Welke Online Datingsite
Wat is aseksueel?

Wat is aseksueel?

Welke online datingsite?
20 februari 2021

Men spreekt van aseksueel of aseksualiteit wanneer iemand nauwelijks tot niet seksuele gevoelens ervaart. Er is sprake van een aanzienlijke vermindering in seksuele aantrekkingskracht tot iemand van het eigen of andere geslacht en er kan in veel gevallen zelfs helemaal geen enkele interesse zijn om seksuele nabijheid te zoeken. De hoedanigheid hierin verschilt per persoon en ook er zijn dan ook nog tal van verschillend subcategorieën waarin je als aseksueel individu kunt worden onderverdeeld.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Romantisch of a-romantisch aseksueel

Om te vallen in deze subcategorie kenmerk je jezelf als aseksueel persoon die wel in staat is om gewoon verliefde gevoelens te hebben. Ook kun je liefde voelen voor iemand anders. In geval je a-romantisch aseksueel bent, vertoon je weinig emotionele behoefte om dergelijke gevoelens uit te bouwen. Je zult dan eerder een vriendschapsrelatie verkiezen boven een romantische relatie met een ander. A-romantisch kan overigens iedereen zijn, of je jezelf nu als seksueel of aseksueel identificeert. Sommige mensen hebben echter de ervaring om nooit verliefd te kunnen worden.

aseksueel

Aseksueel omschreven

Er zijn verschillende gradaties in aseksualiteit te onderscheiden. Zo kun je wel seksuele gevoelens hebben, maar je niet aangetrokken voelen tot intimiteit met een ander. Zelfbevrediging blijft dan wel een optie. Ook kun je wel mensen graag mogen, waarbij je echter niet verder over wilt gaan tot seksueel contact. Wel seksuele aantrekking tot iemand voelen, maar geen contact verlangen is een derde optie. Daarnaast kun je als aseksueel totaal geen seksuele gevoelens ervaren, geen behoefte hebben aan liefde, maar liever juist alles in de friendzone willen houden. Afhankelijk hoe dit voor jou voelt, kun je vaststellen of je jezelf als aseksueel identificeert.

Redenen voor afzien van seks

Er kunnen tal van redenen zijn waardoor iemand niet seksueel actief is. Dit kunnen lichamelijke, emotionele of religieuze oorzaken hebben, die ertoe leiden dat je afziet van seksuele contacten. Echter hoef je dan niet direct aseksueel te zijn. Lichamelijke redenen als impotentie, vaginisme, vermoeidheid of overgang kunnen allemaal leiden tot een verminderde interesse in seksuele interactie. Ook ervaringen als seksueel misbruik, incest en daaruit voorkomende angsten, afkeer en onzekerheden kunnen ervoor zorgen dat je afziet van het aangaan van een seksuele relatie. Interesse en lichamelijke opwinding bij het zien van liefdesscenes in films kan dan nog wel gewoon optreden. Wanneer je je door religieuze keuzes laat leiden in het niet vertonen van seksueel gedrag, zoals het celibaat, maakt dit je evenmin tot een aseksueel individu.

aseksueel religie

Identificeren als aseksueel

Aseksualiteit is een identiteit waarbij je als persoon weinig tot geen seksuele opwinding ervaart. Het spectrum hierin is echter verschillend. Sommige mensen die zichzelf als aseksueel identificeren zullen wel opwinding ervaren, waarbij anderen hier helemaal niks van merken. We kunnen daarom stellen dat iemand met lichte tot geen gevoelens van opwinding, maar met een afwezigheid van een behoefte tot het aangaan van seks of lichamelijke toenadering kenmerkend is voor een identificatie met aseksualiteit.

Wel of niet seks als aseksueel

Ondanks dat er niet direct seksuele aantrekking wordt ervaren, kan een aseksueel persoon wel gewoon overgaan tot seksuele gemeenschap. Echter zul je je hiertoe minder snel geroepen voelen. Daar zal doorgaans een gebrek aan motivatie en interesse zijn om een dergelijke interactie te initiëren. Er is namelijk geen seksueel verlangen dat je zal aansporen om seksuele toenadering te zoeken tot andere mensen. Er kan zelfs sprake zijn van gevoelens van afkeer, walging of angst ten opzichte van het lichamelijke aspect van intimiteit. Ook kan dit gericht zijn op lichaamsdelen als borsten, geslachtsorganen van zowel mannen als vrouwen en de afkeer tot transpireren.

Asekualiteit als geaardheid

Wanneer je aseksueel bent, geldt dit als een soort van geaardheid op eenzelfde manier als dat je jezelf als homoseksueel of biseksueel, omniseksueel of interseksueel herkent. Je wordt als aseksueel geboren of dit is sterk in je systeem verankerd geraakt. Je kiest er niet bewust zelfstandig voor om geen seksuele opwinding of interesse te hebben. Over het algemeen is er nog een duidelijke wetenschappelijke definitie voor bedacht en kun je zelf bepalen of je jezelf met deze geaardheid verbonden voelt.

aseksueel geaardheid

Bekendheid van aseksualiteit

Aseksueel zijn is een nog tamelijk onbekend begrip. Over het algemeen gaat men ervan uit dat de doorsnee mens seksuele gevoelens ervaart en hier gehoor aan geeft in relaties met andere mensen. Toch kan ongeveer 1% van de bevolking zich reeds identificeren als aseksueel en ervaren onbegrip en veroordeling op hun afwijkende houding tegenover intimiteit. Hoe meer onderzoek hiernaar gedaan zal worden, des te beter zal ook deze vorm van geaardheid begrepen worden.


Wat zijn gangbare overtuigingen over aseksuelen?

Aseksualiteit is een fenomeen wat voor weinig mensen begrijpelijk is. Er bestaan nog veel onduidelijkheden over wat iemand aseksueel maakt en hoe Aseksuelen tegen daten aankijken. Het is belangrijk om enkele onjuiste aannames rond deze vorm van seksuele geaardheid weg te nemen. Wat iemand tot aseksueel maakt, is vaak helemaal niet wat verwacht wordt. Enkele valse aannames kunnen we wegnemen door deze hier te beschrijven en verklaren.

Aseksualiteit is een vorm van celibaat

Een eerste aanname is dat iemand die aseksueel is dus vanzelfsprekend celibaat is. Bij het celibaat is het echter een bewuste keuze om niet aan seks te doen, wegens religieuze overtuigingen of vanuit persoonlijke overwegingen. Aseksualiteit is eerder een oriëntatie, te vergelijken met homoseksualiteit, waarbij het geen keuze betreft maar simpelweg een vorm van zijn. Ergens hebben aseksuele mensen gewoon minder interesse in seks of ze ervaren geen seksuele aantrekking tot andere mensen.

celibaat asekueel

Een afkeer van seks of liefde

Het is zeker niet waar dat aseksuele mensen een afkeer hebben jegens seks en zelfs liefde afzweren. Vaak bouwen ze wel degelijk relaties op met andere mensen, maar eerder op een emotioneel vlak dan via seksuele aantrekkingskracht. Vaak doen ze wel aan seks in een relatie, maar eerder om hun partner tevreden te stellen of om een gezin te starten. Er is niet een directe afkeer naar de interactie zelf, doch een gemis aan eigen aandrang om hier in te engageren.

Maagden die geen partner kunnen vinden

Als je aseksueel bent, betekent dit niet vanzelfsprekend dat je ook nog maagd bent. Aseksuelen hebben wel degelijk seks, echter zullen ze hier weinig tot geen interesse in tonen. Het is zeker mogelijk dat Aseksuelen langer maagd blijven, doordat ze zichzelf niet in een situatie brengen waarin ze aan seks zullen deelnemen. Het één heeft echter niet met het andere te maken. Zowel een maagd als een niet maagd kan aseksueel zijn.

maagd aseksueel

Seksueel misbruik of mentale stoornis

Het is geenszins waar dat seksueel misbruik ten grondslag ligt aan aseksualiteit of dat er sprake is van een geestelijke stoornis. Aseksualiteit is niet het gevolg van ervaringen in iemands verleden. Het is simpelweg een aangeboren staat van zijn, waardoor iemand minder tot geen interesse ervaart voor seksuele interactie.

Onderdrukking of discriminatie

Alhoewel Aseksuelen minder met onderdrukking of discriminatie te maken krijgen dan bijvoorbeeld homoseksuelen kan het zeker voorkomen dat ze onderwerp van spot worden of seksueel mishandeld worden. Hierbij kan het gebeuren dat mensen hen verkrachten om hun te herstellen van hun desinteresse in seks. Er is nog veel te leren over deze vorm van seksualiteit en het is zeker verstandig om met je partner in gesprek te gaan als deze aseksueel is. Zo weet je precies wat er speelt en hoe je bepaalde houdingen niet persoonlijk hoeft op te vatten, als dit je onzeker maakt.

6 reacties op “Wat is aseksueel?”

 1. Avatar for Lex Lex schreef:

  Ik denk dat aseksueel is aangeboren, net als homoseksualiteit of biseksueel. Maar als je gewoon echt geen seksuele gevoelens hebt, dan is dat niet iets wat je op een verjaardagsfeestje op tafel legt. Zelf heb ik inmiddels een geweldige relatie gevonden waarmee ik al 6 maanden samen ben via relatiezondersex.nl. Als je een relatie zonder sek zoekt, is dit misschien een goeie tip voor je.

  • Avatar for Ray Willems Ray Willems schreef:

   Fijn om te horen Lex. Ik wens je alle goeds toe!

  • Avatar for Jose Jose schreef:

   Ik heb dezelfde ervaring als Lex via https://relatiezondersex.nl Daar kan je je als aseksueel laten inschrijven en gelijkgestemden ontmoeten. Voor mij is het een relatie geworden tussen twee aseksuelen dus. We wonen samen en zijn heel gelukkig. Belangrijk is dat je een goede aansluiting ervaart tussen elkaar. En of je dat dan relatie of vriendschap noemt, maakt me niet uit. Voor mij voelt het als een relatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste items