Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Je eenzaam voelen in een relatie – Hoe los je het op?
eenzaam voelen

Je eenzaam voelen in een relatie - Hoe los je het op?

Welke online datingsite?
11 februari 2021

Mensen kunnen zich eenzaam voelen en daarvoor hoeven ze niet daadwerkelijk alleen zijn. Er manieren om hiermee om te gaan. Zelfs mensen die in een langdurige relatie zitten, kunnen zich eenzaam voelen. Dit kan komen doordat iets in de relatie niet helemaal lekker zit, of omdat ze van hun partner verwachten dat ze een leegte opvullen, die ze in zichzelf meedragen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn die een dergelijk gevoel veroorzaken en het is belangrijk om tot de kern van het probleem te komen om zo te achterhalen waarom je eenzaamheid ervaart.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Waarom voelen mensen zich eenzaam in een relatie?

Een duidelijke reden waardoor je je eenzaam kunt voelen in een relatie, is omdat deze niet meer even aangenaam is als het geweest is. Onderzoek wijst uit dat ongeveer 28% van de mensen die ontevreden zijn met hun gezinsleven, zich soms of een groot gedeelte van de tijd, eenzaam voelen. En dit percentage lijkt enkel toe te nemen onder getrouwde stellen.

eenzaam

Oorzaken die tot eenzaamheid leiden

Dit gevoel van eenzaamheid in relaties kan ontstaan, zodra de emotionele verbinding ontbreekt. Zelfs in de beste huwelijken zullen er periodes optreden, waarin je enigszins uit elkaar groeit. Hierdoor kun je je wat vervreemd en afstandelijk voelen jegens je partner. Een onbereidheid om je kwetsbaar op te stellen, kan ook bijdragen aan gevoelen van eenzaamheid in liefdesrelaties. Als je jezelf niet gemakkelijk openstelt voor het delen van je gevoelens, of om eerlijk te zijn over bepaalde persoonlijke kwesties, dan kun je wel hecht met iemand zijn, maar alsnog nauwelijks iets over iemand weten.

Invloed van Social media

De invloed van Social media mag in de hedendaagse maatschappij niet onderschat worden. Je kunt je erg eenzaam voelen als je jouw eigen situatie vergelijkt met wat je op dit platform getoond ziet. Misschien ben je voor Valentijnsdag gezellig uit eten geweest, maar valt het in het niets bij het zien van cadeaus als sieraden of weekendtripjes naar het zonnige zuiden. Je kunt hierdoor het idee krijgen dat het niet helemaal goed zit tussen jou en je partner, omdat er minder groots vertoon is. Dit kan uiteindelijk een gevoel van je alleen voelen veroorzaken, terwijl je wel gewoon een relatie hebt. Hoe meer tijd je doorbrengt op social media, des te sterker kan dit effect zijn.

social media

Genetische indicatie

In sommige gevallen heeft een gevoel van eenzaamheid niet de oorsprong in de relatie zelf, maar kan het zijn doorgegeven in de genen. Je kunt dan eerder geneigd zijn om gedurende je leven eenzaamheid te ervaren. Zeker als je al deze gevoelens ervaart en een relatie aanvangt om hiervan af te komen, zal het weinig goed doen. Er wordt dan indirect verwacht dat de partner de oplossing zal bieden voor de eenzaamheid die reeds wordt ervaren, echter zal dit weinig uitmaken.

Hoe weet je waar de eenzaamheid vandaan komt?

Uiteraard kan het lastig zijn om de kern van de eenzaamheid te vinden. Een eerste stap hierin kan zijn om met je partner te praten over je gevoelens. Als je partner tijdens het gesprek verschillende concrete voorbeelden kan aangeven, waarin getracht wordt om je emotionele welzijn te verbeteren, dan kun je ervan uit gaan dat het gevoel van eenzaamheid, indien onveranderd, een diepere kern heeft dan de relatie op zichzelf. Zodra je dit hebt vastgesteld, kun je eerdere relaties bekijken, om te zien of hierin eenzelfde patroon herkenbaar was. Begint de eenzaamheid doorgaans zodra het nieuwe van een relatie eraf is en mis je het gevoel dat je toen had? Je kunt bekijken wat in jouzelf dit gevoel veroorzaakt.

alleen

Uit elkaar gegroeid

Wanneer echter blijkt dat je partner eenzelfde mate van eenzaamheid ervaart, dan kan de oorzaak inderdaad in jullie relatie te vinden zijn. De kans is immers groot, dat wanneer jij je eenzaam voelt, dat de ander dit ook is. Eenzaamheid is wat dat betreft aanstekelijk. Als je dit eenmaal hebt vastgesteld, kun je gaan bekijken in welke hoedanigheid deze gevoelens de kop opsteken. Voel je je eenzamer als je alleen bent, of juist als je met elkaar samen bent? Voel je je eenzamer nu, dan voordat de relatie begon? Is er een tijd geweest waarin je je vond dat je partner meer aan je behoeften tegemoetkwam dan nu? Als hier een duidelijke bevestiging op volgt, dan kun je ervanuit gaan dat er iets niet helemaal meer lekker loopt in je relatie. Het kan zijn dat je uit elkaar bent gegroeid en is het belangrijk om je weg naar elkaar weer terug te vinden.

Hoe los je eenzaamheid in een relatie op?

Als duidelijk wordt dat de oorsprong van je gevoelens van eenzaamheid in de relatie zelf ligt, dan kun je weer nader tot elkaar komen door gesprekken te voeren. Word je bewust van wat je voelt en wees hier open over. Zorg er wel voor dat je partner zich niet veroordeeld voelt, maar deel je ervaring en wat je graag anders zou zien. Maar hoe zorg je hiervoor? Het is belangrijk dat je praat vanuit kwetsbaarheid als je uitlegt hoe je je voelt, zonder een verwijtende toon te gebruiken. Houd bovendien rekening met mogelijke stressfactoren die je partner mogelijk bij je hebben weggehouden. Luister vervolgens naar het standpunt van je partner. Als de ander ook toegewijd is om iets van de relatie te maken, dan kun je meerder gesprekken voeren waarin je kunt uitvogelen hoe je relatie in zwaar water terecht is gekomen en hoe dit kan worden opgelost.

triest

Therapie kan helpen

Je kunt altijd overwegen in koppeltherapie te gaan en vooral niet te wachten voordat dingen onoverkomelijk worden. In deze therapievorm leer je handige handvatten om effectiever met elkaar te communiceren, waardoor jullie liefde weer kan groeien. Spanning kan zo worden weggenomen, waar het anders eerder oploopt en ook kun je beter over je emoties praten met je partner.

Meditatie

Als je partner echter werkelijk alles doet om je welzijn ten goede te komen en de eenzaamheid is iets wat in jezelf leeft, dan kan het zijn dat je externe manieren zoekt om ervan af te komen. Ook hiervoor kun je de hulp van een professional inroepen, die je aanmoedigt te reflecteren op jezelf, je eigen problemen en patronen. Door hieraan te werken, kun je ook herkennen hoe dit invloed heeft op je relatie. De beste oplossing voor eenzaamheid blijft echter door niet altijd het gezelschap van anderen op te zoeken. Meditatie kan zeker helpen om meer zelfbewustzijn te krijgen, toch confronteer je je eenzaamheid het beste door hier niet van weg te lopen, maar ook echt alleen te durven zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste items