Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Niet jezelf zijn op datingsites en apps – Een goed idee?
je anders voordoen

Niet jezelf zijn op datingsites en apps - Een goed idee?

Welke online datingsite?
16 februari 2021

Het lijkt aanlokkelijk, om je jezelf beter voor te doen dan waar is, wanneer je je aanmeldt bij een online datingsite. Ongetwijfeld verbloemt menigeen wel enkele minpuntjes aan zijn of haar karakter, waar anderen mogelijk zelfs een geheel verrijkt beeld over zichzelf zullen weergeven. Toch is het geen goed idee om dit ogenschijnlijk uitnodigend, doch ongunstig voorbeeld te volgen. Je kunt er namelijk meer schade dan mee berokkenen, dan voordeel mee behalen. Veel mensen hebben de neiging om te liegen op datingsites en een leugentje om bestwil moet natuurlijk kunnen, maar waar ligt de grens?

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

De waarheid komt een keer uit

Ondanks dat je op papier een hele mooie schets over jezelf kunt neerzetten, zonder dat iemand gelijk er wijzer door wordt, zal de waarheid toch een keer uitkomen en kun je voor onaangename verrassingen komen te staan. Ook als dit jou overkomt en degene met wie je in gesprek bent geweest al die tijd, blijkt een geheel ander persoon te zijn dan je in eerste instantie had gedacht, zul je je realiseren hoe onaangenaam het is om je anders voor te doen dan je bent.

jezelf beter voordoen

Het moderne daten geeft geen directe duidelijkheid

Het moderne daten vindt tegenwoordig steeds meer eerst af via online podia. Waar je voorheen nieuwe mensen ontmoette tijdens het uitgaan, in de kroeg of bij familiegelegenheden, waar nieuwe potentiële partners werden geïntroduceerd, vinden steeds meer mensen nu hun heil via platforms als forums of online datingsites. Op een eerste instantie onpersoonlijke manier kun je zo al heel snel veel over iemand te weten komen. Hoe eerlijk en duidelijk dit beeld is, zal blijken al naar gelang je besluit verder met iemand in contact te komen.

Ontmoetingen sociale gelegenheden

Bij een ontmoeting in een sociale gelegenheid, waar meerdere mensen zijn en je direct in contact kunt komen met anderen, zal dit heel anders verlopen. Je krijgt zo al gelijk een veel duidelijker beeld met wie je te maken hebt, ook al ken je de ander nauwelijks. Iemand daadwerkelijk voor je zien staan, geeft al zoveel meer informatie over hoe iemand is. Op een andere manier kun je zo duidelijker inschatten of iemand oprecht is of een verhaal ophoudt. Bij het online daten kan dit nog wel eens anders uitvallen.

Nepprofiel herkennen

Als je de verschillende profielen op een datingsite doorloopt, weet je eigenlijk nog steeds niet goed met wie je te maken hebt. Je kunt wel veel informatie vinden in de profielschetsen die leden van de datingsite aanmaken, maar je weet niet direct of alles in alle eerlijkheid is verteld. Zo kun je in contact komen met mensen die ogenschijnlijk heel aantrekkelijk lijken en ook hun verhaal kan je werkelijk aanstaan. Naarmate je echter langer met iemand in gesprek bent, zul je mogelijk merken dat alles wat gedeeld wordt, haast lijk of alles te goed om waar te zijn, is.

nep mens

Dit merk je door de overmoedige sterke verhalen, of de foto’s die een doorsnee persoon niet zo snel op een profiel zou plaatsen. Ook zul je mogelijk merken dat elke aanstalten om daadwerkelijk met die persoon in levenden lijve af te spreken, met zorgvuldige stelselmatigheid wordt afgewimpeld. Je krijgt de indruk dat dit voor de ander toch minder wenselijk blijkt te zijn, dan bij jou het geval is. Dit zijn vaak duidelijke signalen dat iemand een beeld over zichzelf heeft geschetst dat niet geheel bij de werkelijkheid aansluit.

Vernederende schijn

Wanneer je zelf ervoor kiest om een fraaier beeld van jezelf te schetsen, kan dit nog weleens verkeerd voor je uitpakken. Zeker als je iemand ontmoet die een serieuze kandidaat voor een relatie blijkt te zijn, kun je jezelf in een penibele situatie hebben gebracht. Natuurlijk is het soms lastig om jezelf te zijn, maar je zult dan de ander toch moeten vertellen, dat het beeld dat hij of zij over je heeft niet helemaal strookt met wat waar is. Je hebt de waarheid mogelijk wat aangedikt of dusdanig verdraaid dat er nauwelijks iets waar is van al het moois waar de ander nu over wegdroomt. Zodra je dan je ware gezicht moet laten zien, kan dit dusdanig tegenvallen of de ander kan zich niet over het bedrog heen zetten.

fake news bedrog

In dat geval loop je een geweldige kans mis en zul je geen goede indruk nalaten. Dit kan je een gevoel van vernedering, schaamte en verdriet opleveren, wat je bespaard had kunnen worden als je gelijk schoon schip had gespeeld. Ook op online datingsites hopen de leden echte mensen te ontmoeten met wie een serieuze en oprechte relatie kan worden gestart. Door de ander eerst te laten geloven in prachtige maskers, gooi je uiteindelijk mogelijk je eigen glazen in. Dit is zeker iets om over na te denken wanneer je een datingprofiel aanmaakt op een online datingsite. Alhoewel het aanlokkelijk lijkt, omdat niemand het in eerste instantie weet, kan het toch heel anders voor je uitpakken.

Je beste zelf!

Het is belangrijk dat je tijdens het daten en ook tijdens alle stappen die daartoe leiden, zo eerlijk mogelijk durft te zijn over wie je bent en waarnaar je op zoek bent in een partner. Dit voorkomt dat je uiteindelijk aan het kortste eind trekt. Ook al kan iemand je niet direct doorzien, uiteindelijk zal toch blijken wat waar is over je, zodra het moment komt dat je werkelijk verder met iemand wilt. Je kunt dan de schijn niet veel langer ophouden en je wilt jezelf een dergelijk moment van schaamte zeker besparen. Door gelijk met de waarheid over jezelf naar buiten te komen, voorkom je veel verwarring en teleurstelling, zowel bij jezelf als de ander.

Je beste zelf!

Eerlijkheid loont het langst, al is het enkel maar om je goed over jezelf te kunnen blijven voelen. Je wilt immers wel iemand ontmoeten die jou mag om hoe jij bent. En daar hoort jouw heden en geschiedenis gewoon bij. Een mogelijke afwijzing in het begin is vele malen gemakkelijker te incasseren dan eenzelfde domper als je al enigszins een band en verlangen met iemand hebt opgebouwd. Toon daarom je beste zelf, zoals dit overeenkomt met de waarheid van alledag en je zult veel meer profijt aan het online daten beleven.

 

2 reacties op “Niet jezelf zijn op datingsites en apps – Een goed idee?”

 1. Avatar for MGTOW MGTOW schreef:

  Als je een nice guy bent kun je ook beter niet jezelf zijn. Vrouwen hebben namelijk geen respect voor een nice guy. Dan beland je in de friendzone nadat je haar op een diner hebt getrakteerd. En mag je aanhoren wat voor problemen ze met de badguy heeft waarmee ze onderwijl wel de lakens mee deelt. Je kunt beter een arrogante zak zijn en niks voor haar betalen (moet zij je wel aantrekkelijk vinden maar dat laat ze wel merken). Het belangrijkste wat je dan moet kunnen is NEE zeggen. Jij bent de dominante alpha aap die bepaalt wanneer, waar en hoe. Geef haar geen complimenten. Dit is misschien totaal tegen jouw normen en waarden in maar het is beter dan dat je jezelf blijft als nice guy.

 2. Avatar for MGTOW MGTOW schreef:

  De meeste mensen zijn nu eenmaal niet zo bijzonder of speciaal.
  De meeste mensen zijn nu eenmaal niet zo ontzettend knap.

  Maar online lijkt er een overweldigend aanbod te zijn.
  En worden de eisen opgeschroefd.
  Dat resulteert onder andere in de 80/20 regel, google maar op het onderzoek door ok-cupid.
  Wil je als man in de gratie komen bij het vrouwvolk moet je ten eerste al tot de top20% qua uiterlijk behoren. Dat is de conclusie van het onderzoek. Dit nodigt uit tot het gebruik van sterk gedateerde foto’s. Ook zetten veel vrouwen een lengteeis in hun profiel zodat de wat kleinere man hier geneigd is hierover te liegen.
  Omgekeerd zie je dat dikke vrouwen ook oude fotoos gebruiken van toen ze nog slank in de hoop die slanke en aantrekkelijke man te kunnen strikken.
  En zo houden vele mensen elkaar voor de gek.
  Tot een date zal het voor een man niet snel komen.
  En heb je een date dan valt het doorgaans tegen.
  Je kunt je tijd en geld beter besteden aan een hooby of het opzetten van een eigen business.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste items
Laatste reacties