Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Einde aan online dating oplichting: Zo doe je het!
dating oplichting

Einde aan online dating oplichting: Zo doe je het!

Welke online datingsite?
29 augustus 2023

Welkom bij onze blog over hoe je niet opgelicht wordt op een datingsite of dating-app. Het vinden van liefde online is steeds populairder, maar helaas zijn er ook veel mensen die misbruik maken van deze situatie door oplichting. Het is vervelend en kan emotioneel en financieel pijn doen. Gelukkig zijn er manieren om je te beschermen tegen deze oplichters. In deze blog delen we onze tips en tricks om je te helpen veilig en succesvol te daten online. Of je nu een nieuwe dating-app probeert of al een tijdje actief bent op een datingsite, deze informatie is onmisbaar voor iedereen op zoek naar liefde online.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Hoe word ik niet opgelicht op een datingsite of dating app?

Er bestaan nog heel wat taboes rond datingsites en dating apps. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Tinder. Misschien heb je zelf al de app gedownload en naar links of rechts geswiped. Misschien heb je de app al terug verwijderd omdat je er negatieve ervaringen mee hebt gehad. Veel mensen weren deze sites en apps dan ook omdat ze bang zijn om opgelicht te worden. In dit artikel geven we enkele tips mee om oplichters te vermijden.

niet opgelicht worden

Wat je moet weten..

Het is essentieel om te beseffen dat het merendeel van de individuen op datingsites en -apps oprecht op zoek zijn en net als jij geïnteresseerd zijn in het leren kennen van leuke mensen. Het zou werkelijk zonde zijn om deze waardevolle mogelijkheden te laten schieten vanwege de geringe kans om een oplichter tegen het lijf te lopen. Hoewel er enkele malafide personen kunnen zijn, is het belangrijk om niet te vergeten dat de wereld van online daten ook vol zit met eerlijke en oprechte mensen die op zoek zijn naar echte verbindingen. Het sleutelwoord is voorzichtigheid: wees alert zonder de kans op waardevolle ontmoetingen uit te sluiten.

Beoordeel de foto

Het klinkt misschien heel oppervlakkig, maar de foto’s van een persoon op een datingsite of app zijn heel belangrijk. Als je zelf een profiel aanmaakt, is het dan ook aangeraden om de foto’s met grote zorg uit te kiezen. Kies niet zomaar een foto, maar kies een foto waarop je persoonlijkheid ook wat naar voren komt. Kies een foto waarop je relaxed staat en waar er sprake is van spontaniteit. Beoordeel ook op deze manier de foto’s van de anderen. Beoordeel de gelaatsuitdrukking, check of de foto niet te geforceerd is en probeer een beeld te vormen van de persoon, afgaande op zijn uiterlijk. Dat klinkt inderdaad heel oppervlakkig, maar sowieso doe je dit ook in echte leven. Dus waarom zou je het niet doen op een datingsite?

veilig online daten

Wees kritisch tijdens het chatten

Als je een match hebt met iemand, hoef je natuurlijk niet meteen helemaal achterdochtig te zijn. Dit is namelijk een fout die veel mensen maken. Ze zien iedereen als een potentiële oplichter en daardoor transformeren ze als het ware in een politie-inspecteur. Wie ben je? Wat doe je? Hoe oud ben je? Probeer deze directe vragen te vermijden en laat ze vallen in een vlot gesprek. Het is niet de bedoeling om een vragenlijstje af te lopen tijdens het chatten. Zowel jij als de andere persoon neemt niet deel aan een examen. Start dus een vloeiend gesprek en sowieso zul je deze zaken dan wel ontdekken. Let ook op wat de persoon je vertelt. Klinkt het te mooi om waar te zijn? Dan zou het wel eens niet waar kunnen zijn.

Zegt de persoon steeds af voor een date?

Heb je een leuke klik met iemand, maar duurt het lang alvorens die je op een date vraagt? Dan mag je hier gerust vragen bij stellen. Zetten jullie een datum vast voor een date, maar zegt de persoon meer dan twee keer af. Dan mag je wel stellen dat er iets mis is. Natuurlijk kan het altijd zijn dat de persoon net op die dag iets meemaakt, waardoor hij het niet kan halen. Maar als een persoon blijft afzeggen, is het meestal omdat die je gewoon aan het lijntje houdt. Let natuurlijk dat er mensen die al een relatie hebben, zich al eens op een datingsite durven wagen. En voor hen is het natuurlijk niet zo evident om af te spreken. Wees daarom gerust rechtuit en durf te vragen waarom de persoon weer afzegt.

kalender steeds afzeggen date

Wees gewoon verstandig

Vooral oudere mannen worden soms het slachtoffer van buitenlandse bendes die via datingsites geld proberen af te troggelen. Een mooie vrouw maakt contact met een oudere man en die valt als een blok voor het meisje. Het is allemaal zeker waar, want hij ziet het meisje ook vaak via de webcam. Dat maak het verhaal misschien wel geloofwaardig, maar dan begint het meisje te vragen om geld. Zodat ze een vliegticket kan kopen om haar nieuwe liefde te bezoeken. Als dit je overkomt, mogen er gerust al tienduizend alarmbelletjes afgaan.

Hoe mooi het er ook mag uitzien, wees heel kritisch en maak geen geld over. Dergelijke bendes zijn namelijk heel goed in het oplichten van mannen die de liefde van hun leven willen vinden. Heb je zo’n twijfelgeval? Neem dan contact op met de beheerders van de datingsite en check of ze eerdere meldingen hebben gekregen. De site kan vervolgens die persoon bannen van de site zodat niemand een slachtoffer wordt van zo’n bende.

Oplichting via seksdating websites

Een seksdate regelen via internet gebeurt steeds vaker. Seks datingsites schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Een domeinnaam is zo geregistreerd, een website is in een handomdraai gemaakt. En dan is het een kwestie van er wat dames op zetten die zogenaamd uit zijn op een seksdate en afwachten tot de eerste klanten zich melden. Het meest trieste is vaak nog wel dat de dames op de website niet eens weten dat hun foto of gegevens worden misbruikt. Maar de klanten die zich melden weten het ook niet, tot het te laat is.

foto dame

Hoe gaat oplichting in zijn werk?

De meest simpele manier om mensen op te lichten via seksdating is het aanmaken van een fake profiel. Dit is een profiel van een dame met een valse naam en een foto die willekeurig van internet is geplukt, soms komt de foto van een site waar je gratis foto’s kunt downloaden die je vrij mag gebruiken. Dit profiel ziet er op het eerste gezicht vrij echt uit. Alleenstaande dame, is wel in voor een avontuurtje, en wacht tot dat jij reageert zodat jullie elkaar tijdens een fijne avond heerlijk kunnen verwennen. Als je op zo’n profiel reageert ben je in de veronderstelling met deze dame in contact te zijn. Maar niets is minder waar.

Het kost steeds meer geld

In werkelijkheid worden de reacties namens de “Saskia” waarmee jij denkt contact te hebben gelegd, gestuurd door heel iemand anders, niet zelden een man. Eerst is het contact nog leuk, om je lekker te maken. Ja, Saskia vindt jou ook leuk, ja, zij verlangt ook heel erg naar seks sinds het nu al ruim een half jaar uit is met haar vriend. Er worden wat erotisch getinte chatgesprekken gevoerd, uiteraard zonder webcam. Als je vraagt of je haar kunt bellen houdt ze de boot af.

dating kost geld

Pas als degene die achter het bedrog zit het idee heeft dat je er klaar voor bent, begint het geld innen. Als je contact wilt met Saskia moet je een duur 0900 nummer bellen. Waarom? Ehhh tja dat werkt hier zo. Als je een sms stuurt naar het 0900 nummer dan kan ik je mijn privé nummer sturen. Alleen dat privé nummer komt nooit. Het enige wat jij doet is op de sms’jes reageren, niet wetend dat je dat handenvol geld kost. Pas als je na heel lang proberen tot de conclusie komt check je de rekening van je mobiele telefoon en dan is het niet zelden schrikken van het openstaande bedrag.

Opgelicht met betaalde seksdating

Ook als je vooraf weet dat je betaalt voor seksdating kun je worden opgelicht. Het komt regelmatig voor dat een man via internet een seksdate bestelt die zogenaamd aan huis zal komen. Je moet wel vooraf betalen. Dat doe je, maar de date komt natuurlijk nooit opdagen … Dit soort oplichters gokt er op dat je geen aangifte zal doen uit schaamte. En doe je het wel is de kans groot dat de dader zeer moeilijk te achterhalen is. Als de site waar je de mislukte date probeerde te regelen na een paar dagen alweer offline is, dan wordt het erg lastig om er nog iets aan te kunnen doen.

Blijf altijd voorzichtig met online dating

Bedankt voor het lezen van onze blog over hoe je niet opgelicht wordt op een datingsite of dating-app. We hopen dat deze informatie je heeft geholpen om je bewust te worden van de gevaren van online dating en hoe je je kunt beschermen tegen oplichters. Onthoud dat online dating een geweldige manier kan zijn om liefde te vinden, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn en te weten wat je moet doen als je geconfronteerd wordt met verdachte activiteiten. Als je nog meer vragen hebt over online dating of specifiek over de datingsite of dating-app die je gebruikt, aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij staan altijd klaar om je te helpen. Succes met online dating!

2 reacties op “Einde aan online dating oplichting: Zo doe je het!”

  1. MGTOW-2 schreef:

    De grootste kans is dat je niet opgelicht wordt door gebruikers van de site maar door de BEHEERDERS van de site. Het regent klachten over sites die abonnementen stiekem verlengen, het opzeggen lastig maken. Ook zijn datingsites en apps niet doorzichtig als het gaat om het actieve ledenbestand. Vaak kunnen niet-betalende leden niet reageren op berichten van betalende leden waardoor dat betalend lid geen respons krijgt. Tinder is door een amerikaanse rechter veroordeeld wegens het hanteren van leeftijdsafhankelijke tarieven (discriminatie) en als gratis lid krijg je alleen wat matches als je net ingeschreven bent. Dan heb je nog vele sites die fictieve profielen hebben, iets wat wel ergens in de voorwaarden staat maar waar veel mensen nog steeds intrappen omdat ze die niet uitpluizen en ook een beetje naief zijn. Die mensen worden dan ‘vermaakt’ door chatoperators.
    Als je gewoon verstandig bent betaal dan nergens voor een datingsite dan kun je ook niet opgelicht worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---