Welke Online Datingsite
Home / Blog overzicht - Online dating & relaties / Verliefdheid voorbij: de volgende stap!
Niet meer verliefd zijn

Verliefdheid voorbij: de volgende stap!

Welke online datingsite?
22 september 2021

In een relatie is het belangrijk om verliefd te blijven op je partner, maar soms kan de vonk uitdoven. Het besef dat je niet meer verliefd bent, kan een schok zijn en verwarrende gevoelens oproepen. Hoe ga je om met deze situatie en is het nog mogelijk om de liefde terug te vinden? In deze blog bespreken we de aanleidingen en oplossingen voor wanneer je niet meer verliefd bent op je partner.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Niet meer verliefd zijn

Verliefdheid treedt vaak op wanneer je het dit het minst verwacht. Zomaar uit het niets bemerk je een meer dan standaard interesse voor iemand. Een heftige periode kan volgen, waarin je de ander beter wilt leren kennen. Toch is verliefdheid niet een emotie die het eeuwige leven is geschonken. Het kent een beperkte houdbaarheidsdatum, waarna je weer meer tot jezelf komt. Je bent dan niet meer even zo krachtig verliefd als in het begin. Het is zeker verstandig te begrijpen hoe verliefdheid werkt, zodat je hierop in kunt spelen.

Gelukstofjes maken verliefd

Wanneer je iemand hebt ontmoet die je leuk vindt, kan een verliefdheid je overweldigen. Onverwachts treden er allemaal veranderingen op in je fysiologie, waar je nauwelijks controle over hebt. Bepaalde hormonen en gelukstofjes komen door de verliefdheid in je hersenen en zullen je blik op de werkelijkheid ergens veranderen. Je kunt verschillende symptomen herkennen die je het gevoel geven dat je even een geheel andere persoon bent. Mogelijk kun je niet meer helder nadenken, of moeite hebben met eten. Het kan ook zijn dat je juist meer eet, omdat je zoveel energie verbrandt met fysieke reacties die op de verliefdheid volgen. Je kunt je zelfs misselijk of duizelig voelen. Veel van je tijd en aandacht zal gericht zijn op die ene speciale persoon en je zult je mogelijk in de wolken wanen en in gaan beelden hoe het zou zijn om met diegene samen te zijn. Ook de aanvang van een daadwerkelijke relatie zal veel energie en aandacht vragen.

Gelukstofjes maken verliefd

Ben je nog wel verliefd?

Toch kan het voorkomen, mogelijk even onverwacht, dat de verliefdheid over raakt. Plotseling zie je je partner of de persoon waarop je verliefd bent met andere ogen en kunnen de aanvankelijk overweldigende emoties verdwijnen. Na ongeveer 6 tot 12 maanden zal het verliefdheidsgevoel gaan afnemen of mogelijk zelfs helemaal verdwijnen. De gelukstofjes die in eerste instantie door je lichaam gierden, raken op en zullen langzaam afnemen. Hierdoor verdwijnt eveneens het gevoel dat je verliefd bent.

aansluitende periode op de verliefdheid

Alle veranderingen in je lichaam en je denken komen in deze aansluitende periode op de verliefdheid tot rust. Dit kan eveneens leiden tot een verwarring, waarbij je je af kunt vragen waarom je nu minder voor iemand lijkt te voelen. Zeker als je wel in een relatie zit, kan dit je doen vertwijfelen waar het heen gaat. Het is dan zeker belangrijk om je gevoel onder de loep te nemen en te bekijken of de verliefdheid plaats maakt voor diepere gevoelens.

verliefd stel

Verliefdheid vasthouden

Er zijn zeker wel methodes die je kunt inzetten om de verliefdheid levendig te houden. Het ontstaat immers ten gevolge van een dynamiek van activiteiten die je samen onderneemt of meemaakt. Hoe meer inzet je geeft aan het blijven ontwikkelen samen en herinneringen kunt maken die je met elkaar deelt, des te langer zal je je tot de ander aangetrokken blijven voelen. Doordat de gelukstofjes gaan afbreken, zal je meer dingen gaan opmerken die je irriteren. Tijdens je gevoelens van verliefdheid heb je deze wellicht minder of in hun geheel niet opgemerkt of bedekt met de mantel der liefde. Nu kunnen deze echter extra in je aandacht naar voren komen. Er zijn verschillende manieren om je relatie verbeteren en de romantiek terug te brengen.

routine en sleur

Ook kun je het gevoel krijgen dat je je verveelt in het bijzijn van de ander, omdat deze lang niet meer zo indrukwekkend is nu de routine en sleur zijn intrede heeft gedaan. Het blijven bedenken en ondernemen van leuke activiteiten, kan hierbij uitkomst bieden. Zo blijft het contact speciaal, opwindend en houd je je relatie leuk. Plaats elkaar in een nieuwe omgeving of situatie, dan kun je nieuwe dingen aan de ander ontdekken die de verliefdheid of interesse weer doet oplaaien.

routine sleur

De interesse taant af

Neemt de interesse in elkaar dusdanig af dat de irritaties niet langer meer te overbruggen zijn, dan kun je stellen dat je verliefdheid daadwerkelijk over is en mogelijk zal je dan je relatie moeten heroverwegen. Ook als je nog geen relatie met de ander bent aangegaan, kan dit het moment zijn waarop je je aandacht weer kunt gaan verleggen op andere dingen die je interesse hebben. Mogelijk is dit zelfs een geheel nieuw persoon, waardoor je opnieuw gevoelens van verliefdheid kunt ervaren. Vaak duurt het echter even voordat je fysiek en mentaal weer aan een nieuwe verliefdheid toe bent.

Gevoelens erkennen en onderzoeken

Als je niet meer verliefd bent op je partner, is het belangrijk om je gevoelens te erkennen en te onderzoeken. Het is niet altijd gemakkelijk, maar het is essentieel voor je eigen geluk en het succes van je relatie. Probeer open en eerlijk te communiceren met je partner en zoek samen naar een oplossing. Soms betekent dit een tijdelijke pauze, maar soms kan het ook leiden tot groei en versterking van jullie band. Wees voorzichtig en luister naar je hart, want het juiste besluit voor jou en je relatie kan verschillen van de norm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *