Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Hoe sluit je eenzaamheid uit in volwassen vriendschappen?
eenzaamheid

Hoe sluit je eenzaamheid uit in volwassen vriendschappen?

Welke online datingsite?
18 februari 2021

Vriendschappen komen en gaan. Er is geen zekerheid dat iemand blijft wanneer deze enkel een vriend of vriendin is, zeker als er geen sprake is van een bloedrelatie. Aan familie zit je vaak sneller vast dan aan een vriendschap en deze kan dan ook verwateren als hier niet voldoende aandacht aan wordt besteed. Zeker als er belangrijke veranderingen plaatsvinden in je leven, is de kans groot dat je vrienden gaat verliezen als deze niet meer helemaal stroken of mee kunnen gaan in je nieuwe leefstijl.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Verloren vriendschappen

Zeker tegenwoordig, in een tijdperk waarin het individu voorop staat en persoonlijke ambities de voorkeur hebben op elkaar werkelijk ontmoeten, lopen vriendschappen al snel het risico om verloren te gaan. Er wordt immers nauwelijks of in ieder geval een stuk minder moeite gedaan om er werkelijk voor elkaar te zijn. Eenzaamheid, zelfs als je een grote vriendenkring hebt, kan dan de kop opsteken en een serieuze uitwerking op je gezondheid en gemoedstoestand hebben.

eenzaam

Gevolgen van eenzaamheid

Cijfers bevestigen dat eenzaamheid in opmars is. Dit verhoogt de kans op tal van gezondheidsrisico’s. Zo kan de kans op vervroegd overlijden toenemen met wel 26% en is hiermee slechter voor je lichaam dan obesitas of roken. De slechte uitwerking die eenzaamheid heeft op de gezondheid is met name een gevolg van het wegvallen van een sociaal vangnet. Stress die gepaard gaat bij het ervaren van de wereld als gevaarlijk en onbetrouwbaar, kan zorgen voor hart- en vaatziekten. Eenzaamheid staat hiermee in directe correlatie met sterfelijkheid en mag zeker niet worden onderschat. Het kan leiden tot hypertensie en hartaandoeningen.

Tegengif van eenzaamheid

Een ogenschijnlijk simpele oplossing voor het tegengaan van eenzaamheid is vriendschap. Een goede, oprechte vriendschap waar vanuit steun, begrip en aanmoediging volgt, helpt bij het tegengaan van stress, spanning, angsten en depressie. Zeker op latere leeftijd blijkt de zekerheid van waardevolle vriendschappen nog meer positieve invloed uit te oefenen op de levensduur dan familiebanden. Het is dan ook zeker geen relatie die licht hoeft te worden genomen. Toch kan het lastig zijn om goede vriendschappen te krijgen als je volwassen bent. Je hebt in de loop der tijd echter wel een duidelijk beeld opgebouwd over wat vriendschap voor jou betekent, dat je beter kunt selecteren tussen wie wel bij je past en in wie je beter geen energie kunt steken. Doorgaans heb je aan vier of vijf goede vrienden reeds voldoende om je rustig en gesteund te voelen. Hiermee kun je dan goed praten en plezier maken.

tegengif

Wat is de gedeelde factor?

Als je nieuwe aanvulling op je vriendenbestand wilt hebben, dan doe je er goed aan om eerst bij jezelf te raden te gaan over waarnaar je op zoek bent. Welke gedeelde interesses wil je met nieuwe vriendschappen hebben en waar zou je deze kunnen ontmoeten? Ga de dingen doen die jij leuk vindt om te doen en je ontmoet vanzelf mensen die hier eveneens een interesse in hebben. Hoe meer de onderlinge interesses aansluiten bij wie je bent, des te waardevoller zullen je nieuwe vriendschappen uitvallen. Je kunt je online aansluiten bij Facebook groepen of op een club gaan om mensen te ontmoeten. Ook kun je uitgaan in gelegenheden die je aanspreken, om zo nog meer gelijkgestemden tegen te komen. Zo maak je ongetwijfeld snel veel nieuwe vriendschappen.

Geduld is schone zaak

Uiteraard zal niet elk contact direct een voorbode zijn voor een goede vriendschap. Hierin zul je moeten aanvoelen wat wel of niet werkt. Niet iedereen zal geneigd zijn om gelijk evenveel moeite te doen en sommige mensen zullen weer verdwijnen. Uiteindelijk zullen er enkele blijven en nieuwe vriendschappen vormen waarvan je op aan kunt. Het is bovendien belangrijk om aandacht te blijven besteden aan blijvende vriendschappen, zodat ook deze in stand blijven. Het is waardevol en noodzakelijk om regelmatig even contact op te nemen, zodat ze zich gesteund voelen. Als een vriend of vriendin naar jou uitreikt, zal ook een waardering vanuit jou hierin van betekenis zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste items