Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Het daten met iemand met kinderen
Het daten met iemand met kinderen

Het daten met iemand met kinderen

Welke online datingsite?
13 februari 2021

Het kan natuurlijk gebeuren dat je iemand ontmoet die toch net in een ietwat andere fase in het leven zit dan jij. Dat hoeft niet te betekenen dat er geen klik is, of wat dan ook. Maar dit kan wel betekenen dat de persoon waar jij zo in geïnteresseerd bent bijvoorbeeld al kinderen heeft. Hoe ga je daar mee om, hoe reageer je daar op, hoe gaat dat dan in zijn werk?

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Nieuwe dimensie aan uitdagingen

Het daten met iemand die al kinderen heeft, brengt een hele nieuwe dimensie aan uitdagingen met zich mee. Het is zeker niet een gegeven dat gemakkelijk genegeerd of onderschat moet worden. Als er kinderen in het spel zijn, verloopt het daten vaak heel anders. Ook zijn er tal van zaken waar je als nieuwe partner bewust van moet zijn, als je wilt dat het daten tot meer gaat leiden. Als single zonder kinderen heb je toch de ruimte om andere dingen te doen dan wanneer je de zorg hebt voor de jonge levens van kinderen.

kind date

Alleenstaande ouder daten

Geen enkele situatie is hetzelfde en er zijn verschillende redenen waarom iemand een alleenstaande ouders is. Het kan zijn dat de vader of moeder overleden is, maar een scheiding komt helaas tegenwoordig ook erg vaak voor. Als er kinderen bij komen kijken, is het belangrijk dit goed met je date te bespreken. Het is ook goed als je date er open en eerlijk over is. Of je nu zelf de nieuwe partner bent of juist de single met kinderen, voor beiden wordt de dating game een heel ander verhaal.

Openstaan voor de situatie

Het hangt er ook vanaf of je er wel werkelijk voor open staat dat de persoon met wie je date kinderen heeft waar zijn of haar aandacht voornamelijk naar uit zal gaan. Anderen zullen er geen enkele moeite mee hebben en graag hun tijd delen met de aanwezigheid van anderen. Wanneer je gaat daten met iemand met kinderen is het belangrijk goed te beseffen wat dit inhoudt en welke uitwerking dit op een mogelijke relatie gaat hebben.

alleenstaande ouder

Nooit eerste prioriteit

Zodra je iemand gaat daten die kinderen heeft, moet je je realiseren dat je nooit werkelijk op de eerste plaats komt te staan. De aandacht zal toch altijd hoofdzakelijk bij de verzorging van de kinderen liggen. Deze zullen hulp nodig hebben bij hun huiswerk en ook zullen er zorgen of afspraken zijn waarvoor je partner onverwachts een date moet afzeggen of de aandacht moet verleggen. Dit kan lastig zijn als je gewend bent om in een relatie helemaal op elkaar afgestemd te zijn en ruimte en tijd te hebben voor het afspreken voor het bijwonen van concerten of andere evenementen.

Tijd en aandacht delen met kinderen

Je zult je tijd en aandacht moeten delen en ervan uit moeten gaan dat er van jou verwacht wordt dat je jezelf aanpast naar het ritme van de kinderen. Ook zul je niet altijd met je partner kunnen afspreken als hij of zij de kinderen dat weekend of week heeft en je bent nog niet als nieuwe persoon in het leven van je partner geïntroduceerd. Je zult dan genoegen moeten kunnen nemen met een tweede positie. Voor de één zal dit gemakkelijker zijn dan voor een ander. Het biedt je evenwel de gelegenheid om elkaar rustig beter te leren kennen en jezelf niet gelijk kwijt te raken in een geheel nieuw leven samen met iemand. Doordat de ander ook tijd nodig heeft los van jou, behoud je je eigen ruimte en leven een stuk beter en kan dit langzaamaan worden samengevoegd.

tijd en aandacht voor kinderen

Minder extravagante dates

Als je met iemand date die kinderen heeft, zul je bemerken dat de beleefwereld helemaal is aangepast op die van de kinderen. De gedachten zullen een stuk minder gericht zijn op buitensporige diners in dure restaurants of verrassingen met weekendjes weg naar Antwerpen, aangezien ouders vaak een stuk praktischer zijn ingesteld. Ook zullen ze een stuk bedachtzamer met uitgaven zijn, waardoor dergelijke extravagante uitspattingen om indruk te maken op een nieuwe date, nauwelijks voor zullen komen.Je hoeft hier een stuk minder op te rekenen, aangezien dergelijke singles hele andere prioriteiten en ook verantwoordelijkheden hebben dan singles zonder kinderen.

Wees bedachtzaam

Het is belangrijk om hier bedacht op te zijn en niet teleurgesteld te raken als het daten anders verloopt en minder uitbundig romantisch dan je mogelijk had gehoopt. Je stapt immers in contact met iemand met een gevestigde levensstijl, die bedachtzaam te werk moet gaan. Dit betekent niet dat het je niet gegund wordt, maar het is niet langer deel van de beleefwereld van iemand die kinderen heeft.

Reken op weerstand

Zodra je de nieuwe partner wordt van iemand met kinderen, kun je erop rekenen dat er weerstand ontstaat vanuit de directe omgeving. Dit kan zijn vanuit de omgeving van je nieuwe partner maar evenzo zeer vanuit mensen die je zelf om je heen hebt. Ze zullen zich mogelijk afvragen of je wel weet waar je aan begint, nu je straks rekening moet houden met kinderen en mogelijk een rol in de opvoeding moet gaan spelen.

weerstand van kind

Ook kan er weerstand komen vanuit de familie van de ex-partner of van de nieuwe partner zelf. Alle betrokkenen kennen de originele relatie tussen de ouders van de kinderen en hebben dit zien aflopen en zullen een herhaling willen voorkomen. Ook willen ze vaak geen verkeerde invloed op de kinderen, dus je zult behoorlijk gekeurd worden. Hier moet je wel tegen zijn opgewassen. Je zult niet altijd even vanzelfsprekend worden verwelkomd. Daarnaast kunnen de kinderen zelf weerstand geven.

Ontmoeting met de kinderen

De kennismaking met de kinderen zelf is uiteraard mogelijk nog de grootste uitdaging. Op een gegeven moment zal dit moment zich toch gaan voordoen en dit kan uitermate spannend zijn. Wat vinden de kinderen van mijn nieuwe parner?  Er valt of staat toch veel met een dergelijke ontmoeting, aangezien veel relaties weer eindigen als er geen goede klik is tussen de nieuwe partner en de kinderen.  Wees niet te enthousiast om de kinderen te ontmoeten, maar laat de tijd hierover raad geven.

Eigenlijk is alles afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Als de kinderen al ouder zijn zal de ontmoeting vaak veel makkelijker zijn. De kinderen weten inmiddels wel hoe relaties in elkaar zitten en zolang jij je opstelt als een neutraal persoon zal er niet veel aan de hand zijn. Het is in alle gevallen belangrijk dat je niet ongevraagd de plek van de ouder ingaat nemen die er niet meer (altijd) is.

Zeker weten dat de relatie toekomst heeft

Als de kinderen nog jong zijn, is het wellicht een goed idee om eerst op een vriendschappelijke manier kennis te maken. Wanneer introduceer je je nieuwe partner aan je kinderen? De eerste ontmoeting kan bijvoorbeeld in een speeltuin of pretpark zijn. Dit is een neutrale omgeving en de kinderen kunnen jou op een positieve manier ontmoeten en leren kennen. Een ander belangrijk punt is dat je de kinderen pas ontmoet als jij en je date zeker weten dat dit ook echt een toekomst heeft. Je wilt niet de levens van kinderen instappen terwijl je misschien binnenkort ook wel weer weggaat. Dat is voor jou niet leuk, maar voor de kinderen al helemaal niet.

Een goede band opbouwen met de kinderen

Blijf voornamelijk jezelf en bekijk of er daadwerkelijk een goede band met de kinderen kan worden opgebouwd. Uiteraard is hierbij de ontmoeting met de andere ouder ook van uiterst belang, aangezien deze invloed op de kinderen zal uitoefenen in hoe het contact tussen jullie zal verlopen. Er zijn zo veel aandachtspunten waar je je bewust van moet zijn als je iemand dat met kinderen. Je zult voor jezelf moeten bepalen of je hiervoor openstaat of dat het een kans kan hebben. Onverwachts kan het zomaar zo zijn dat je iemand ontmoet die je leuk vindt en dat die kinderen meebrengt de relatie in. Als je weet wat je kunt verwachten, wordt het gemakkelijker om hierin een keuze te maken.

goede band opbouwen met kinderen

Welke rol ga je innemen?

Ook dit is eigenlijk weer erg afhankelijk van de leeftijd, maar ook wel van de situatie. Als de kinderen al ouder zijn, zitten ze vaak niet te wachten op iemand die ook nog een ouderrol gaat vervullen. Als dit wel zo is, zullen ze dat vaak zelf wel aangeven. Bij jongere kinderen zul je sneller de rol van een ouder gaan invullen. Maar natuurlijk is het niet alleen afhankelijk van de kinderen. Hoe jij je hier bij voelt is ook erg belangrijk. Het is goed om dit meteen te bespreken met je date en dit ook te blijven doen. Meningen, gevoelens en standpunten kunnen veranderen, op een negatieve manier maar ook zeer zeker op een positieve manier.

Tot slot

Het belangrijkste is dat jij en de kinderen op een prettige manier met elkaar omgaan en dat jullie zich prettig voelen bij elkaar. Maar als je niet klaar bent voor kinderen in je leven, moet je dat ook heel duidelijk aangeven. Hoe jammer dat dan misschien ook is. Ga niks forceren, want daar wordt niemand beter van.

Eén reactie op “Het daten met iemand met kinderen”

  1. Avatar for MGTOW MGTOW schreef:

    Als je een date hebt met een vrouw met kinderen ga er dan maar vanuit dat jij net als de alimentatie-betalende ex, de persoon bent die gaat betalen: de date (evt etentje) wordt door jou betaald.
    Gelukkig meldt het artikel dat men zich minder richt op extravagante etentjes, dus reden te meer om het GOEDKOOP te houden. Desnoods naar mcdonalds of de ikea, kunnen haar kinderen in de ballenbak, hoe praktisch is dat.
    De meeste single moeders zien er uit of ze elk moment weer kunnen bevallen want tijd om te sporten hebben ze ook niet. Niet alleen kom jij op de laatste plaats, maar haar eigen uterlijke verzorging ook.
    Tel voor elk kind minstens 7 jaar op bij haar kalenderleeftijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste items