Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Word de beste vriend met deze 10 adviezen!
Waardevolle adviezen voor vriendschappen

Word de beste vriend met deze 10 adviezen!

Welke online datingsite?
29 januari 2024

Zoals de Griekse filosoof Marcus Tullius Cicero reeds in het jaar 44 voor Christus omschrijft in zijn boek “How to be a Friend”, zijn er verschillende tijdloze adviezen te geven over hoe je een goede vriend kunt zijn. Hij omschrijft hierin hoe je nieuwe vrienden maakt, deze onderhoudt en hoe je de mensen in je leven volop kunt waarderen en voorzien van warme ondersteuning en gezelschap.

In dit artikel lees je de volgende adviezen:

10 Waardevolle adviezen voor vriendschappen

Cicero baseert deze ondervindingen op een eigen intieme vriendschap die hij onderhield met Atticus, met wie hij via brieven gedachten en overpeinzingen uitwisselde en waarin ze blijk gaven van een oprechte wederzijdse genegenheid en hechte vriendschap. Ondanks dat hij zich geïnspireerd voelde door invloeden als Plato en Aristoteles verhief hij de omschrijvingen over de waarde van vriendschap naar een hoger level. Enkele van zijn waardevolle adviezen zullen hieronder worden omschreven.

Wil je weten hoe je een geweldige vriend kunt zijn voor anderen? Zoek dan niet verder! Het is belangrijk om goede vrienden te hebben die je steunen, luisteren en respecteren, en het is ook belangrijk om een goede vriend te zijn voor anderen. Maar wat maakt iemand een goede vriend? Laten we eens kijken naar enkele tips om een geweldige vriend te zijn:

 Cicero's waardevolle inzichten over intieme vriendschappen met Atticus.

1. Verschillen tussen vriendschappen

Er zijn verschillende soorten vriendschappen, die op elk een ander niveau functioneren. Zo ontmoet je mensen op het werk, als buren en tal van kennissen die in zekere mate wel kunnen worden gecategoriseerd als vrienden. Toch ontbreekt hierbij een zekere verdieping. Ware vriendschap vind je vaak maar bij een handvol aantal mensen, als je al geluk hebt. Deze zullen er daadwerkelijk voor je zijn en brengen je werkelijk gezelligheid, steun en warmte, zonder iets van je nodig te hebben. Er is hiervoor een diepere investering nodig en het vereist meer moeite en inzet, maar je krijgt er zoveel meer voor terug dan bij de overige gelegenheidsvriendschappen mogelijk is.

2. Enkel goede mensen maken goede vrienden

Echte vriendschappen worden gebouwd op basis van vertrouwen, wijsheid en oprechte goedheid. Mensen met een slecht moreel karakter kunnen slechts gelegenheidsvrienden zijn, omdat ze niet in staat zijn deze kenmerken te bieden die nodig zijn voor een echte vriendschap. Als je je aandacht geeft aan mensen met slechte moraal, loop je het risico teleurgesteld te worden in de vriendschap. Het is daarom belangrijk om selectief te zijn in wie je vertrouwt en investeert in echte vriendschappen met mensen die deze kenmerken bezitten.

drie vriendinnen delen diepgaande gesprekken en emotionele intimiteit.

3. Kies je vrienden zorgvuldig

Kies je vrienden zorgvuldig, want de mensen om je heen kunnen een grote invloed hebben op je leven. Voordat je besluit om een vriendschap aan te gaan, is het belangrijk om goed te kijken naar iemands karakter en waarden, en te overwegen of deze persoon een waardevolle investering is. Het kan pijnlijk zijn om een vriendschap te beëindigen, maar het is beter om dat te doen dan om je te committeren aan iemand die niet is wie je had gehoopt.

4. Door vrienden een beter persoon

Echte vriendschappen zijn essentieel voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Door nabijheid van anderen te ervaren, leer je jezelf beter kennen en krijg je de kans om het beste in jezelf naar boven te halen. Een ware vriend zal je uitdagen en aanmoedigen om je potentieel te bereiken, zelfs als er afstand is tussen jullie. Door de steun en het vertrouwen van een echte vriend kun je een betere versie van jezelf worden.

Door vrienden een beter persoon

5. Behoud oude vriendschappen naast nieuwe

Behoud oude vriendschappen naast nieuwe is van groot belang voor een gezonde en evenwichtige sociale leven. Oudere vriendschappen zijn vaak gebaseerd op een diepe historie en kennis van elkaar, en kunnen een grote steun zijn in moeilijke tijden. Probeer deze vriendschappen te verbeteren en versterken door regelmatig contact te houden en tijd samen door te brengen. Aan de andere kant is het ook belangrijk om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe ervaringen op te doen. Dit helpt je om je sociale netwerk te verrijken en je perspectief te verbreden. Zo kan je zowel oude als nieuwe vriendschappen koesteren en waarderen.

6. Eerlijkheid staat voorop

Eerlijkheid staat voorop in echte vriendschappen. Een betrouwbare vriend zal altijd eerlijk zijn en niet bang zijn om hun mening te delen, ook als het niet strookt met jouw wensen. Zij zullen je altijd de waarheid vertellen, zelfs als het moeilijk is om te horen, omdat ze weten dat dit in jouw beste belang is. Bovendien, een echte vriend zal ook naar jou luisteren en jouw advies geven, en zal jouw mening respecteren. Zoals de oude gezegde gaat: ‘Een echte vriend is iemand die je hand vasthoudt tijdens de moeilijke tijden, maar laat je los als je de juiste weg gaat.’

Vrienden navigeren eerlijk door uitdagende gesprekken, versterken de band.

7. Vriendschap is het gewin

Vriendschap is een onverwachte beloning die niets te maken heeft met geven of nemen. Het is geen onderhandeling waarbij er iets verwacht wordt. Ware vriendschap is een geschenk op zichzelf, waarbij geen advies, gezelschap of ondersteuning direct vereist is. Het is een relatie waar je je veilig en gesteund voelt, waar je jezelf kunt zijn en waar je op kan rekenen. Een vriendschap is een relatie waar je groeit en evolueert, en die je leven verrijkt.

8. Geen eerverlies

Een goede vriend zal nooit een ander vragen om iets te doen wat in strijd is met hun principes of waar ze niet achter staan. Er zal nooit gevraagd worden om te liegen, bedriegen of iets te doen wat niet juist voelt. Echte vriendschap is gebaseerd op respect, goede moraal en eergevoel. Je zou nooit gevraagd moeten worden om iets te doen waarvan je weet dat het tegen je eergevoel ingaat. Een echte vriend zal altijd respect hebben voor jouw waarden en principes en zal nooit proberen je daarvan af te brengen.

Vrienden staan sterk, toegewijd aan gedeelde waarden.

 

9. Vriendschappen veranderen met de tijd

Ook vriendschappen kunnen verbeteren naarmate de tijd verstrijkt. Geen enkele vriendschap blijft hetzelfde aangezien je zelf verandert ten opzichte van toen je jonger was. Je moet dit ook niet verwachten, echter kunnen de basiskwaliteiten van de vriendschap bewaard blijven en zelfs de vriendschap versterken. Maar soms bloed een vriendschap echter dood of zorgt een conflict ervoor dat een vriendschap wordt beëindigd. Maar wees gerust een echte vriendschap zal altijd blijven.

10. Zonder vrienden, is het leven minder waard

Vriendschap is een essentieel onderdeel van het menselijk leven. Zonder vrienden zou het leven zinloos zijn. Zich voorstellen hoe het zou zijn als we helemaal verstoten zouden zijn van elk menselijk contact, is angstaanjagend. Het idee dat we nooit meer een vriendschap zouden sluiten is ondraaglijk. Vriendschap geeft ons een gevoel van verbondenheid, steun en liefde. Het is een waardevol geschenk dat het leven ons geeft. Het is dus van groot belang dat we vriendschappen koesteren en er alles aan doen om ze te behouden.

vrienden als ware metgezellen

De belangrijkste kenmerken van een goede vriend

Er zijn verschillende aspecten om rekening mee te houden als je een goede vriend wilt zijn. Zo is het goed om een goed luisteraar te zijn, betrouwbaar te zijn, respectvol te zijn, steunend te zijn, loyaal te zijn, open te zijn en respect te hebben voor de tijd van anderen. Door rekening te houden met deze aspecten kun je een geweldige vriend zijn voor anderen en een positieve bijdrage leveren aan hun leven. Het is ook goed om te onthouden dat iedereen anders is en dat wat voor de een een goede vriend is, voor de ander misschien niet geldt. Het is daarom goed om open en eerlijk te communiceren met je vrienden over wat ze van je verwachten en om flexibel te zijn in je manier van vriendschap tonen.

Eén reactie op “Word de beste vriend met deze 10 adviezen!”

  1. MGTOW schreef:

    Vrouwen zeggen wel eens een man als vriend te willen hebben. Dit kan 2 dingen betekenen:
    1) ze wil je als een friend with benefits (FWB); je hebt dan sex zonder verplichtingen, zij vindt je aantrekkelijk
    2) je komt in de friendzone: hier fungeer je als kredietverstrekker, chauffeur, voedselbank, psycholoog klusjesman, maar sex kun je vergeten.

    2) is het meest voorkomende, vooral als je een ‘nice guy’ bent, en hier moet je nee tegen zeggen, want je hebt er geen enkel voordeel bij en alle lasten zijn voor jou, maar geen lusten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---