Welke Online Datingsite
Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Hoe ben je een goede vriend? 10 adviezen voor vriendschappen
een goede vriend

Hoe ben je een goede vriend? 10 adviezen voor vriendschappen

Welke online datingsite?
13 maart 2021

Zoals de Griekse filosoof Marcus Tullius Cicero reeds in het jaar 44 voor Christus omschrijft in zijn boek “How to be a Friend”, zijn er verschillende tijdloze adviezen te geven over hoe je een goede vriend kunt zijn. Hij omschrijft hierin hoe je nieuwe vrienden maakt, deze onderhoudt en hoe je de mensen in je leven volop kunt waarderen en voorzien van warme ondersteuning en gezelschap.

10 Waardevolle adviezen voor vriendschappen

Cicero baseert deze ondervindingen op een eigen intieme vriendschap die hij onderhield met Atticus, met wie hij via brieven gedachten en overpeinzingen uitwisselde en waarin ze blijk gaven van een oprechte wederzijdse genegenheid en hechte vriendschap. Ondanks dat hij zich geïnspireerd voelde door invloeden als Plato en Aristoteles verhief hij de omschrijvingen over de waarde van vriendschap naar een hoger level. Enkele van zijn waardevolle adviezen zullen hieronder worden omschreven.

In dit artikel lees je de volgende adviezen:

1. Verschillen tussen vriendschappen

Er zijn verschillende soorten vriendschappen, die op elk een ander niveau functioneren. Zo ontmoet je mensen op het werk, als buren en tal van kennissen die in zekere mate wel kunnen worden gecategoriseerd als vrienden. Toch ontbreekt hierbij een zekere verdieping. Ware vriendschap vind je vaak maar bij een handvol aantal mensen, als je al geluk hebt. Deze zullen er daadwerkelijk voor je zijn en brengen je werkelijk gezelligheid, steun en warmte, zonder iets van je nodig te hebben. Er is hiervoor een diepere investering nodig en het vereist meer moeite en inzet, maar je krijgt er zoveel meer voor terug dan bij de overige gelegenheidsvriendschappen mogelijk is.

vrienden

2. Enkel goede mensen maken goede vrienden

Mensen met een slecht moreel karakter kunnen enkel gelegenheidsvrienden zijn, omdat een echte vriendschap vertrouwen, wijsheid en oprechte goedheid nodig heeft om te bloeien. Slechte mensen zullen nooit werkelijk vriendschap in hun leven kunnen toelaten. Geef hieraan ook niet al je aandacht, zodat je enkel teleurgesteld achterblijft.

3. Kies je vrienden zorgvuldig

Het is belangrijk dat je eerst goed kijkt hoe iemand werkelijk is en of dit daadwerkelijk je investering waard is om moeite voor te doen en jezelf aan bloot te stellen, voordat je beslist om hier een vriendschap mee aan te gaan. Het beëindigen van een vriendschap is pijnlijk, wanneer iemand niet blijkt te zijn, zoals je had gehoopt.

vriendschappen

4. Door vrienden een beter persoon

Isolatie doet niemand goed. Het is in nabijheid van anderen dat je jezelf leert zien voor wie je werkelijk bent, dus een ware vriend zal je uitdagen om het beste in jezelf naar voren te halen. Deze zal het potentieel in je herkennen en je hierin aanmoedigen. Zelfs als er afstand is, is een dergelijke vriend nog steeds bij je.

5. Behoud oude vriendschappen naast nieuwe

Het is belangrijk om oudere vriendschappen te koesteren, zeker als deze jou al van jaren terug kennen. Probeer vriendschappen te verbeteren waar dat kan! Toch moet dit je niet weerhouden om tevens nieuwe mensen te ontmoeten. Zo verrijk je je netwerk en kun je delen in nieuwe ervaringen.

6. Eerlijkheid staat voorop

Een goede vriend zal je altijd zeggen waar het op staat en niet om de hete brei heenlopen uit angst voor je reactie. Oprecht zullen ze je vertellen wat je nodig hebt om te horen, niet wat je wilt geloven. Ook zul je naar je vrienden kunnen luisteren en hun goede adviezen kunnen aannemen.

Eerlijkheid

7. Vriendschap is het gewin

Ware vriendschap is geen onderhandeling, noch een geven of nemen. Er wordt niets van de vriendschap verwacht, waardoor vriendschap het grootste geschenk op zichzelf wordt. Hierbij is advies, gezelschap of ondersteuning niet direct vereist.

8. Geen eerverlies

Een vriend zal nooit een ander vragen om iets te doen waar hij of zij niet achter staat. Er zal niet gevraagd worden om te liegen, bedriegen of iets te doen anders te doen dan goed voelt. Er dient respect te zijn en goede moraal en je zou niet moeten worden gevraagd iets te doen dat tegen je eergevoel ingaat.

vriendinnen

9. Vriendschappen veranderen met de tijd

Ook vriendschappen kunnen verbeteren naarmate de tijd verstrijkt. Geen enkele vriendschap blijft hetzelfde aangezien je zelf verandert ten opzichte van toen je jonger was. Je moet dit ook niet verwachten, echter kunnen de basiskwaliteiten van de vriendschap bewaard blijven en zelfs de vriendschap versterken. Maar soms bloed een vriendschap echter dood of zorgt een conflict ervoor dat een vriendschap wordt beëindigd. Maar wees gerust een echte vriendschap zal altijd blijven.

10. Zonder vrienden, is het leven minder waard

Als je je zou voorstellen hoe het leven zou zijn als je helemaal verstoten zou zijn van elk menselijk contact, hoe zou je leven dan zijn? Is het werkelijk vol te houden als je nooit meer een vriendschap zou sluiten? Uit al deze adviezen blijkt dat vriendschap een waardevol geschenk is van het leven.

Eén reactie op “Hoe ben je een goede vriend? 10 adviezen voor vriendschappen”

  1. Avatar for MGTOW MGTOW schreef:

    Vrouwen zeggen wel eens een man als vriend te willen hebben. Dit kan 2 dingen betekenen:
    1) ze wil je als een friend with benefits (FWB); je hebt dan sex zonder verplichtingen, zij vindt je aantrekkelijk
    2) je komt in de friendzone: hier fungeer je als kredietverstrekker, chauffeur, voedselbank, psycholoog klusjesman, maar sex kun je vergeten.

    2) is het meest voorkomende, vooral als je een ‘nice guy’ bent, en hier moet je nee tegen zeggen, want je hebt er geen enkel voordeel bij en alle lasten zijn voor jou, maar geen lusten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.