Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Waarom vrienden belangrijker kunnen zijn dan familie
vrienden

Waarom vrienden belangrijker kunnen zijn dan familie

Welke online datingsite?
11 februari 2021

Met de jaren wordt vriendschap steeds belangrijker als indicatie voor gezondheid en geluk. Waar dit zeker al zichtbaar was voor zowel goede relaties met vrienden als familie, blijkt dat dit op latere leeftijd voornamelijk geldt voor het hebben van goede vrienden. Blijkbaar waardeer je naarmate je ouder wordt steeds meer goede vriendschappen zelfs boven de band met familie. Er zijn zeker veel overeenkomsten in beide soorten relaties, maar vriendschap schijnt bovenaan te staan. Uiteraard telt hierbij ook zeker de kwaliteit van de vriendschap en niet slechts hoeveel je hiervan hebt.

In dit artikel lees je de volgend onderwerpen:

Vrienden als een bron van steun

Uit onderzoek blijkt dat oudere mensen die aangeven dat hun vrienden eerder een bron van spanning en onrust brengt, klagen eerder over chronische ziektes. Opmerkelijk schijnt dit minder het geval te zijn als er spanning of onrust voorkomt uit relaties met echtgenoten of kinderen. Als de vrienden een bron van steun vormen, dan zijn de mensen over het algemeen gelukkiger. Een verklaring hiervoor ligt in het feit dat we onze vrienden kunnen uitkiezen en doorgaans de tijd die we met hen doorbrengen meer waarderen dan die met familie. We doen ontspannende activiteiten met vrienden, terwijl familiebijeenkomsten vaak serieus en monotoon zijn.

vriendinnen

Goede vrienden blijven

De voordelen van goede vriendschappen kunnen bovendien groter zijn voor oudere mensen, omdat deze veel hebben doorstaan en over de duur van een lange periode stand hebben gehouden. Je hebt contact onderhouden met deze mensen omdat ze je blij maken en op zijn minst bijdragen aan je welzijn in zeker zin. De meer oppervlakkige vriendschappen vervagen en de werkelijk invloedrijke blijven over. Vaak wordt het effect van goede vriendschap op de fysieke en mentale gezondheid onderschat en zelfs genegeerd in onderzoek. Zeker voor oudere mensen wordt aangenomen dat de band met hun echtelieden of kinderen als meest waardevol worden beschouwd.

vriendschap

Vriendschappen uit vrije keuze

Ondanks dat het waar is dat menig familielid vaak de rol van zorgdrager op zich neemt voor de ouderen, is dit vaak vanuit een gevoel van verplichting. Zeker waardevol en noodzakelijk, maar ze brengen niet dezelfde vreugde als langdurige ware vriendschappen. Uiteraard kun je goede vriendschappen beleven met je broers of zussen, echtgenoten, of kinderen, toch zijn werkelijke ondersteuning en positieve interacties van levensbelang. Het is belangrijk om mensen om je heen te hebben waar je werkelijk van op aan kunt, zowel in goede tijden als in slechte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste items
Laatste reacties