Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Hoe stel ik mijzelf (weer) open voor een relatie?
relatie

Hoe stel ik mijzelf (weer) open voor een relatie?

Welke online datingsite?
16 februari 2021

Op bepaalde kenmerkende momenten in het jaar zul je ongemerkt meer gedwongen worden om over de liefde na te denken. Zeker als Valentijnsdag weer in het verschiet komt, lopen de winkels over met fraaie attenties voor potentiële partners en geliefden en kun je je afvragen waarom jezelf nog geen nieuwe relatie hebt. Ook andere periodes als kerst, verjaardagen of die uitnodiging voor de bruiloft van je beste vriendin kunnen je aan het denken zetten en je opzadelen met een gevoel van gemis als je zelf geen partner hebt om die ervaringen mee te delen. Hoe stel je jezelf weer open voor een nieuwe relatie?

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Inzicht krijgen door zelfreflectie

Zelfreflectie tonen je mogelijk de verscheidenheid aan redenen en oorzaken van het feit dat je nog steeds single bent en alhoewel dit confronterend kan zijn, zal het ook helpen om inzicht te krijgen in wat je nu werkelijk wilt voor de rest van je leven. Wil je nu wel of niet een nieuw maatje en hoe kun je die tevoorschijn toveren? Ook zul je bemerken in hoeverre je werkelijk openstaat voor een nieuwe relatie. Het is immers niet niks. Al het vertrouwde in je leven zal toch aan verandering onderhevig worden en in hoeverre ben je bereid om dit allemaal toe te laten? Vervolgens kun je je afvragen wat je nodig hebt om je opnieuw voor een relatie open te stellen.

zelfreflectie

Hoezeer wil je een nieuwe relatie?

Voordat een nieuwe liefde je leven in kan komen, is het belangrijk vast te stellen hoe open je staat voor een relatie. Soms heb je niet eens door hoever je deze mogelijkheid bij jezelf vandaan houdt en kun je verbaasd zijn over hoe gemakkelijk anderen steeds weer iemand ontmoeten. Je bouwt onbedoeld een muurtje om je heen, waar iedereen die interesse in je toont tegenaan ketst en zo nauwelijks met je in contact kunnen komen. Mogelijk heb je niet eens door dat er voldoende aandacht is voor je persoon en dat er diverse kandidaten beschikbaar zijn waarmee je zou kunnen afspreken voor een leuke date.

Afwijzende of afhoudende houdingen

Misschien ben je met zoveel andere dingen bezig, dat je aandacht helemaal niet ligt bij het vinden van een nieuwe relatie. Je denkt misschien dat je ervoor open staat, terwijl dit diep van binnen nog helemaal niet het geval is. Als werk of andere bezigheden je dusdanig in beslag nemen, dat je nauwelijks tijd hebt om werkelijk in te beelden hoe het zou zijn om een relatie met iemand aan te gaan, dan straal je dit ook uit naar de buitenwereld en zal hierop gereageerd worden met afwijzende of afhoudende houdingen. Je nodigt potentiële partners niet uit om dichterbij te komen of moeite te nemen om je mee uit te vragen. Er zal vanuit gegaan worden dat je dit niet zou willen en dat je geen behoefte hebt aan hun vermakende gezelschap.

werk

Doe eens wat anders!

Als je altijd hetzelfde blijft doen wat je gewend bent, zal er ook niks nieuws je leven binnenkomen. Je kunt bij jezelf te rade gaan wat je anders kunt doen om een andere ervaring te krijgen. Je kunt immers enkel jezelf veranderen en niet de mensen om je heen. Als je gaat wachten tot zij de liefde en aandacht naar je toe gaan brengen, kun je lang wachten. Als niemand je mee uit vraagt voor een date, kun je je gaan afvragen waar dat aan ligt. Wat straal je uit, wat anderen de indruk geeft dat je geen interesse zou hebben of dat een date met jou mogelijk niet het gevoel gaat geven waar menig man op hoopt? Is er iets in je eigen houding wat je kunt bijsturen? Kom je te zelfstandig of veeleisend over en mag je iets meer benaderbaar worden?

Een open houding

Je kunt afwachten tot de ander een stap zet en telkens bevestigd worden in het idee dat je niet leuk genoeg zou zijn of dat er iets is waar anderen op afknappen, of je neemt zelf een stap in hun richting om duidelijk aan te geven waar je voor open staat. Een open houding met een vriendelijke lach doet wonderen. Ook de ander zal dit zeer op prijs stellen en mogelijke drempels worden hierdoor verlaagd, waardoor hij misschien wel meer initiatief durft te nemen. Je zult zien dat je hierdoor hele andere reacties krijgt die jou ook zullen helpen je nog meer open te stellen voor het idee van een nieuwe relatie. Vaak moet je datgene bieden wat je graag wilt ontvangen. Dus een beetje openheid en vriendelijkheid vanuit eigen kant, helpt dit ook naar jou terug te brengen.

open houding

Laat het verleden rusten

Wat geweest is, is geweest. Hier kun je niks meer aan veranderen. Of je nu mooie relaties hebt gehad en treurt over het verlies hiervan of minder positieve relaties die je nu doen twijfelen over een nieuwe relatie, alles heeft je gevormd tot de persoon die je nu bent. Het waren leermomenten die je nu kunnen helpen het anders te doen en nieuwe ervaringen op te doen in een volgende relatie. Zolang je bewust of onbewust nog met een eerdere relatie bezig bent, is er geen ruimte voor het ontmoeten van een nieuw iemand in je leven. De deur blijft als het ware gewoon dicht, totdat je volledig toe bent aan een nieuwe relatie. Accepteer wat geweest is en durf te geloven dat het nu anders kan lopen.

Denk positief over jezelf

Een andere drempel voor een nieuwe relatie kan zijn dat je een laag zelfbeeld hebt. Negatieve ervaringen in het verleden of angstige overtuigingen over relaties, kunnen je het idee geven dat je niet meer verdient en geen recht hebt om liefde te ontvangen. Wanneer je erg kritisch bent naar jezelf en meent aan hoge verwachtingen te moeten voldoen om gemogen te worden, stel je deze ongemerkt ook aan anderen. Die lopen hier dan eerder voor weg dan dat ze je helpen te ontspannen.

positief

Door zacht met jezelf om te gaan en meer compassie te geven voor je eigen verhaal en liefde, zul je dit straks ook beter kunnen delen met iemand die dit helemaal waard is. Beeld je in hoe je een relatie wilt hebben en hoe je jezelf wilt voelen en help jezelf reeds in deze houding. Dan trek je vanzelf de juiste persoon naar je toe die zichzelf daarin herkent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste items
Laatste reacties