Home / Blog overzicht - Online dating & relaties / Een gids voor aseksualiteit: wat je moet weten!
subtiele streken om aseksualiteit te symboliseren

Een gids voor aseksualiteit: wat je moet weten!

Welke online datingsite?
07 december 2023

Aseksualiteit is een term die steeds meer bekendheid krijgt, maar nog vaak wordt misbegrepen. Het verwijst naar een seksuele oriëntatie waarbij er geen of weinig seksuele aantrekkingskracht wordt gevoeld naar anderen. Dit kan een uitdaging zijn voor aseksuele individuen in onze samenleving die vaak worden gezien als afwijkend of niet ‘normaal’. In dit artikel geven we je een duidelijke uitleg over wat aseksualiteit is, wat de verschillende vormen ervan zijn, en hoe je het kunt herkennen. Ook bespreken we enkele veelvoorkomende misvattingen over aseksualiteit en hoe je als aseksueel persoon relaties kunt opbouwen en onderhouden. Als je meer wilt weten over aseksualiteit en hoe je ermee om kunt gaan, dan ben je hier aan het juiste adres. Lees verder en ontdek alles wat je moet weten over deze belangrijke seksuele oriëntatie!

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Wat is aseksueel?

Men spreekt van aseksueel of aseksualiteit wanneer iemand nauwelijks tot niet seksuele gevoelens ervaart. Er is sprake van een aanzienlijke vermindering in seksuele aantrekkingskracht tot iemand van het eigen of andere geslacht en er kan in veel gevallen zelfs helemaal geen enkele interesse zijn om seksuele nabijheid te zoeken. De hoedanigheid hierin verschilt per persoon en ook er zijn dan ook nog tal van verschillend subcategorieën waarin je als aseksueel individu kunt worden onderverdeeld.

Persoon met vlag in aseksuele kleuren, symboliseert trots en identiteit.

Romantisch of a-romantisch aseksueel

Om te vallen in deze subcategorie kenmerk je jezelf als aseksueel persoon die wel in staat is om gewoon verliefde gevoelens te hebben. Ook kun je liefde voelen voor iemand anders. In geval je a-romantisch aseksueel bent, vertoon je weinig emotionele behoefte om dergelijke gevoelens uit te bouwen. Je zult dan eerder een vriendschapsrelatie verkiezen boven een romantische relatie met een ander. A-romantisch kan overigens iedereen zijn, of je jezelf nu als seksueel of aseksueel identificeert. Sommige mensen hebben echter de ervaring om nooit verliefd te kunnen worden.

Aseksueel omschreven

Er zijn verschillende gradaties in aseksualiteit te onderscheiden. Zo kun je wel seksuele gevoelens hebben, maar je niet aangetrokken voelen tot intimiteit met een ander. Zelfbevrediging blijft dan wel een optie. Ook kun je wel mensen graag mogen, waarbij je echter niet verder over wilt gaan tot seksueel contact. Wel seksuele aantrekking tot iemand voelen, maar geen contact verlangen is een derde optie. Daarnaast kun je als aseksueel totaal geen seksuele gevoelens ervaren, geen behoefte hebben aan liefde, maar liever juist alles in de friendzone willen houden. Afhankelijk hoe dit voor jou voelt, kun je vaststellen of je jezelf als aseksueel identificeert.

Kleurrijk sociaal netwerk; één persoon buiten, subtiel illustrerend het gebrek aan seksuele aantrekking.

Redenen voor afzien van seks

Er kunnen tal van redenen zijn waardoor iemand niet seksueel actief is. Dit kunnen lichamelijke, emotionele of religieuze oorzaken hebben, die ertoe leiden dat je afziet van seksuele contacten. Echter hoef je dan niet direct aseksueel te zijn. Lichamelijke redenen als impotentie, vaginisme, vermoeidheid of overgang kunnen allemaal leiden tot een verminderde interesse in seksuele interactie. Ook ervaringen als seksueel misbruik, incest en daaruit voorkomende angsten, afkeer en onzekerheden kunnen ervoor zorgen dat je afziet van het aangaan van een seksuele relatie. Interesse en lichamelijke opwinding bij het zien van liefdesscenes in films kan dan nog wel gewoon optreden. Wanneer je je door religieuze keuzes laat leiden in het niet vertonen van seksueel gedrag, zoals het celibaat, maakt dit je evenmin tot een aseksueel individu.

Identificeren als aseksueel

Aseksualiteit is een identiteit waarbij je als persoon weinig tot geen seksuele opwinding ervaart. Het spectrum hierin is echter verschillend. Sommige mensen die zichzelf als aseksueel identificeren zullen wel opwinding ervaren, waarbij anderen hier helemaal niks van merken. We kunnen daarom stellen dat iemand met lichte tot geen gevoelens van opwinding, maar met een afwezigheid van een behoefte tot het aangaan van seks of lichamelijke toenadering kenmerkend is voor een identificatie met aseksualiteit.

Identiteitspuzzel: Aseksualiteit omarmen als een uniek stuk

Wel of niet seks als aseksueel

Ondanks dat er niet direct seksuele aantrekking wordt ervaren, kan een aseksueel persoon wel gewoon overgaan tot seksuele gemeenschap. Echter zul je je hiertoe minder snel geroepen voelen. Daar zal doorgaans een gebrek aan motivatie en interesse zijn om een dergelijke interactie te initiëren. Er is namelijk geen seksueel verlangen dat je zal aansporen om seksuele toenadering te zoeken tot andere mensen. Er kan zelfs sprake zijn van gevoelens van afkeer, walging of angst ten opzichte van het lichamelijke aspect van intimiteit. Ook kan dit gericht zijn op lichaamsdelen als borsten, geslachtsorganen van zowel mannen als vrouwen en de afkeer tot transpireren.

Asekualiteit als geaardheid

Wanneer je aseksueel bent, geldt dit als een soort van geaardheid op eenzelfde manier als dat je jezelf als homoseksueel of biseksueel, omniseksueel of interseksueel herkent. Je wordt als aseksueel geboren of dit is sterk in je systeem verankerd geraakt. Je kiest er niet bewust zelfstandig voor om geen seksuele opwinding of interesse te hebben. Over het algemeen is er nog een duidelijke wetenschappelijke definitie voor bedacht en kun je zelf bepalen of je jezelf met deze geaardheid verbonden voelt.

Verschillende oriëntaties: Aseksualiteit op het spectrum van identiteit

Bekendheid van aseksualiteit

Aseksueel zijn is een nog tamelijk onbekend begrip. Over het algemeen gaat men ervan uit dat de doorsnee mens seksuele gevoelens ervaart en hier gehoor aan geeft in relaties met andere mensen. Toch kan ongeveer 1% van de bevolking zich reeds identificeren als aseksueel en ervaren onbegrip en veroordeling op hun afwijkende houding tegenover intimiteit. Hoe meer onderzoek hiernaar gedaan zal worden, des te beter zal ook deze vorm van geaardheid begrepen worden.


Wat zijn gangbare overtuigingen over aseksuelen?

Aseksualiteit is een fenomeen wat voor weinig mensen begrijpelijk is. Er bestaan nog veel onduidelijkheden over wat iemand aseksueel maakt en hoe Aseksuelen tegen daten aankijken. Het is belangrijk om enkele onjuiste aannames rond deze vorm van seksuele geaardheid weg te nemen. Wat iemand tot aseksueel maakt, is vaak helemaal niet wat verwacht wordt. Enkele valse aannames kunnen we wegnemen door deze hier te beschrijven en verklaren.

gangbare overtuigingen over aseksuelen

Aseksualiteit is een vorm van celibaat

Een eerste aanname is dat iemand die aseksueel is dus vanzelfsprekend celibaat is. Bij het celibaat is het echter een bewuste keuze om niet aan seks te doen, wegens religieuze overtuigingen of vanuit persoonlijke overwegingen. Aseksualiteit is eerder een oriëntatie, te vergelijken met homoseksualiteit, waarbij het geen keuze betreft maar simpelweg een vorm van zijn. Ergens hebben aseksuele mensen gewoon minder interesse in seks of ze ervaren geen seksuele aantrekking tot andere mensen.

Een afkeer van seks of liefde

Het is zeker niet waar dat aseksuele mensen een afkeer hebben jegens seks en zelfs liefde afzweren. Vaak bouwen ze wel degelijk relaties op met andere mensen, maar eerder op een emotioneel vlak dan via seksuele aantrekkingskracht. Vaak doen ze wel aan seks in een relatie, maar eerder om hun partner tevreden te stellen of om een gezin te starten. Er is niet een directe afkeer naar de interactie zelf, doch een gemis aan eigen aandrang om hier in te engageren.

uiteenlopende paden traditionele relaties en de andere met symbolen van aseksualiteit

Maagden die geen partner kunnen vinden

Als je aseksueel bent, betekent dit niet vanzelfsprekend dat je ook nog maagd bent. Aseksuelen hebben wel degelijk seks, echter zullen ze hier weinig tot geen interesse in tonen. Het is zeker mogelijk dat Aseksuelen langer maagd blijven, doordat ze zichzelf niet in een situatie brengen waarin ze aan seks zullen deelnemen. Het één heeft echter niet met het andere te maken. Zowel een maagd als een niet maagd kan aseksueel zijn.

Seksueel misbruik of mentale stoornis

Het is geenszins waar dat seksueel misbruik ten grondslag ligt aan aseksualiteit of dat er sprake is van een geestelijke stoornis. Aseksualiteit is niet het gevolg van ervaringen in iemands verleden. Het is simpelweg een aangeboren staat van zijn, waardoor iemand minder tot geen interesse ervaart voor seksuele interactie.

Doorbreken van Misvattingen: Aseksualiteit Voorbij Trauma of Stoornis.

Onderdrukking of discriminatie

Alhoewel Aseksuelen minder met onderdrukking of discriminatie te maken krijgen dan bijvoorbeeld homoseksuelen kan het zeker voorkomen dat ze onderwerp van spot worden of seksueel mishandeld worden. Hierbij kan het gebeuren dat mensen hen verkrachten om hun te herstellen van hun desinteresse in seks. Er is nog veel te leren over deze vorm van seksualiteit en het is zeker verstandig om met je partner in gesprek te gaan als deze aseksueel is. Zo weet je precies wat er speelt en hoe je bepaalde houdingen niet persoonlijk hoeft op te vatten, als dit je onzeker maakt.

Aseksualiteit en dating: hoe vind je liefde als aseksueel persoon?

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om meer inzicht te krijgen in aseksualiteit en hoe het verschilt van andere seksuele oriëntaties. Als je jezelf identificeert als aseksueel, weet dan dat je niet alleen bent en dat het belangrijk is om jezelf te accepteren zoals je bent. Er zijn veel ondersteuningsgroepen en bronnen beschikbaar om je te helpen in je reis naar zelfontdekking en acceptatie. Als je meer wilt weten over aseksualiteit, of als je gewoon meer wilt weten over relaties en daten in het algemeen, bekijk dan zeker onze website. We hebben veel informatie en advies beschikbaar om je te helpen bij het vinden van liefde en geluk, ongeacht je seksuele oriëntatie. Bedankt voor het lezen en we wensen je het allerbeste toe in je reis naar zelfontdekking en liefde.

6 reacties op “Een gids voor aseksualiteit: wat je moet weten!”

  1. Jose schreef:

    Ik heb dezelfde ervaring als Lex via https://relatiezondersex.nl Daar kan je je als aseksueel laten inschrijven en gelijkgestemden ontmoeten. Voor mij is het een relatie geworden tussen twee aseksuelen dus. We wonen samen en zijn heel gelukkig. Belangrijk is dat je een goede aansluiting ervaart tussen elkaar. En of je dat dan relatie of vriendschap noemt, maakt me niet uit. Voor mij voelt het als een relatie.

  2. Ray Willems schreef:

    Fijn om te horen Lex. Ik wens je alle goeds toe!

  3. Lex schreef:

    Ik denk dat aseksueel is aangeboren, net als homoseksualiteit of biseksueel. Maar als je gewoon echt geen seksuele gevoelens hebt, dan is dat niet iets wat je op een verjaardagsfeestje op tafel legt. Zelf heb ik inmiddels een geweldige relatie gevonden waarmee ik al 6 maanden samen ben via relatiezondersex.nl. Als je een relatie zonder sek zoekt, is dit misschien een goeie tip voor je.

  4. Juul schreef:

    Kennelijk kom je bij de website door op mijn naam te klikken…

  5. Juul schreef:

    Beste MGTOW,

    Volgens mij heb je bovenstaande tekst niet helemaal begrepen…
    Als het uitblijven van seks en intimiteit voor jezelf ongewenst is, dan spreek je niet van aseksualiteit.
    Ook onder de aseksuele(n) (vrouwen) zijn er veel #metoo verhalen. Van mannen (en vrouwen) die een aseksueel wel zal ‘genezen’ na een avondje stappen.

    Wil je echt meer begrijpen van deze geaardheid, raad ik je aan onderstaande website te bezoeken.

    “Altijd nee is ook oké”

  6. MGTOW schreef:

    Wanneer je omringd wordt door feministische krengen, zoals hier in Nederland, in de kans groot op aseksualiteit. De remedie is dan ook vrij simpel. Boek een stedentrip naar bijvoorbeeld Sint Petersburg. Je zult zien dat je bij toverslag ineens heel veel matches hebt via een app als Tinder. Ik kan het weten want het is mij overkomen. Je gaat met een aantrekkelijke gids de stad verkennen en hebt een fijne tijd. Of het een verstandige zet is een dergelijke vrouw te importeren is vers twee, maar in het kader van ongewenste aseksualiteit is het zeer aan te bevelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---