet niet dat een goede indruk niet alleen belangrijk is in professionele situaties, maar ook in persoonlijke relaties. Met de tips uit dit artikel ben je goed op weg om altijd een onvergetelijke eerste indruk te maken. Ga je binnenkort op een sollicitatiegesprek of heb je een spannende date gepland? Gebruik dan deze tips om het beste uit jezelf te halen en een goede indruk achter te laten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---