Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus!
Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus

Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus!

Welke online datingsite?
17 februari 2021

Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus! Deze uitspraak is heel bekend geworden in de afgelopen jaren, niet alleen in het Nederlands maar ook in andere talen. Er wordt mee bedoeld dat mannen en vrouwen een andere manier van denken hebben en van met dingen omgaan. Mede hierdoor vullen man en vrouw elkaar vaak heel goed aan in een relatie.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Natuurlijk is het niet zo dat je karakter alleen maar afhankelijk is van je geslacht. Je opvoeding drukt daar ook een belangrijk stempel op en als je ouder wordt telt ook mee hoe je leven is verlopen. Als je veel tegenslag hebt gehad is het misschien logisch dat je wantrouwend bent ten opzichte van andere mensen. Als je leven voorspoedig verloopt en het je altijd voor de wind gaat ben je wellicht wat impulsiever in bijvoorbeeld het leggen van contacten. Maar hoe dan ook zijn er wel frappante verschillen tussen mannen en vrouwen die de uitspraak “Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus” wel degelijk rechtvaardigen.

Het boek van John Gray

De bekende relatiedeskundige John Gray was degene die de term “Mannen van Mars en vrouwen van Venus” introduceerde. Hij deed dit om aan te geven dat mannen en vrouwen op veel punten verschillen en het dus niet vreemd is dat ze elkaar soms niet begrijpen. De term werd een begrip omdat de boeken van Gray als warme broodjes over de toonbank gingen. Ze werden ook in het Nederlands vertaald en ook in ons land belandde het boek in de Boeken Top 10. De bekende Nederlandse acteur en theatermaker Huub Stapel maakte er een onemanshow over waarvoor hij ook rijkelijk uit zijn eigen ervaringen putte.

john gray mannen komen van mars vrouwen komen van venus

Wat zijn de kenmerken van Mars-mannen?

De Marsbewoners, de mannen dus, hebben een aantal typische kenmerken die je bij veel mannen gemakkelijk zult herkennen. Mannen zijn vaak geïnteresseerd in techniek, sport en volgen het actuele nieuws op de voet. Verder zijn mannen vaak buiten te vinden om te sporten of te klussen. Zaken als computers, auto’s en nieuwe technische snufjes hebben vaak hun interesse. Als het gaat om de manier waarop mannen in het leven staan valt op dat ze vaak individualistisch zijn en soms moeite hebben om rekening te houden met een ander. Mannen denken vaak oplossingsgericht en rationeel. Mannen houden niet van ongevraagd advies. Als ze advies vragen en ze dit krijgen volgen ze het vaak wel op. Maar geef een man geen ongevraagd advies want de kans is groot dat hij het opvat als kritiek.

En hoe zit dat dan met de Venus-vrouwen?

Vrouwen zijn over het algemeen sensitiever. Ze zijn vaak beter in staat zich in de situatie van de ander te verplaatsen dan mannen. Ze delen hun gevoelens makkelijker en hechten waarde aan het oordeel van een ander. Vrouwen baseren hun gevoel van eigenwaarde meer op wat anderen van ze vinden dan dat ze zelf overtuigd zijn van hun kwaliteiten. Vrouwen gaan vaker op hun intuitie af dan mannen. Ze voelen vaker zonder woorden aan dat er iets niet klopt of dat iemand niet te vertrouwen is. Vrouwen geven en krijgen in tegenstelling tot mannen vaak ongevraagd advies en kunnen daar over het algemeen beter mee omgaan dan mannen. Vrouwen zijn vaak meer geïnteresseerd in wie iemand is qua persoonlijkheid dan wat diegene in het leven heeft bereikt en hoe hoog het salaris is dat hij of zij verdient.

Mars en Venus botsen soms

In een relatie kan het gebeuren dat Mars en Venus met elkaar in conflict komen. Er zijn verschillende ergernissen in een relatie die herkenbaar zijn voor velen. De vrouw vindt dat er wat moet veranderen, de man heeft geen behoefte aan ongevraagd advies omdat hij dit als kritiek opvat. De man moet dus de ruimte krijgen om zelf in te zien dat er een probleem is. Hij zal een advies pas opvolgen als hij het idee krijgt dat dit het probleem zou kunnen oplossen. Als de vrouw de man het gevoel geeft dat hij de oorzaak is van een probleem dan is de kans klein dat hij zijn gedrag spontaan zal veranderen. Mannen moeten in veel gevallen zelf tot de conclusie komen dat verandering nodig is. En nu maar hopen dat de vrouw in het spel daar het geduld voor heeft.

venus mars

Niet elk probleem heeft meteen een oplossing

Een groot verschil tussen mannen en vrouwen is dat vrouwen vaak hun zorgen en problemen op tafel leggen, puur om deze met de ander te delen. Als er een probleem is dan wil de vrouw daar met haar man over kunnen praten, zonder dat hij meteen aan komt zetten met een oplossing. Als één van de kinderen allergisch blijkt te zijn voor de kat in huis dan zal de man waarschijnlijk meteen roepen dat de kat dan ‘dus’ de deur uit moet. De vrouw wil eerst alle mogelijkheden overwegen omdat ze niet alleen van haar kind houdt maar ook aan de kat is gehecht.

Vrouwen praten veel meer dan mannen

Het is wetenschappelijk aangetoond dat mannen veel minder woorden gebruiken dan vrouwen. Mannen praten vooral om informatie te delen, of de oplossing voor een probleem aan te dragen. Vrouwen praten over een situatie. Al pratend ordenen ze hun gedachten en komen op die manier vaak ook tot een oplossing. Vrouwen denken graag hardop, terwijl mannen een probleem liever in stilte oplossen.

gevecht man vrouw

Beeldspraak en misverstanden

Vrouwen hebben de neiging om beeldspraak te gebruiken om iets duidelijk te maken. “Dat paars op die muur kan eigenlijk echt niet meer” komt overeen met “die muur moet nodig eens worden geschilderd”. Mannen vatten dit vaak verkeerd op. Ze ervaren het als kritiek, terwijl de vrouw het helemaal niet zo had bedoeld. Misschien wil ze gewoon zelf die muur gaan schilderen en overleggen welke kleur verf in aanmerking komt. Mannen willen dan dus liever een opmerking in de trant van “Schat, ga je mee naar de bouwmarkt, dan gaan we verf uitzoeken voor die muur, want ik ben dat paars nu echt zat”. Dat is een uitspraak waar een man wat mee kan.

De golvende emoties van een vrouw

De emoties van een vrouw kenmerken zich door hoge pieken en diepe dalen. Mannen zijn vaak gelijkmatiger in hun beleving. Bij een vrouw kan de stemming ineens omslaan, niet zelden wordt de schuld hiervan gegeven aan hormonen en dat is niet geheel onterecht. Het is de kunst van de man om zijn vrouw als ze in een dal zit daar weer uit te halen door haar de ruimte te geven om de dingen weer van de positieve kant te gaan zien. Het komt er in feite op neer dat mannen en vrouwen moeten leren elkaar op de juiste manier aan te vullen.

 • Zij gedijt goed bij toewijding, hij wil bewondering
 • Hij wil vertrouwen, zij heeft zorgzaamheid nodig
 • Zij wil dat hij haar begrijpt, hij wil dat zij zijn keuzes accepteert
 • Hij wil goedkeuring voor wat hij doet, zij hunkert naar bevestiging
 • Zij wil worden gerustgesteld, hij wil worden aangemoedigd
 • Hij wil waardering voor zijn prestaties, zij wil respect voor haar mening
 • Als mannen en vrouwen simpelweg een beetje meer rekening houden met elkaars verschillen kan dit veel onbegrip en ruzies voorkomen

3 reacties op “Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus!”

 1. Avatar for Cat Cat schreef:

  •Zij gedijt goed bij toewijding, hij wil bewondering
  ••Hij wil vertrouwen, zij heeft zorgzaamheid nodig
  •Zij wil dat hij haar begrijpt, hij wil dat zij zijn keuzes accepteert
  ••Hij wil goedkeuring voor wat hij doet, zij hunkert naar bevestiging
  •Zij wil worden gerustgesteld, hij wil worden aangemoedigd
  ••Hij wil waardering voor zijn prestaties, zij wil respect voor haar mening

  DIT IS ECHT ALLEMAAL ANDERSOM HEEN EN WEER VOOR BEIDE HETZELFDE!

  *Mannen willen toewijding, zij bewondering.
  *Zij wil vertrouwen, hij heeft zorgzaamheid nodig.
  *Hij wil dat zij hem begrijpt, zij wil dat hij haar keuzes accepteert;

  >>Dit geldt voor iedereen! Iedereen wil vertrouwen en genegenheid en toewijding en vertrouwen en respect en begrip in de relatie; zowel mannen als vrouwen!<<

  Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden en wees duidelijk en eerlijk en te begrijpen en begripvol voor elkaar is waarschijnlijk de belangrijkste sleutel tot een goede relatie.

  Niet zo’n boek dat verschillen tegenover elkaar zet; en uitleg van wat de man bedoelt en wat de vrouw;
  Tja.. lekker resources gedaan bij vrouwen= NIET!

  Dus als je nu echt wilt weten hoe vrouwen denken; moet je niet een boek door n man geschreven lezen!

  Klopt het wel wat over mannen gezegd wordt dan?

  Zie je partner als je beste maatje en wees er voor elkaar en luister naar elkaar.
  Al snap je niet wat die ander bedoeld en je weet niet wat er wordt verwacht als dat verteld wordt;
  Vraag gewoon wat de ander verwacht en graag zou willen dat je doet.

  Lekker duidelijk. Is voor ieder stel anders. Zo krijg je hoogte van elkaar. En soms is het dat we willen dat jullie luisteren en we gewoon ons verhaal even kwijt willen zonder dat we van jullie verwachten een oplossing te vinden..
  Andersom moeten jullie eens beseffen dat wij feilloos merken aan jullie als er wat is; omdat we echt begaan zijn en daardoor jullie kunnen aflezen.
  Hoevaak is het een opluchting als je vriendin doorvraagt wat er is; EN ALS JULLIE KLEINZERIGE MANNEN HET NIET WILLEN LATEN MERKEN; DOE DAT DAN OOK NIET!!
  Jullie laten het ons merken omdat jullie willen dat we het zien en ernaar vragen!

  Dus wees eens eerlijk naar elkaar wanneer je elkaar welke seintjes geeft en waardeer de ander daarvoor en wees beide eens zo stoer het voor elkaar op te nemen en elkaars beste vrienden te zijn;
  Ipv elkaars excuus naar anderen waarom iets niet kan.

  Get real!

  Zo.. Dit is pas een goed relatie advies ipv zo’n boek over onze verschillen..

  Wees elkaars maatjes en praat met elkaar en wees eerlijk ipv je mooier voor te willen doen en daardoor te gaan liegen!

  Just get real!!

  Wish you all the best and lots of fun with you relationships!!

  O ja.. wanneer worden relaties van 2021 zoals man&man, vrouw&vrouw,
  Of whatever dan ook een meegeteld?!

  Want die zijn ook ECHT en kunnen we vast nog wat van hun leren hoe je echt voor iemand durft te kiezen en te gaan; no matter what!

  Laten we daar eens van leren!!

  Welkom in 2021!
  De tijd waar echtheid en oprechtheid en kiezen voor elkaar meer waard is dan n swipe wie je leuk vindt en wie niet; en je niet eens echt voor elkaar gaat…

  Wat als je zoveel bruggen moet bouwen om samen te kunnen zijn waar je echt zoveel van houdt; ondanks de oordelen/ gevaren/ lef je daarvoor moet overwinnen?! Je jezelf te durft te durven en kunnen zijn? Weet je hoeveel moeite dat zou kosten?!

  Laten we met zn alle daar meer van leren en waardering voor hebben!

  Want de man/vrouw relaties zijn cheap geworden!
  Overal de sites en ook het gebruik ervan om ons heen! Welke man/vrouw relaties vechten nog echt voor elkaar?!

  Misschien moet ik ook n boek gaan schrijven

 2. Avatar for Cat Cat schreef:

  #MGTOW;

  Heb je weleens bedacht hoeveel golddigger mannen er zijn?
  Of wilde je werkelijk beweren dat mannen niet ook daadwerkelijk ultiem geïnteresseerd zijn in vrouwen die toevallig ook rijk zijn?

  Dat zou wel heel naïef zijn!

  Tegenwoordig ken ik trouwens veel meer vrouwen die hun zaakjes op orde hebben (eigen huis, vast inkomen, auto e.d.) dan mannen van deze leeftijd.
  =35-45jr. We praten waarschijnlijk ook niet ‘dezelfde taal’ omdat jullie nog steeds denken zoveel slimmer te zijn dan vrouwen en dus over golddiggers te praten; terwijl mannen helemaal elke vrouw met beetje aanzien en geld zouden accepteren. Zonder het ook maar enigszins om haar karakter zou gaan of gerespecteerd zou worden wat zij bereikt heeft.

  Pfff zo 1980 dat soort tekst. Dat je het alleen al over golddiggers hebt.. Zegt al veel.
  Je vrienden zeker de leukste meisjes gekregen en jij niet?!

  En inderdaad; zelfvertrouwen doet veel. En wij willen inderdaad geen vent die niet voor zichzelf kan zorgen als wij dat allang wel doen.

  Get real!

  En ik kan het weten; ik heb golddigger mannen als exen. Gemeen, manipulerend en leerles waardig gebleken.

  Daar gaat het boek trouwens niet eens over.
  En die is ook vast door alleen een man geschreven zonder dit te maatstaven bij meerdere vrouwen..

 3. Avatar for MGTOW MGTOW schreef:

  Quote uit dit artikel:

  ‘Vrouwen zijn vaak meer geïnteresseerd in wie iemand is qua persoonlijkheid dan wat diegene in het leven heeft bereikt en hoe hoog het salaris is dat hij of zij verdient.’

  Je hoort golddiggers vaak zeggen dat ze niet vallen op een rijke man omdat hij rijk is, maar omdat hij zo zelfverzekerd is……….

  Ik vraag me af wat de auteur uberhaupt met deze zin bedoelt als het gaat om verschil tussen man en vrouw. Zijn mannen dan meer geinteresseerd in het geld en status van de partner dan vrouwen? Dat lijkt mij sterk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste items