Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Valkuilen van een open relatie – Wat moet je niet doen?
valkuilen open relatie

Valkuilen van een open relatie - Wat moet je niet doen?

Welke online datingsite?
16 februari 2021

Tegenwoordig zie je het steeds vaker, de open relatie. Het idee hierachter is vaak dat mensen van nature niet zijn weggelegd om een monogame relatie te hebben, omdat er fysieke behoeften zijn die je nu eenmaal niet bij een enkel persoon zou kunnen vinden. De voornaamste reden waarom veel relaties kapotgaan, is nog steeds dat partners op een gegeven moment hun ogen de kost gaan geven en behoefte krijgen in een nieuwe ervaring. Overspel komt dan ook in veel relaties voor. Om dit te voorkomen, kiezen veel stellen er tegenwoordig voor om deze stap voor te blijven en aan elkaar te erkennen dat er behoefte is aan contacten met andere mensen.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Elkaar vrijheid geven

Door elkaar deze vrijheid te gunnen voorkom je dat het stiekem achter je rug plaatsvindt. Met de insteek om waarde aan de relatie toe te voegen zodat deze gemakkelijker behouden kan blijven, staan steeds meer mensen open voor een open relatie. Toch zijn er zeker enkele valkuilen te benoemen die een dergelijke keuze twijfelachtig maken of die op zijn minst in de gaten moeten worden gehouden als je er zeker van wilt zijn dat het inderdaad iets bijdraagt aan je relatie.

vrijheid

Bedenk hoe je een open relatie voorstelt

Een eerste valkuil is uiteraard hoe je aan je partner voorstelt dat je een open relatie wilt hebben. Hiermee valt of staat een dergelijke optie al gelijk. Allereerst dien je natuurlijk te bekijken waarom je überhaupt een dergelijke vorm wilt introduceren in je relatie. Als je de juiste intenties hebt, zal het veel gemakkelijker zijn om je partner te overtuigen dat dit een goede volgende stap in de relatie is.

Als je enkel een open relatie wilt, omdat je met meerdere mensen intiem wilt zijn en dit nauwelijks nog voor je huidige partner kunt opbrengen, dan houd je de ander enkel aan het lijntje en introduceer je een dergelijke optie enkel voor je eigen gewin. Dit kan niet de juiste instelling zijn en het is dan ook belangrijk om vooral de positieve kanten van een open relatie te benadrukken. Geef vooral blijk van waardering en oprechtheid aan je partner, zodat deze niet het gevoel krijgt overbodig te zijn. Een open relatie dient als waardevolle aanvulling voor beide partners, niet als een compromis omdat anders de relatie over zou zijn of minder betekenisvol.

Wees bedacht op een reactie

Wanneer je het idee van een open relatie voorstelt, zul je je er bedacht op moeten zijn dat er een reactie van onbegrip op volgt. Je partner kan zich beledigt voelen of onzeker over je bedoelingen. Er kunnen vragen komen over of je nog wel heil ziet in de huidige relatie en of hij of zij niet voldoende voor je is om gelukkig te zijn. Een open relatie staat voor velen nog voor vreemdgaan of niet meer houden van de huidige partner. Het is belangrijk dat je je partner geruststelt door uit te leggen waarom je dit voorstelt en wat het voor je zou betekenen. Mogelijk kun je hem of haar zelfs het coolidge effect uitleggen, waarbij verklaard wordt hoe je je nog dichter betrokken voelt bij je huidige partner als je intiem bent met een ander.

reactie

Houd rekening met een backlash

Hoe positief je partner er in eerste instantie ook mogelijk voor open lijkt te staan, houd het voor mogelijk dat er later alsnog een negatieve reactie op volgt. Dit kan zelfs na maanden nog voorkomen en je totaal overrompelen omdat je dacht dat de open relatie reeds een feit was die door beiden geaccepteerd werd. Plotseling kunnen alsnog onzekerheden de kop opsteken en kan je partner een negatieve reactie geven op het hele gebeuren en je verwijten gaan maken. Het is belangrijk om dan vooral rustig te blijven en de ander deze emotionele uitbarsting te gunnen.

Je kunt niet verwachten dat het voorstellen van een open relatie zonder slag of stoot verloopt. Er komen veel gevoelens bij kijken en ook als jullie al geruime tijd aan het idee gewend zijn, kan het ineens omslaan. Het proces van rustige introductie zal dan opnieuw moeten worden uitgevoerd en je zult de ander moeten overtuigen van de voordelen die dit voorstel met zich meebrengt.

Stel duidelijke grenzen

Naast voldoende begrip voor de gevoelens van de ander, is het belangrijk om duidelijke grenzen en voorwaarden te stellen. Zo weten jullie beiden waar je aan toe bent en wat je van de ander kunt verwachten. Het is belangrijk om vooraf duidelijk vast te stellen welke seksuele handelingen wel of niet zijn toegestaan. Probeer alle mogelijke scenario’s in te beelden en vast te stellen wat daarin wel of niet mag plaatsvinden.

grenzen aangeven

Het maakt duidelijk welk gedrag alsnog als overspel mag worden beschouwd en wat acceptabel is binnen de vorm van de open relatie. Het is belangrijk dat er voldoende vertrouwen is tussen beide partners om er zeker van te zijn dat de regels worden nageleefd. Als er niet voldoende vertrouwen is, dan zal er eerder sprake zijn van twijfels over de uitvoering van de open relatie. Doe er alles aan om het vertrouwen sterk te houden en samen op één lijn te liggen. Ondanks dat het een open relatie is, wordt de basis door jullie gevormd en zal hier een sterke overeenkomstige visie achter moeten liggen. Als alle valkuilen in de gaten worden gehouden en er respectvol met elkaar kan worden gecommuniceerd, dan zal een open relatie kans hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste items