Welke Online Datingsite
Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Sexting – Wat is het? De gevaren en gevolgen!
sexting

Sexting - Wat is het? De gevaren en gevolgen!

Welke online datingsite?
02 oktober 2021

Het woord sexting wordt nog niet zo lang gebruikt. Het is een combinatie van het Engelse woord sex en texting (seks en sms verzenden). Bij sexting gaat het over het verzenden en het ontvangen van een seksueel getint bericht of beeld door middel van de mobiele telefoon, of door middel van een internetapplicatie, waarbij je kunt denken aan WhatsApp en Facebook, maar ook aan YouTube, Twitter of Instagram. Er zijn grenzeloze risico’s door sexting.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen

Het gevaar van Sexting

Veel mensen vinden het erg spannend, maar als anderen de beelden zullen verspreiden dan zijn de gevolgen niet meer te overzien. Vanaf dat moment ontstaat er dus een probleem binnen dit onderwerp. Op het moment dat de beelden binnen een gelijkwaardige relatie worden uitgewisseld is er niets aan de hand. Het zou zelfs gezien kunnen worden als een meerwaarde binnen de relatie. Maar het is anders wanneer de beelden verspreid worden en zonder toestemming openbaar worden gemaakt.

sexting

Sexting berichten verspreiden

Voordat de smartphones er waren, werden er vaak seksueel getinte tekstberichten verzonden. Maar sinds 2014 worden er ook sexy foto’s en filmpjes verzonden en deze vallen ook onder sexting. Je kunt nu sinds de komst van de smartphone gemakkelijker berichten ontvangen en weer doorsturen. Binnen social media wordt hier veel gebruik van gemaakt en daardoor is het ook gevaarlijk, omdat berichten snel verspreid kunnen worden naar veel mensen. Het bereik is groot sinds de komst van internet.

Social media en sexting

Jongeren vinden social media erg belangrijk. Ze communiceren met elkaar, houden elkaar op de hoogte van berichten en delen erg veel met elkaar. Maar dit kan ook misbruikt worden, zoals het pesten van elkaar. Zo kunnen er sexy foto’s door worden gestuurd, anderen maken daar misbruik van en sturen het weer door. Voordat je het weet is de foto wereldwijd bekend. Dit is een risico van wat jongeren vaak niet inzien van het verspreiden van sexy foto’s en filmpjes. Bij social media kan er niet vaak genoeg gewaarschuwd worden dat je niet zomaar alles online moet zetten. Andere mensen kunnen alles er vanaf halen en weer met elkaar delen, pas daar daarom goed mee op! Stuur ook niet zomaar seksueel getinte foto’s of filmpjes naar anderen, zij kunnen dit namelijk ook weer met anderen delen. Vertrouw hier niemand zomaar in, want het is zo gedeeld voordat je het weet!

sexting verspreiding foto

Waarom doen mensen aan sexting?

De reden dat mensen van sexting gebruik maken, kan heel wisselend zijn. Misschien zijn mensen op zoek naar spanning binnen de relatie, of vinden het leuk om elkaar seksueel getinte berichten of video’s te sturen. Met name de spanning zal hierbij ook weer om de hoek komen kijken. Je kunt een nieuw avontuur aangaan en dit roept weer actie op. Je krijgt nieuwe inspiratie en je leert nieuwe mensen kennen als je bijvoorbeeld gaat daten. Door middel van het daten komen er weer gevoelens bij je los en deze zorgen er weer voor dat je je fantasieën de vrije loop gaat laten. Dit kan zorgen voor foto’s en andere dingen die je met anderen wil delen. Je wil laten zien wie je bent en waar je zin in hebt en als je dat op afstand wil doen en duidelijk wil maken, dan kan dat met seksueel getinte berichten of filmpjes.

Sexting geeft spanning

De spanning is vaak erg groot als mensen aan sexting doen. Je bent altijd benieuwd hoe anderen reageren op je berichten en dit roept weer spanningen en gevoelens op. De kans is groot dat de ander een spannend foto terug gaat sturen en hierdoor blijft het iedere keer weer spannend als de ander je een bericht stuurt. Het kan ook zijn dat je elkaar op afstand mist en daarom spannende berichten gaat sturen.

sexting spanning

Mensen vinden sexting leuk

Mensen vinden het soms leuk om wat spannends naar elkaar te sturen, ze willen graag actie in het leven en kijken hoe de ander er op gaat reageren. Wanneer je seksueel getinte foto’s naar je partner stuurt weet je vaak wel hoe diegene gaat reageren, maar wanneer je het naar een vreemde gaat sturen moet je wel goed opletten! Zorg er daarom voor dat je weet met wie je berichten gaat delen en bij wie het veilig kan zijn.

Sexting is een nieuw avontuur

Je gaat een nieuw avontuur aan als je gebruik gaat maken van sexting. Je kunt het spannend vinden en daarom ook graag eens willen proberen binnen je relatie. Het kan namelijk zorgen dat je elkaar op afstand kunt vermaken en laat merken dat je aan elkaar denkt. Je krijgt nieuwe ideeën en inspiratie door alles wat je van elkaar te zien krijgt. Houd het spannend en ga niet over je grenzen heen. Je bent er zelf bij met welke dingen je gaat delen van jezelf en wat je voor jezelf wil houden.

sexting kont

De gevaren van sexting

Sexting kan gevaren met zich meebrengen. Je hebt bijvoorbeeld met je telefoon een foto verzonden, maar deze is nu dus niet alleen meer in jouw handen, maar ook anderen kunnen deze foto gebruiken en weer doorsturen. Dit kan gevolgen hebben voor jouw reputatie. Jongeren sturen bijvoorbeeld een naaktfoto van zichzelf naar hun vriend of vriendin, vervolgens worden deze foto’s als het uit is misschien tegen hen gebruikt en doorgestuurd naar de vriendengroep.

Foto’s verspreiden

Het gevaar van sexting is dat foto’s en filmpjes verspreid kunnen worden en ze blijven dan dus niet alleen bij de mensen waar je ze naar toe hebt gestuurd. In een relatie kan het best wel eens spannend zijn om een spannende foto naar elkaar te sturen, maar wanneer je relatie over gaat en de ander wil wraak nemen, kan dat een gevaar zijn. De ander kan de foto’s of filmpjes online zetten, doorsturen naar anderen of verspreiden via social media. Dit is een gevaar wat steeds vaker terugkeert, want steeds meer jongeren maken gebruik van social media en weten hoe alles werkt. Ze groeien er echt mee op, dus let goed op wat ze met elkaar delen.

gevaren sexting

Sommige jongeren zijn erg vatbaar en beïnvloedbaar. Wanneer je dat van kinderen weet is het goed om ze in de gaten te houden en goed te informeren over de gevolgen van sexting en wat de gevaren daarvan kunnen zijn. Het beste kun je dit echt bespreken aan de hand van voorbeelden die recent zijn gebeurd. Dit is de enige manier om jongeren inzicht te geven in wat dit in de praktijk teweeg kan brengen.

Pesten

De gevaren van sexting zijn niet altijd meer te overzien. De media heeft een groot bereik en wanneer het pesten eenmaal begonnen is, zijn de foto’s zo wereldwijd verspreid. Als ze in verkeerde handen komen kan dat grote gevolgen hebben en kunnen mensen hier echt meer gepest worden. Mensen sturen spannende filmpjes naar elkaar, vaak omdat ze het leuk vinden om de relatie nieuw leven in te blazen, maar dit kan grote gevolgen hebben wanneer de berichten in verkeerde handen vallen. Let daar daarom goed mee op, want voordat je het weet staan je foto’s of filmpjes online en kan iedereen ze zien. Dit wil je niet, en daar zit je ook niet op te wachten, maar het kan zomaar gebeuren wanneer iemand wat verkeerds in gedachten heeft met de beelden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.