Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Samen sporten: de geheimen achter een gezonde relatie!
samen sporten

Samen sporten: de geheimen achter een gezonde relatie!

Welke online datingsite?
27 juli 2023

Wist je dat samen sporten niet alleen goed is voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je relatie? Uit onderzoek blijkt namelijk dat partners die regelmatig samen sporten, meer tevreden zijn met hun relatie en elkaar. Door samen te bewegen worden er endorfines aangemaakt, waardoor je je gelukkiger en meer verbonden voelt. Bovendien biedt het een nieuwe manier om quality time door te brengen en elkaar op een andere manier te leren kennen. Maar hoe begin je nu met samen sporten? En welke sporten zijn het meest geschikt? In dit artikel lees je alles over de voordelen van samen sporten voor je relatie en tips om ermee te starten.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Sporten voor een gezond en lang leven: Waarom beweging essentieel is

Sporten is zonder meer goed voor je gezondheid. Meer bewegen wordt door alle deskundigen aangeraden voor een gezonder en dus langer leven. Samen sporten met je partner kan erg leuk en gezellig zijn. En ja, het kan ook goed zijn voor je relatie omdat je samen op een andere manier bezig bent dan met het dagelijks leven. Een gezonde relatie gaat verder dan alleen emotionele verbinding. Het gaat ook om het delen van gezonde levensstijlkeuzes. Samen sporten is een geweldige manier om dit te bereiken.

stel sporten

Een goede conditie is goed voor je relatie

Als je samen sport dan bouw je allebei een goede conditie op. Dat heeft zeker zijn weerslag op jullie relatie. Je ziet er allebei beter uit, en jullie hebben meer energie om samen dingen te ondernemen. En ook niet onbelangrijk: Een goede lichamelijke conditie is natuurlijk ook positief voor jullie liefdesleven. Zo zie je dat sporten op meerdere punten je relatie kan verbeteren en een positieve bijdrage kan leveren aan een goede relatie, ook op de langere termijn. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat sporten goed is voor zowel mentale als fysieke gezondheid. Door samen te sporten, bouwen partners niet alleen hun fysieke conditie op, maar ook hun emotionele band. Het delen van een uitdaging en het behalen van een gezamenlijk doel kan een gevoel van saamhorigheid creëren.

fietsen sporten

Samen naar de sportschool

Een sport die veel stellen samen doen is fitness. Veel stellen gaan samen naar de sportschool om zich dar uit te leven op de cardio- en krachttrainingsapparaten. Jullie hoeven dan natuurlijk niet hetzelfde programma te volgen. Een mannenlichaam is anders opgebouwd en daarom volgen mannen vaak een ander trainingsprogramma. Dit is meer gebaseerd op spieropbouw terwijl het bij vrouwen vaak meer draait om vetverbranding. Wat overigens niet wegneemt dat ook vrouwen krachttraining kunnen doen om meer spiermassa op te bouwen. Jullie hoeven niet altijd samen naar de sportschool te gaan. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om de ene keer samen te gaan en een andere keer gescheiden. Daarnaast kan samen sporten ook bijdragen aan een betere communicatie tussen partners. Tijdens een workout kunnen partners open en eerlijk praten over hun levens en relatie, wat kan leiden tot een dieper begrip van elkaar.

Ga samen wandelen of fietsen

Er zijn ook sporten waarvoor je niet heel veel hoeft te doen om ze te kunnen beoefenen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan fietsen of wandelen. Hiervoor hoef je je niet bij een vereniging aan te sluiten en je kunt deze sporten beoefenen wanneer je maar wilt. Op een mooie zomeravond nog een mooie wandeling of een fietstocht maken is bijvoorbeeld een prima idee. Je kunt er in het weekend samen op uit trekken om in een mooi natuurgebied te gaan wandelen of fietsen. Je kunt dit bijvoorbeeld combineren met natuurfotografie en zo twee hobby’s met elkaar combineren. Samen buiten zijn heeft vaak een positieve invloed op jullie relatie. Weg uit de dagelijkse sleur doet veel mensen goed. Een wandeling in de natuur is ook een prima gelegenheid voor goede gesprekken waar het thuis misschien niet altijd van komt.

samen wandelen

Dwing je partner niet om te gaan sporten

Als de ene helft van een stel een fanatieke sporter is en de ander totaal niet, dan heeft het weinig zin om de “onwillige” te forceren om toch vooral ook te gaan sporten. Dit zal alleen maar averechts werken. Je kunt het wel op een ongedwongen manier proberen. Vraag je vriend of vriendin gewoon eens mee naar de sportschool om te ervaren hoe het daar toegaat. Bij de meeste sportscholen kun je een gratis proefles volgen om de apparaten uit te proberen en te ontdekken of deze manier van sporten voor jou leuk en passend is. Als je je relatie wilt versterken, overweeg dan om samen te gaan sporten. Van een eenvoudige wandeling tot een intensievere workout, er zijn tal van manieren om samen te bewegen en elkaar te steunen. Probeer verschillende activiteiten uit en ontdek wat het beste werkt voor jullie relatie.

Samen bouwen aan een gezonde levensstijl

De kans bestaat dat je partner het ineens toch leuk gaat vinden om te bewegen. Op een sportschool kun je immers verschillende sporten doen. Je kunt deelnemen aan groepslessen maar je kunt ook een individueel programma volgen. Eén keer in de week gaan trainen is prima, maar ook om de andere dag. Je kunt een uur blijven maar ook drie uur. Deze keuzevrijheid maakt de sportschool wel de meest ideale plek voor mensen die niet dol zijn op sporten en bewegen maar waarvoor het voor de gezondheid natuurlijk altijd wel goed is om het wel te doen. Door samen te sporten, bouw je niet alleen aan je fysieke conditie, maar ook aan een gezonde en gelukkige relatie.

sporten dansen

Seizoensporten samen doen

Sommige stellen sporten niet het hele jaar door. Maar ze vinden het bijvoorbeeld wel allebei leuk om te skiën, duiken of zwemmen in open water. Dit zijn sporten die je niet het hele jaar door beoefent maar die wel leuk kunnen zijn om samen te doen. Als je je partner er niet toe kunt bewegen om op frequente basis te gaan sporten dan is dit ook nog een hele goede manier om samen sportief bezig te zijn. Ook het beoefenen van dit soort sporten kan heel bevorderlijk zijn voor het hebben en houden van een goede relatie. Bij relatieproblemen wordt sporten soms door een relatietherapeut aangeraden om weer nader tot elkaar te komen. Als je het gevoel hebt dat je relatie in een dip zit kan samen sporten een idee zijn om hier uit te komen. Dit hoeft natuurlijk niet altijd onder leiding van een therapeut, je kunt dit ook samen doen.

Een gezonde relatie begint bij een gezonde levensstijl

Samen sporten kan een geweldige manier zijn om niet alleen je lichamelijke gezondheid te verbeteren, maar ook je relatie met je partner. Het kan zorgen voor meer verbondenheid, quality time en een gezamenlijk doel om naar toe te werken. Of je nu gaat wandelen, fietsen, dansen of aan krachttraining doet, er zijn tal van mogelijkheden om samen te sporten en te genieten van de voordelen die het biedt. Hopelijk heb je met dit artikel meer inzicht gekregen in de positieve effecten van samen sporten voor je relatie en ben je geïnspireerd geraakt om samen met je partner aan de slag te gaan. Veel sportplezier en een gelukkige relatie gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---