Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Wanneer een leugen beter is dan de waarheid in een relatie
leugen

Wanneer een leugen beter is dan de waarheid in een relatie

Welke online datingsite?
15 februari 2021

Over het algemeen wordt menig mens aangeleerd dat liegen niet acceptabel is en dat eerlijkheid altijd het langst dient. Toch zijn er voldoende momenten waarop je eveneens wordt getoond hoe het eerder verwacht wordt dat je een bepaalde reactie geeft, terwijl dit mogelijk niet een oprechte houding is.

In dit artikel lees je de volgende scenario’s:

Scenario’s voor een “leugentje om bestwil”

Er zijn verschillende situaties waarbij een leugentje om bestwil niet zo slecht idee is. zo moet je altijd waardering geven voor de kookkunsten van je oma, als je daar op bezoek bent, zelfs als je het met moeite binnen kunnen houden. Of je brengt een kritische mededeling op verzachtende wijze als je een collega ergens op moet wijzen, om vooral geen onrust te zaaien. Uit onderzoek blijkt dat er zeker situaties zijn, waarin een leugen een betere uitkomst kan hebben dan het vertellen van de waarheid en het is mogelijk dan ook zeker geen slecht idee om de kunst van het liegen meer aandacht te geven. Enkele scenario’s waarin dit de voorkeur kan hebben, worden hier belicht.

kookkunst

Het beste met iemand voorhebben

Wanneer iemand je iets wijsmaakt, met zogenaamd je belang in gedachten, terwijl die enkel uit eigenbelang handelt, kan dit nadelige gevolgen hebben. In andere gevallen kan een oprecht weerhouden van een waarheid juist ook goed uitpakken, als er werkelijk rekening wordt gehouden met jouw gevoelens. Wanneer je het beste met iemand voor hebt, kan het soms gunstigere uitpakken als je niet de hele waarheid deelt. Je kunt zo vertrouwen opbouwen en vaak worden goede intenties nog meer gewaardeerd dan betrouwbaarheid en je oprechtheid. Het is belangrijk in acht te houden wanneer je een leugen vertelt vanuit goede intenties om de ander niet te beledigen, of wanneer hier een mate van eigenbelang bij komt kijken en het egoïstisch wordt.

Een ander op zijn of haar gemak stellen

Eerlijkheid in een reactie op een vraag of verzoek van een ander, hangt vaak af van de mate waarop de ander hier nog op kan handelen. Wanneer er nauwelijks tijd is om nog andere kleding aan te trekken en je wordt gevraagd hoe iemand eruitziet en of de kledingkeuze wel juist is, dan doe je er eerder goed aan om de ander op zijn of haar gemak te stellen, dan door te wijzen op een verkeerde kleurcombinatie of weinig bij elkaar passende accessoires. Vaak wordt het eerder gewaardeerd als je in dergelijke situaties een beetje meespeelt en de ander aanmoedigt, precies zoals het is, dan dat je nog kritische opmerkingen gaat geven, die weliswaar een kern van waarheid bevatten, maar waar de ander op dat moment nauwelijks nog wat aan heeft. Het is dan bemoedigender om iemand positief toe te spreken, zelfs als je eigenlijk een andere mening hebt.

rare kleding

Bij voorkeur een opbouwende mening

Uiteraard is het belangrijk dat je oprecht je mening geeft, echter is het volstrekt onaardig als je dit enkel doet om de ander te wijzen op tekortkomingen. Een mening geven hoeft zeker niet op een onbeleefde manier te gebeuren, waarbij je enkel aan jezelf denkt en het terecht vindt om even goed duidelijk te maken hoe je over iets denkt. Een genuanceerdere benadering behaalt ongetwijfeld veel betere resultaten en ook dan kun je een mening delen. Het hoeft hierbij echter niet om jou te draaien. Wanneer dit belangrijker voor je is, dan het bieden van opbouwende kritiek aan een ander, zou je kunnen overwegen om beter maar niets te zeggen aangezien de waarheid dan enkel een dubbele agenda in zich draagt en dan eveneens nauwelijks zal kunnen worden aangenomen.

Eerlijkheid op tijd

Een eerlijke mededeling kunnen ontvangen, hangt vaak af van het moment waarop dit wordt aangeboden. Wanneer iemand niet direct met een bepaalde boodschap uit de voeten kan, is het vaak verstandiger om dit bij de persoon weg te houden. Timing is alles als het aankomt op het geven van een boodschap, aangezien iemand er enkel door benadeeld wordt of een rotgevoel door kan krijgen, als er verder niks mee gedaan kan worden, direct. In zulke gevallen is het verstandiger om even niks te zeggen en pas hetgeen te vertellen, zodra iemand anders hier wel direct op kan handelen.

Eerlijkheid

Hoe goed ken je iemand?

Wanneer je iemand nauwelijks kent, zul je eerder de neiging hebben om genuanceerder te spreken. Je weet immers niet wat je aan de ander hebt of hoe het bij de ander zal aankomen. Je kunt het wel aankleden, zodat je alsnog je boodschap kunt overbrengen, al wordt er eerder om de waarheid heen gedraaid als je iemand nog niet goed kent. Bij hechtere vriendschappen zul je eerder de mogelijkheid hebben om je waarheid te spreken, aangezien hierin meer vertrouwen ligt. Al met al kan worden vastgesteld dat het in veel situaties ongemakkelijk is om de waarheid te spreken en zul je ongemerkt grijpen naar een leugentje om bestwil.

2 reacties op “Wanneer een leugen beter is dan de waarheid in een relatie”

  1. Avatar for superboer superboer schreef:

    ja zogenaamd sportief; alleen met met mooi weer… in het algemeen is de nederlandse vrouw lui..en veel eisend, niet aan beginnen haal een vrouw uit het Oosten oa polen of rusland.

  2. Avatar for MGTOW MGTOW schreef:

    Het liegen begint al in het datingprofiel. Gedateerde en bewerkte fotoos. Fantastische verhalen die niet blijken te kloppen. Zogenaamd sportief.
    Hoe zal dit verder gaan?
    Nou, gewoon niet aan beginnen dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste items