Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Van partners naar ouders: hoe verandert dat je relatie?
eerste kind krijgen

Van partners naar ouders: hoe verandert dat je relatie?

Welke online datingsite?
09 oktober 2023

De komst van een eerste kind kan een enorme impact hebben op je relatie. Veel stellen krijgen te maken met nieuwe uitdagingen en veranderingen in hun dagelijkse leven. Het kan soms moeilijk zijn om je weg te vinden in deze nieuwe situatie en omgaan met de veranderingen die het ouderschap met zich meebrengt. In deze blog bespreken we hoe een relatie kan veranderen na de komst van een kind en wat je kunt doen om je relatie gezond en gelukkig te houden. Van het veranderen van de dynamiek tussen jou en je partner tot het vinden van balans tussen werk, gezin en vrije tijd, we geven praktische tips en adviezen om je relatie te versterken. Lees verder en ontdek hoe je jouw relatie kunt laten floreren terwijl je samen deze nieuwe fase van het leven navigeert.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Hoe verandert je relatie na een eerste kind?

De geboorte van een kind, zeker als het de eerste is, is een grote gebeurtenis voor de ouders. Het zet je leven behoorlijk op zijn kop, want ineens hebben jullie de verantwoordelijkheid voor een baby die volledig van jullie zorgen afhankelijk is. Je kunt je kind nu eenmaal niet even opbergen als het even niet uitkomt, het is er vanaf nu altijd en daar zal je je leven op aan moeten passen. De geboorte van een kind zorgt dan ook niet zelden voor spanningen in een relatie. Want de ouders kunnen het gevoel krijgen dat ze hun vrijheid kwijt, omdat ze nog graag andere dingen hadden gedaan voordat ze kinderen kregen. En soms drukt de verantwoordelijkheid zwaar. Het is dan ook belangrijk om een goede balans te vinden om de komst van de baby een plaats te geven.

gezin met een kind

Vader of moeder worden

Vader of moeder worden is het mooiste dat er is. Daar zal menig nieuwe ouder het over eens zijn. Dit neemt vaak niet weg dat er ook tal van nieuwe uitdagingen komen, die een grote uitwerking kunnen hebben op de onderlinge relatie tussen jou en je partner. Beiden zullen moeten wennen aan een nieuwe rol, een nieuwe invulling van het dagelijkse ritme en daar bovenop belast worden met tal van ingrijpende verantwoordelijkheden.

Weerslag op je relatie

Naast dat je kunt genieten van het leven dat je samen hebt gecreëerd en ontroerd bent door alles wat dit kleine wonder doet en brengt, zal geen enkele ouder ontkennen dat het niet net zo zwaar als doodvermoeiend is. Dit kan leiden tot spanningen, irritaties en conflicten wat een weerslag geeft op je relatie. Het is belangrijk om je hier vooraf aan de komst van de kleine gedegen bewust te zijn, zodat je kunt relativeren en er samen een goede draai aan kunt geven. Uiteindelijk zijn het voornamelijk externe factoren die je relatie beïnvloeden en het is belangrijk om de liefde als centraal punt te houden, zodat deze niet verloren gaat.

Weerslag op je relatie

Zorg dat je goed bent voorbereid

Het krijgen van kinderen kun je tegenwoordig min of meer plannen. Je kunt in ieder geval in de meeste gevallen besluiten om voorlopig nog geen kind te krijgen. Wanneer je nog studeert of pas net aan het werk bent is het krijgen van een baby vaak niet handig. Ook als je nog allerlei dingen wilt doen, zoals verre reizen maken, kun je gezinsuitbreiding beter nog een paar jaar uitstellen. Veel stellen kiezen er daarom voor om pas na verloop van tijd aan kinderen te beginnen. Hier zit natuurlijk wel een risico in. Als dan blijkt dat kinderen krijgen bij jullie niet vanzelf gaat en je moet ervoor gaan “dokteren” dan zijn er wellicht kostbare jaren verloren gegaan.

Neem geen kind om je relatie te redden

Het komt verbazingwekkend vaak voor dat een stel besluit om een kind te nemen op het moment dat de relatie niet zo lekker meer loopt. Kennelijk hebben veel stellen, of in ieder geval één van de twee, het idee dat de geboorte van een baby hier wellicht verandering in kan brengen. Heel vaak is dit een illusie. De voorbeelden van een stel dat al jaren bij elkaar is en een jaar na de komst van een kind uit elkaar gaat zijn legio. Begin dus alleen aan kinderen als jullie relatie stabiel is en jullie hier allebei volledig achter staan. De veranderingen die de komst van een kind met zich meebrengen zijn al ingrijpend genoeg. Een niet stabiele relatie zal dit zeker niet aan kunnen.

kind relatie redden

Vermoeidheid

Een eerste en meest directe factor die een aanslag op je relatie zal brengen, zal vermoeidheid zijn. Een pasgeboren baby slaapt vaak nog lang niet goed de hele nacht door. Om de paar uur zal je dan ook gewekt worden om aan de behoeften van de baby gehoor te moeten geven. Dit kan zijn om het verschonen van de luier of om het geven van voeding. Korte nachten met weinig slaap en een normaal dagritme waar de vader of beide ouders ook nog lange dagen op het werk maken, met de gebruikelijke stress en irritaties, maken dat je als nieuwe ouder doodvermoeid raakt.

Stress door slaapgebrek

Slaapgebrek levert nog meer stress op, waardoor je moeilijker kunt nadenken en alles in balans of het juiste perspectief kunt zien. Hierdoor zul je ook eerder uitvallen naar je partner en kan dit leiden tot een afstand binnen jullie relatie. Iemand die veel slaap nodig heeft, zal hier eerder moeite mee hebben, maar slaapgebrek zal ongetwijfeld zorgen voor problemen in de relatie. Door elkaar hierin zoveel mogelijk te steunen en een ritme te vinden die enigszins in beide behoeften voorziet, zal hier verbetering in kunnen brengen.

slaapgebrek klok

Financiële druk

De komt van een kindje brengt naast veel vreugde en vervulling ook een flinke financiële verantwoordelijkheid met zich mee. Een baby heeft veel spullen nodig en ook in het opgroeien zullen de kosten enkel oplopen. Om in de behoefte van het kindje te voldoen, zal regelmatig de portemonnee getrokken moeten worden en dit moet toch financieel allemaal maar rond te breien zijn. Naast de gebruikelijke lasten voor levensonderhoud, is er zo nog een hele druk bij. Dit zal ongetwijfeld spanningen met zich meebrengen en zeker als jullie als partners rond dit thema niet op één lijn liggen, kan het zorgen voor irritaties en onenigheden. Financiële problemen kunnen grote gevolgen hebben voor je relatie. Hier moet je als levenspartners toch maar goed uitkomen telkens.

Depressieve gevoelens

Ruim 80 procent van alle nieuwe moeders en zelfs 30 procent van nieuwbakken papa’s heeft te kampen met depressieve gevoelens na de geboorte van hun eerste kind. Dit mag zeker niet onderschat worden. Vaak gaat dit gepaard met schuldgevoelens en verwarring omdat je als nieuwe ouder vindt dat je gelukkig moet zijn en dankbaar voor dit prachtige geschenk. Toch kun je de gevoelens beter niet negeren en evenmin ontkennen of kwalijk nemen wanneer je partner depressieve gevoelens heeft. Het zal zeker zwaar wegen binnen je relatie, maar ook dit is een punt van aandacht waar je samen sterker uit kunt komen als je aandacht op elkaar gericht blijft en je erkent dat dit nu eenmaal speelt.

Depressieve gevoelens moeder

Van verliefd stel naar jonge ouders

Wanneer je nog geen kinderen hebt is je relatie in veel gevallen redelijk zorgeloos. Jullie kunnen doen en laten wat je wilt, als beiden een fulltime baan hebben is geld vaak geen probleem. Deze vrijheid lever je in als je een kind krijgt. Niet voor even, maar voor de komende minimaal 18 jaar in de meeste gevallen. Er komt een verantwoordelijkheid voor terug voor het welzijn van een kind dat afhankelijk is van de zorgen van zijn ouders. Sommigen kunnen hier minder goed mee omgaan.

Het oude leven opgeven

Vooral vaders, maar ook jonge moeders, hebben er soms moeite mee om hun oude leven op te geven. Niet meer ieder weekend uitgaan, niet meer zomaar beslissen om een weekend naar Parijs te gaan of een last minute naar de zon te boeken, het zijn zaken waar je aan moet wennen. Een kind heeft regelmaat nodig en dat zal je hem dan ook moeten bieden. Het is daarom belangrijk om pas voor kinderen te kiezen als jullie daar beiden aan toe zijn. Soms wil één van beide partners geen kinderen, of is er gewoon nog niet aan toe. Je kunt de komst van een kind beter een paar jaar uitstellen dan er te vroeg aan te beginnen. Want dan wordt het kind uiteindelijk de dupe.

Het oude leven opgeven

De grootouders

Wanneer jullie een kind krijgen dan worden de wederzijdse ouders daarmee grootouders. Veel opa’s en oma’s vinden dit geweldig en zien voor zichzelf een belangrijke rol. Die rol is tegenwoordig in de meeste gevallen niet “de vaste oppas”. Veel grootouders werken nog gewoon of hebben een druk sociaal leven. Het is dus zeker niet vanzelfsprekend dat zij als vaste oppas gaan fungeren. Het is daarom belangrijk om op tijd opvang te regelen als beide ouders na de geboorte en na afloop van het verlof willen blijven werken. Als één van beide ouders minder gaat werken dan heeft dit uiteraard ook gevolgen voor het gezamenlijke inkomen. Daar komt ook bij dat er een extra mond moet worden gevoed. Dit zijn aspecten waar je van tevoren over na moet denken.

Zoveel veranderingen

De komst en zorg van de pasgeborene is zeker geenszins de enige verandering waar je mee te maken krijgt. Er komt zoveel meer bij kijken. Jullie zullen beiden een andere taakverdeling krijgen, waarbij er meer huishoudelijke taken ook op de vader zullen vallen, nu de borstvoeding en de voornaamste zorg op de moeder zal rusten. Bovendien spelen er tal van hormonale veranderingen die nog tot zeker 9 maanden na de bevalling kunnen duren, het zogeheten ontzwangeren. Ook de vader maakt een dergelijke fysieke verandering door, al is dit vaak minder direct merkbaar.

Daarnaast zal ook de familie een andere druk op je relatie gaan uitvoeren, aangezien die vaak ook een stempel op de opvoeding willen drukken. Al is het enkel maar de enigszins verplichte familiebezoeken die nu eerder verwacht worden na de komst van de baby. Mogelijk had je hier geen rekening mee gehouden en kan dit leiden tot verschillende standpunten in de relatie.

collage foto baby veranderingen

Partnerrelatie versus ouderrelatie

Zodra je ouder worden is het belangrijk om je bewust te blijven van je partnerrelatie tot elkaar. Je loopt al snel het risico om elkaar nog enkel als vader of moeder te zien en het enkel maar over jullie kind te hebben. Echter kan dit leiden tot een verwijdering tussen jou en je partner. Het is belangrijk om ook de man-vrouw relatie in stand te houden en hier voldoende tijd voor vrij te maken. Elkaar als partners te blijven zien en intimiteit te delen als volwassenen is belangrijk om een relatie in stand te houden.

De impact van een eerste kind op je relatie: wat kun je verwachten?

Hopelijk heeft deze blog je geholpen om meer inzicht te krijgen in hoe een relatie kan veranderen na de komst van een eerste kind. Onthoud dat het normaal is om aanpassingsproblemen te hebben en dat het belangrijk is om open en eerlijk te communiceren met je partner. Door samen te werken en elkaar te steunen, kun je de uitdagingen van het ouderschap aangaan en je relatie versterken. Blijf investeren in je relatie en neem regelmatig de tijd om samen te zijn zonder afleidingen van het ouderschap. Vergeet ook niet om onze andere blogs te bekijken voor nog meer tips en adviezen over relaties en het ouderschap. Succes en veel geluk samen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---