Welke Online Datingsite
fetisj

Wat is een fetisj?

Welke online datingsite?
27 juni 2021

Het concept fetisj refereert aan een object, eigenschap of persoon, waarnaar een sterke toewijding naar gericht is. Het onderwerp hoeft hierbij zeker niet altijd vanuit seksueel oogpunt te worden geschouwd, echter staat de term fetisj wel vaak in het licht van seksuele oriëntatie. Bij een seksuele fetisj ligt de belangstelling op aandachtspunten die doorgaans geen buitensporige aandacht krijgen, zoals de handen, voeten of oren. Vaak vallen de seksuele gedragingen of fantasieën buiten de heersende norm wat als normaal seksuele gedrag wordt beschouwd. Je kunt het daarmee plaatsen in de hoofdcategorie parafilie.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Voorkeur of fetisj

Niet iedere overmatige belangstelling voor een voorwerp of lichamelijk kenmerk hoeft gelijk als fetisj herkend te worden. Het betreft hierbij een daadwerkelijk seksuele opwinding die opkomt, zodra de persoon in aanraking komt met het object of aspect waarnaar de interesse uitgaat. Iemand die een voorliefde heeft voor schoenen, hoeft hierbij niet gelijk te denken aan een fetisj. Indien de persoon echter seksuele opwinding ervaart bij het vasthouden of zien van schoenen, dan neigt het wel eerder naar een schoen- of voetfetisj.

voet fetisj

Seksueel afwijkend van de standaard

Er is zeker een duidelijk onderscheid te maken tussen voorkeur voor een bepaald object of fysieke eigenschap en een belangstelling die overmatig en seksueel afwijkend is van de standaard norm en dus uitloopt in een fetisj. Voorkeuren zijn heel normaal, zelfs op seksueel vlak. Voor een fetisj wordt doorgaans de definitie gehanteerd, waarbij de seksuele belangstelling gericht is op niet-levende voorwerpen. Bovendien zal er zonder dit voorwerp geen sprake zijn van seksuele opwinding. Seksuele fetisj gerichte fantasieën en handelingen worden regelmatig ervaren en bieden de stimulans voor seksuele opwinding.

Psychologisch standpunt

Aan de hand van het object waardoor de stimulus wordt opgewekt, kan de fetisj worden afgeleid. Ook kan worden bepaald welke handelingen of situaties met de fetisj gepaard gaan. Vanuit psychologisch oogpunt wordt echter afgeraden om het koesteren van een fetisj te beschouwen als een psychische aandoening, aangezien dit emotionele schade kan veroorzaken bij de persoon op wie deze seksuele belangstelling betrekking heeft. Lang niet altijd is het dusdanig invloedrijk dat het zal moeten worden gezien als iets waarvoor alarmbellen moet afgaan. In dat geval kan het een negatieve indruk achterlaten bij de persoon voor wie het speelt en is het simpelweg niet nodig om het te adresseren. Uiteraard zijn er extremere gevallen waarbij de ervaring en het reageren op de fetisj mogelijk zorgwekkender wordt. In zulke gevallen zullen mensen in de omgeving van de persoon met de fetisj eerder geneigd zijn te spreken van een psychische curiositeit.

Object van voorkeur

Er zijn verschillende voorkeuren denkbaar die uit kunnen groeien tot een fetisj. Vaak ligt hierin een link naar de jeugd, waarin een bepaald voorwerp reeds een prominente rol speelde. Zo kan iemand die werd opgevoed door een overheersende moeder een schoenfetisj overhouden aan hoge naaldhakschoenen, wanneer deze moeder deze graag droeg. Veel voorkomende fetisjen zijn onder meer voetfetisjisme, ondergoedfetisjisme en wetlook fetisjisme.

schoenen fetisj

Luierfetisjisme

Ook luierfetisjisme komt veelvuldig voor, waarbij de voorkeur ligt bij babyartikelen. Deze vorm van fetisjisme zie je vaak als onderdeel van infantilisme, waarbij de persoon zich graag als baby verkleed en zich laat verzorgen door een moederfiguur. Ook dit is veelal seksueel getint en raakt de persoon in kwestie opgewonden door deze rol aan te nemen.

Seksuele interactie

Veelal worden de voorwerpen ingezet in het seksuele spel met anderen en is het een belangrijk onderdeel van de seksuele interactie tussen twee mensen zoals bij BDSM. Ook kan er een duidelijke voorkeur zijn voor bepaald materiaal, zoals latex, rubber, kant, satijn, gips of leer of de seksuele opwinding komt tot stand bij het zien van bepaalde kledij, als kleding voor rollenspel, waarbij uniformen, schoenen en ondergoed succesvol kunnen worden ingezet.

latex fetisj

Sociale leven

Een fetisj kan je sociale leven negatief beïnvloeden. Niet iedereen zal er even positief voor open kunnen staan als je je partner vertelt waar je seksuele voorkeur naar uitgaat. Zeker als je het daadwerkelijk nodig hebt om seksueel opgewonden te worden, kan het onderwerp van je belangstelling te vreemd of bizar op de ander overkomen. Zeker als iemand zelf geen fetisj heeft, kan er veel onduidelijkheid en onbegrip spelen. Toch kan het ook zo zijn dat je nieuwe partner er geen probleem mee heeft en het als vanzelf in het spel zal willen meenemen. Afhankelijk van hoe je er zelf mee om gaat en in welke mate het een rol speelt in je leven, zal het een invloed uitwerken op je sociale leven.

2 reacties op “Wat is een fetisj?”

  1. Avatar for Bodywarmer Bodywarmer schreef:

    Ik heb een bodywarmer donsjas fetisj

  2. Avatar for superboer superboer schreef:

    de maatschappij, vrouwen, zijn verandert, te veel eisende, te verwent, ongelukkig met wat ze wel bezitten, nooit goed en of genoeg, als vrijgezelle man kunje beter vrijgezellig blijven! vroeger was het zo, trouw tot de dood ons scheid, nu is het; trouw, tot dat de volgende zich aan dient.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.