Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Je partner dreigt met vreemdgaan? Hier lees je hoe je dit aanpakt!
Een stel met een donkere wolk die boven hen hangt.

Je partner dreigt met vreemdgaan? Hier lees je hoe je dit aanpakt!

Welke online datingsite?
10 november 2023

Het is een veel voorkomende situatie in relaties: je voelt je niet helemaal op je gemak en begint te twijfelen aan de oprechtheid van je partner. Misschien heeft je partner zelfs gedreigd om vreemd te gaan, wat kan leiden tot onzekerheid en wantrouwen. Maar wat moet je doen als je in zo’n situatie belandt? In deze blog bieden we advies en inzicht in hoe je het beste kunt omgaan met een partner die met vreemdgaan dreigt. Of je nu wilt werken aan de relatie of erachter wilt komen of het tijd is om verder te gaan, wij bieden informatie en tips om je te helpen de juiste keuze te maken.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Help, mijn partner dreigt met vreemdgaan!

In geen enkele relatie wil je dat je partner vreemdgaat. Een relatie is immers bedoeld om al het mogelijke in werking te stellen om met elkaar op één lijn te blijven en elkaar tegemoet te komen in persoonlijke behoeften en zaken die voor ieder apart belangrijk zijn. Uiteraard kan het zijn dat je door de moeilijkheden die het leven brengt een tijdje verder uit elkaar bent gegroeid en de verbinding met elkaar wat bent kwijtgeraakt. Wat te doen als je partner dreigt met vreemdgaan?

 gescheurde foto van een man en vrouw

Uit elkaar gaan?

Uit elkaar groeien kan ertoe leiden dat het oog valt op andere aantrekkelijke mannen of vrouwen en dat je partner behoefte krijgt om het buitenshuis te gaan zoeken. Je partner kan zelfs gaan dreigen met vreemdgaan als dingen niet veranderen of als jij niet meer tegemoetkomt aan wat hij of zij wil zien gebeuren. Dit kan een hele schok zijn, zeker als je zelf nog helemaal niet op een punt bent waarop je uit elkaar wilt gaan. Hoe ga je dan om met een dergelijk dreigement?

Wederzijds dreigen

Binnen relaties spelen veel onzekerheden. Deze worden soms geuit naar elkaar uitgespeeld, door een mate van controle uit te oefenen op de ander. Dit kan zelfs eindigen in wederzijdse bedreigingen, waar de één meldt vreemd te zullen gaan als de ander niet bijdraait en de ander als weerwoord geeft dan te zullen weggaan. Het feit dat iemand aangeeft te zullen vreemdgaan, geeft aan hoe zeer de relatie voor die partij reeds in de gevarenzone ligt. Er is een duidelijk gemis aan verbondenheid met de huidige partner, anders zou het niet nodig zijn om de aandacht op iemand buiten de relatie te richten.

Twee mensen staan op een gebarsten brug

Leegte of gemis in een relatie

De reden kan liggen in een gebrek in hem- of haarzelf om zelf een bepaalde leegte of gemis in het eigen leven op te vullen of door op een andere manier effectief met de partner in gesprek te gaan om weer nader tot elkaar te komen. Ook kan het werkelijk zo zijn dat er al van alles is geprobeerd om de relatie nieuw leven in te blazen en kan het een laatste noodkreet zijn van iemand die werkelijk hoopt nog iets van de relatie te kunnen maken. Wanneer een dergelijk dreigement wordt geopperd, is het raadzaam om hierover in gesprek te gaan en te achterhalen hoe het zo ver heeft kunnen komen en wat er mogelijk nodig is of gedaan kan worden om de situatie te helen. Beide partners moeten hier echter wel voor open staan, anders blijf je langs elkaar heen leven.

Hoeveel moeite is te veel

Als de ander zelf nauwelijks moeite lijkt te willen doen, maar telkens de verantwoordelijkheid in jouw schoenen lijkt te schuiven, kun je je afvragen hoe lang je je laat leiden door het idee dat hij zal vreemdgaan als je niet tegemoetkomt om dit te voorkomen. Uiteindelijk is het ook een verzoek voor jou om te veranderen en te bieden wat gevoelsmatig gemist wordt. Als hier echter ook redenen voor zijn waarom jij dit niet of moeizaam kunt bieden en de ander komt jou niet tegemoet in het wegnemen van deze redenen, wordt het een gebed zonder einde en lijk jij al het werk te doen.

Een persoon die een zware rugzak draagt gevuld met lasten uit de relatie

Het dilemma van zelfrespect en verlies in relaties

Je kunt je dan afvragen of het werkelijk wel zo erg zou zijn als hij er met een ander vandoor zou gaan. Je doet dan immers moeite om iemand te laten blijven die eigenlijk steeds aangeeft reeds meet één voet buiten de deur staan en er de brui aan wilt geven. Ergens kun je je dan misschien gaan afvragen hoeveel respect je voor jezelf kunt opbrengen om hetgeen je denkt te verliezen, gewoon maar verloren te laten gaan. Het eindeloos herstellen van een situatie die één kant lijkt te hebben, zonder dat de ander hier ook moeite voor doet om nader tot jou te komen, kan niet de bedoeling zijn. Het hangt dus helemaal af van hoe een dergelijk dreigement tot vreemdgaan wordt genoemd, dat bepaalt hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Relatie herstellen

Geen enkele relatie is hetzelfde en dus zal ook de reden tot vreemdgaan of het dreigen hiertoe in geen enkele situatie hetzelfde zijn. Je zult in je eigen relatie moeten kijken waar het over gaat en wat de mogelijkheden zijn om een dergelijk feit in de toekomst te voorkomen. Relatietherapie zou een optie kunnen zijn. Ongetwijfeld zit er bij beide reeds oud zeer dat naar elkaar zal moeten worden uitgesproken, alvorens er manieren kunnen worden bedacht om de relatie te herstellen. Je moet weer op één lijn komen te staan en elkaar in de ogen durven aankijken. Het beste is uiteraard om het vreemdgaan tegen te gaan, maar hiervoor ligt een verantwoordelijkheid bij beide partijen, ook bij degene die dreigt om tot een dergelijke actie over te gaan als dingen niet veranderen.

Een persoon die in de spiegel kijkt en de weerspiegeling van hun partner ziet

Liefde zal zegevieren

Vreemdgaan is iets dat kan worden voorkomen als je hier zelf voor kiest. Het is niet iets dat je overkomt en je zult hier zeker je verantwoordelijkheid voor moeten dragen als je zelfs maar met de gedachte speelt. Een relatie is bedoeld om samen dingen op te lossen en tot een uitkomst te komen en zeker in moeilijkere tijden is dit nog steeds een belofte die je aan elkaar maakt wanneer je een relatie begint. Om te dreigen met vreemdgaan geef je ergens de verantwoordelijkheid en de kans op herstel al uit handen en plaats je jezelf reeds buiten de relatie. Het is belangrijk om er met elkaar samen uit te komen en te bekijken wat nog mogelijk is om de relatie nieuw leven in te blazen. Enkel dan heeft het een kans van slagen. Je mag dus zeker ook iets verwachten van de persoon die over vreemdgaan nadenkt.

Grenzen stellen in je relatie: wat je moet weten

We hopen dat deze blog je nuttige informatie en inzichten heeft gegeven over hoe je kunt omgaan met een partner die dreigt met vreemdgaan. Onthoud dat het belangrijk is om open en eerlijk te communiceren met je partner en om duidelijke grenzen te stellen in je relatie. Als je merkt dat je partner niet bereid is om aan de relatie te werken of als je je niet veilig voelt in de relatie, is het belangrijk om hulp te zoeken. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals relatietherapie of individuele therapie, die kunnen helpen bij het oplossen van problemen in je relatie. Blijf ons volgen voor meer nuttige tips en adviezen over online daten, relaties en nog veel meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---