Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Opnieuw daten na een scheiding – Waar te beginnen?
Opnieuw daten na een scheiding

Opnieuw daten na een scheiding - Waar te beginnen?

Welke online datingsite?
05 juni 2021

Daten is op zichzelf al een spannende bezigheid. Je stelt jezelf open voor het ontmoeten van iemand die je mogelijk al enigszins leuk vindt en waarvan je hoopt dat het wellicht tot meer kan uitgroeien. Je stelt je hierdoor kwetsbaar op en dit kan zowel goed als minder positief verlopen. Het loopt vaak anders dan je je voorstelt en dit kan ervoor zorgen dat je met een ongemakkelijk gevoel achterblijft.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Een eerste stap naar een nieuwe relatie

Toch kan het ook een eerste stap zijn naar een nieuwe relatie. Voor iemand die gescheiden is van zijn partner en pas net weer de eerste stappen zet in het beginnen met daten, kan dit een nog grotere uitdaging zijn. Je draagt immers de ervaring met je mee, waarin het daten eerder tot een huwelijk uitliep en nu reeds weer is geëindigd in een breuk. Hierdoor kun je je nog kwetsbaarder voelen en nog enigszins opzien tegen het opnieuw openstellen voor het vinden van een leuke nieuwe date en mogelijk zelfs een nieuwe relatie.

scheiding opnieuw daten tekst

Het verleden loslaten

Om je opnieuw voor daten gereed te maken, doe je er verstandig aan eerst zorgvuldig bij jezelf na te gaan in hoeverre je hier al aan toe bent. Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis, waardoor je toch enigszins in een rouwproces zakt. Hierbij zijn intense emoties en gevoelens betrokken en het is belangrijk dat je hier voldoende aandacht aan geeft, alvorens je jezelf geheel open kunt stellen voor het opnieuw beginnen met daten.

Gun jezelf de tijd en rust om het scheidingsproces volledig te verwerken. Zo kun je vermijden dat het begin van opnieuw daten na een scheiding in eerste instantie uitloopt op een teleurstelling. Wanneer je nog teveel bezig bent met oude zaken, kan dit een positieve ervaring in de weg staan.

Onderhoud wel waardevolle contacten

Toch is het verstandig om alsnog niet te lang te wachten voordat je je weer onder mensen begeeft. Hiervoor hoef je niet direct gelijk te beginnen met daten, maar het is wel verstandig dat je in contact blijft met je vrienden en bekenden. Zo voorkom je dat je in een isolement terecht komt en blijf je in jezelf begeven in sociale gelegenheden. Dit is een ideale eerste stap richting het opnieuw oppakken van daten.

contact vrienden

Te veel afstand nemen

Ondanks dat je niet gelijk te maken hebt met romantische situaties, behoud je zo wel je vaardigheden van goede communicatie, iets wat later weer van pas gaat komen. Door een scheiding kan het voorkomen dat je deze vaardigheden enigszins verliest, wanneer je te veel afstand neemt. Door dit te vermijden, helpt dit je ook bij het verwerken van de scheiding. Ook als je niet direct in de stemming bent om amicaal te zijn, dan is het alsnog verstandig om jezelf hier wel voor open blijft stellen.

Het daten kan beginnen

Zodra je je zeker genoeg voelt en weer voldoende animo hebt om je op het daten te richten, kun je dit rustig oppakken. Zodra het geluk weer uit je straalt, zal dit ook duidelijk overkomen op de mensen die je tegenkomt. Dit maakt je opnieuw aantrekkelijk voor potentiële kandidaten om mee op date te gaan. Doordat je het verdriet over je scheiding grotendeels hebt verwerkt, zul je dit niet langer met je meedragen tijdens een date. Praat ook niet direct over je ex-partner maar richt je op de toekomst. Zorg ervoor dat je goed in je vel zit, door goed voor jezelf te zorgen, fit te worden in de sportschool en leuke dingen te ondernemen.

daten stel

Daten zonder verwachtingen

Hoe meer je dit jezelf kunt gunnen, des te meer je opnieuw te bieden hebt en kunt delen met een toekomstige partner. Het daten hoeft echter zeker niet gelijk te serieus te worden. Het kan ook gewoon gezellig zijn om met iemand tijd door te brengen, zonder dat er gelijk verwachtingen aan vast hoeven te zitten. Houd het luchtig en als het meer wordt, dan merk je dit gelijk en zul je er ook aan toe zijn. Onthoud vooral dat daten leuk moet zijn. Niets hoeft sneller te gaan voordat je hieraan toe bent. Hoe meer onbevangen je erin kunt stappen en het luchtig kunt houden, zonder te veel druk op jezelf te plaatsen, des te positiever zal de ervaring zijn. En een goede start zorgt er vanzelf voor dat je meer gaat daten.

Eén reactie op “Opnieuw daten na een scheiding – Waar te beginnen?”

  1. Avatar for MGTOW-2 MGTOW-2 schreef:

    Als man zijnde wordt je in een scheiding vaak genaaid en kaalgeplukt. Voeg hier aan toe het feit dat meer dan 70% van de scheidingen zijn geinitieerd door de vrouw……
    Je moet wel stom zijn dit voor een 2e keer te willen riskeren. Je kunt beter MGTOW gaan en af en toe een one-night-stand als de nood hoog is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste items