Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Verbeter je dating skills: Leer van je dates!
leren van dates

Verbeter je dating skills: Leer van je dates!

Welke online datingsite?
09 augustus 2023

Dates kunnen soms lastig en frustrerend zijn, maar ze bieden ook een kans om te leren en te groeien in de liefde. Of je nu een geslaagde date hebt gehad of niet, er zijn altijd waardevolle lessen te leren uit je ervaringen. In deze blog delen we essentiële tips en inzichten om het meeste uit je dates te halen. Leer hoe je jezelf beter kunt presenteren, hoe je betere gesprekken kunt voeren en hoe je de juiste persoon voor jou kunt vinden. Onze experts delen praktische adviezen om je te helpen slagen in de datingwereld en een betere partner te worden. Dus of je nu net begint met daten of al wat meer ervaring hebt, lees onze blog en ontdek hoe je kunt leren van je dates en je liefdesleven kunt verbeteren.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Leren van je dates, Hoe kun je jezelf verbeteren?

Daten kan veel van je vragen. Ondanks dat het uiteraard leuk is om tijd met iemand door te brengen en iemand beter te leren kennen, maak je ook wel eens interessante ervaringen mee tijdens het uitgaan. In dit artikel bespreken we je wat je kunt leren van je dates!

date

Als persoon groeien door te leren van daten

Je kunt dingen tijdens het daten meemaken die je mogelijk weer even doen twijfelen of het daten wel werkelijk iets voor je is of dat je wel volkomen geschikt bent om hier je draai in te vinden. Het is zeker niet alleen maar plezier, het kan ook flink wat persoonlijke thema’s bij je aanraken. Uiteraard kun je daardoor besluiten het daten maar even weer geheel te laten voor wat het is. Echter kun je er ook voor kiezen om er anders naar te kijken en te zien wat je van het daten kunt leren. Alles is immers een groeiproces en een uitdaging om er zelf sterker uit te komen. Ook als je wat mindere gezellige dates hebt of het contact leggen wil maar moeizaam op gang komen, er zijn genoeg kansen om als persoon te groeien en te leren van je dates.

Wat zou je moeten leren van je dates?

Wanneer we iets nieuws proberen begeven we ons op onontgonnen terrein. Vooraf vraag ik vaak mensen om me heen om hulp, dit om kennis en ervaring op te doen van mensen die meer dates hebben gehad en misschien meer kennis hebben.  En zeg nou zelf, het is leuk om te horen hoe een relatie ooit begonnen is, zich ontwikkeld heeft en zelfs geëindigd is. Maar waarom vragen we het niet aan onze date? We weten dat het niets wordt, dus gebruik maken van de mogelijkheid om van elkaar te leren is dan geen enkele verspilling van elkaars tijd.

stel daten

Gebruik maken van de situatie

Laatst hoorde ik een verhaal van een man die na het eerste kwartier al wist dat zijn date niks zou worden en toen is weggelopen. Ik was hier erg verbaas over, hij had van de mogelijkheid gebruik kunnen maken. Hij had haar volledige aandacht tijdens de date, dus ook al wist hij dat het niet tot een tweede date zou komen, hij had van de mogelijkheid gebruik kunnen maken en haar om advies te vragen over date regels, stijl en andere date factoren. Natuurlijk, dit vergt enige trots en zelfverzekerdheid, maar naar huis gaan met een aantal nieuwe dating tips is nooit verkeerd. Mijn beste dates zijn altijd geweest met mannen die hebben geleerd van de vrouwen met wie zijn daten; het gaat om manieren, stijl en vaardigheid. Net als in de verkoop heeft een date aandacht en focus nodig om hem of haar te kunnen overwinnen.

Dates zonder klik

Soms hebben we een date waarbij het duidelijk is dat er geen klik met iemand is. Dit is vervelend voor beide kanten. Aan de ene kant de vrouwen waarvan ik heb gehoord dat wanneer ze op een date gaan, ze zich afvragen waarom er geen tweede date komt; aan de andere kant de mannen, die een vrouw op date nemen, het diner betalen en haar vervolgens nooit terugbellen. We willen graag de ultieme date, wanneer het niet de ultieme date is vertrekken we. Maar we kunnen toch ook leren van gedeelde date ervaringen en uiteindelijk beter worden in het spel dat daten heet?!

date zonder klik

Ontdek je verborgen schatten

In ieder contact of in de verschillende pogingen om met iemand een aangenaam gesprek aan te gaan, zit informatie verstopt die je kan helpen om jezelf beter te profileren. Zodra je je op datingmarkt begeeft, zul je verschillende ervaringen opdoen. Allereerst zul je moeten gaan ontdekken welke platformen voor jou beschikbaar staan om met andere mensen in contact te komen. Mogelijk zijn enkele hiervan onbekend voor je dus, je zult over een drempel heen moeten stappen als je angst of twijfels ervaart om jezelf in die omgeving te begeven. Het toont je waar je onzekerheden liggen en welk werk je nog aan jezelf zult moeten doen om verder te komen op het gebied van daten.

Door je angsten heen durven gaan

Als je je door je angsten laat weerhouden om bijvoorbeeld een kroeg binnen te stappen of je weet niet goed hoe je mensen aan moet spreken, kun je ervoor kiezen om dergelijke situaties te vermijden. Zo hoef je niet de gevoelens te voelen die in je opkomen en kun je jezelf wijsmaken dat je ook wel iemand ergens anders gewoon tegen het lijf zult kunnen lopen. Vaak valt dit in praktijk echter weleens tegen. Om gericht jezelf in situaties te plaatsen waar de kans hoger ligt dat je iemand tegenkomt, vergroot je je kansen op succes. Uiteraard zul je dan wel door je angsten heen moeten durven gaan. De informatie en de groeimogelijkheden die hierin verscholen zijn, zullen je uiteindelijk enkel verder helpen. Durf daarom de verborgen schatten uit het dateproces te zoeken en je zult veel beter worden in het hele spel van communicatie en interactie.

angst kroeg in gaan

Verbeterde communicatie

Door veel te daten leer je veel over jezelf. Je zult belemmeringen tegenkomen in je houding, je manier van praten, het lef om iemand mee uit te vragen en twijfels over de invulling en uitvoering van de dates zelf. Er zullen dingen goed gaan en tevens zul je in situaties komen waarin je je geen houding zult weten te geven. Elke ervaring biedt een eigen leerproces, waarbij je jezelf beter leert begrijpen. Door hier bewust op te letten en jezelf het niet te zwaar aanrekent wanneer iets minder goed gaat, kun je veel leren van een date ervaring. Je kunt ervan weglopen, maar er ook je voordeel mee doen en sterker en zelfverzekerder door worden. Ook al weet je dat het niks wordt, een goede indruk achterlaten is altijd het beste. Je kunt zo goed aan jezelf werken en onzekerheden overwinnen.

Algemene communicatievaardigheden

Ook de algehele communicatievaardigheden kun je hiermee aansterken. Je komt namelijk met verschillende mensen in contact en elk communiceert op een eigen manier. Hierdoor leer je jezelf beter te presenteren en zul je bemerken dat het steeds gemakkelijker wordt om met nieuwe potentiële dates in gesprek te zijn. Het flirten zal je steeds beter afgaan en je houding zal positiever worden en meer zelfvertrouwen uitstralen. Je raakt immers vertrouwd met de ups en downs van het daten en zult hierin gemakkelijker je weg gaan vinden. Een krachtigere communicatie gaat je hierbij alleen maar helpen. En dit leer je enkel door met anderen in gesprek te blijven en te zien wat wel werkt en wat minder. Je zult zien dat je steeds beter wordt in sociaal contact. De weg naar een nieuwe en wel succesvolle date staat geheel open nu!

sociaal contact

Dates bewust selecteren

Door veelvuldig op dates te gaan, leer je bovendien steeds beter te onderscheiden wat je wel of niet in een potentiële levenspartner zoekt. Iets waarop je eerst misschien hoopte, kan later behoorlijk tegenvallen. Verschillende ervaringen met dates leren je te realiseren waar je wel prettig bij voelt en over welke eigenschappen je toekomstige partner moet beschikken. Iedere date brengt hierin uniek eigenschappen en zo kun je gaan ontdekken wat je graag wilt terugzien in een uiteindelijke partner. Het zal ook het selectieproces op bijvoorbeeld een online datingsite vergemakkelijken, aangezien je steeds beter weet waarnaar je op zoek bent. Je kunt hier gemakkelijk selecteren op bepaalde karaktereigenschappen, uiterlijke kenmerken en locatie. Zo vind je ongetwijfeld uiteindelijk precies de persoon waarbij je je helemaal op je gemak zult voelen.

Ga op verschillende dates!

Door op verschillende dates te gaan en jezelf in diverse uiteenlopende situaties te brengen, leer je meer over jezelf en over wat je in een partner zoekt. Het helpt je bij je zelfvertrouwen, scherpt je sociale vaardigheden aan en brengt je interessante herinneringen. Uiteindelijk kun je zo goed inschatten wie het beste bij je past en heb je ook de moed en zekerheid om die persoon aan te spreken en een relatie mee op te bouwen. Er is dus zeker veel wat je van al je verschillende dates kunt leren.

Eerste dates en intimiteit: de valkuilen van overhaaste vragen

Natuurlijk zijn er een aantal vergissingen over wat goed gedrag is en wat je wel of niet kan vragen. Een ander voorbeeld van iemand die online contact had met een leuke dame en besloot om in het echt met haar af te spreken. Tijdens deze eerste date kwam hij er snel achter dat ze geen seks zouden hebben op hun date. Voor hem was dit de perfecte kans om te vragen naar haar ervaringen op dates en met seks op eerste dates. Zijn date vond dit maar een rare vraag en is weggelopen. Het is duidelijk dat dit niet een tactische zet is geweest. Ook al kun je van elkaar leren, hou het wel beleefd en val niet zomaar met de deur in huis.

overhaaste vragen

Teleurstellende ervaringen voorkomen

Een ander teleurstellend verhaal is van een datingsite waar een man na kort online contact had met een leuke vrouw die graag in het echt met haar wou afspreken. Eenmaal aangekomen op de date bleek deze ‘vrouw’ een man te zijn. Een erg vervelende gebeurtenis. Gelukkig zijn er manieren om deze teleurstellende ervaringen te voorkomen; meld de ervaring op de datingsite en schrijf reviews. Een goede manier om ervoor te zorgen dat dit niet weer gebeurd. Daarnaast, zorg ervoor dat je je online date een beetje kent voordat je afspreekt.

Wat ik in ieder geval geleerd heb van mijn dates

Nog één laatste ding om te onthouden: Lees het datingprofiel van de persoon die je interessant lijkt goed door. Waar zijn ze naar op zoek? Uit welke buurt komen ze? Zijn ze getrouwd of single? Het helpt een hoop bij het managen van verwachtingen om dit soort zaken van te voren al te weten. Als jij de persoon bent die zich niet goed heeft ingelezen, is het natuurlijk makkelijk om je date de schuld te geven. Voorkom deze teleurstellingen en verdiep je in elkaar!

Elke date is een kans om te leren en te groeien

Bedankt voor het lezen van onze blog over het leren van je dates! We hopen dat je nuttige tips en inzichten hebt opgedaan om je dating game naar een hoger niveau te tillen. Onthoud dat elke date een kans is om te leren en te groeien, dus wees niet ontmoedigd door tegenslagen. Gebruik in plaats daarvan deze ervaringen als leermomenten om jezelf te verbeteren en de juiste persoon voor jou te vinden. Of je nu online date of in het echte leven, de principes blijven hetzelfde. Blijf jezelf verbeteren en wees geduldig en consistent in je zoektocht naar liefde. Vergeet niet dat het belangrijkste is om trouw te blijven aan jezelf en te genieten van het proces. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---