Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Zo zet je verlegenheid om in zelfvertrouwen bij het daten!
verlegen

Zo zet je verlegenheid om in zelfvertrouwen bij het daten!

Welke online datingsite?
21 september 2023

Verlegenheid kan een belemmering zijn als het gaat om daten en relaties. Het kan moeilijk zijn om jezelf open te stellen voor anderen en jezelf te presenteren op een manier die aantrekkelijk is voor potentiële partners. Maar geen zorgen, je bent niet alleen! Op Welkeonlinedatingsite.nl hebben we verschillende tips en adviezen verzameld om je te helpen overwinnen en omgaan met verlegenheid tijdens het daten. In onze blog delen we praktische strategieën om je zelfvertrouwen te vergroten en je comfortabeler te voelen in sociale situaties. Of je nu online of offline wilt daten, onze tips kunnen je helpen om je beste zelf te presenteren en meer succes te hebben bij het vinden van de juiste partner. Lees verder op onze blog en ontdek hoe je je verlegenheid kunt overwinnen!

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Help, ik ben verlegen!

Verlegen zijn kan soms erg lastig zijn. Als je een beetje verlegen bent is dat nog niet zo belemmerend voor je functioneren in de maatschappij. Het kan zelfs wel charmant zijn als iemand niet meteen overal haantje de voorste is en overal meteen op af stapt. Maar als je door je verlegenheid niets durft te ondernemen dan is het natuurlijk een ander verhaal. Het weerhoudt je er dan wellicht van om een relatie te beginnen en soms is het ook een rem op je maatschappelijke carrière.

verlegenheid

Wat is verlegenheid?

Verlegenheid is een emotie die veel mensen wel kennen. Het is een gevoel van ongemak of schaamte dat kan optreden in sociale situaties. Het kan leiden tot zichtbare tekenen van stress, zoals zweten, trillen of rood worden. Verlegenheid kan ook leiden tot een gebrek aan zelfvertrouwen of moeite met het spreken of het maken van contact met anderen. Hoewel sommige mensen van nature verlegen zijn, kan iedereen in bepaalde situaties verlegenheid ervaren. Het is belangrijk om te onthouden dat verlegenheid een normaal en menselijk gevoel is en dat het mogelijk is om te leren hoe je ermee omgaat en het te overwinnen.

Veel mensen hebben last van verlegenheid

Heel veel mensen hebben last van verlegenheid. De één meer dan de ander, maar er zijn altijd wel situaties waarin iemand zich ongemakkelijk voelt en het liefst in een gat onder de grond zou willen verdwijnen. Als je last hebt van extreme verlegenheid is er meer aan de hand en in sommige gevallen is het misschien raadzaam om hiervoor professionele hulp te zoeken. Waarom zijn mensen verlegen en wat kun je er aan doen?

hulp verlegenheid groep

Waarom is iemand verlegen?

Oorzaken van verlegenheid kunnen verschillend zijn. Het ligt vaak in iemands karakter. Verlegenheid wordt in veel gevallen geërfd van je ouders. Maar je kunt ook verlegen worden door omstandigheden. Kinderen die op school gepest worden ontwikkelen vaak een verlegen karakter. Ze willen niet te veel opvallen om nog meer pesterijen te voorkomen. Ook als je op je werk steeds te horen krijgt dat je je werk niet goed doet of op een andere manier wordt gekleineerd of vernederd kan dit ervoor zorgen dat je verlegen wordt.

Een belemmering voor je talenten

Verlegen mensen ervaren vaak een belemmering in hun loopbaan. Door hun verlegenheid durven ze niet te erkennen dat ze goed zijn in bepaalde dingen en laten ze zich door anderen aanpraten dat ze tot niets in staat zijn. Dit leidt vaak tot het volgen van een lagere opleiding en het uiteindelijk aanvaarden van een baan die onder het niveau van een verlegen persoon ligt. Ook creatieve talenten blijven vaak onontdekt. Een verlegen iemand die goed kan zingen, tekenen of acteren ontplooit deze talenten vaak niet omdat de verlegenheid dit in de weg staat.

belemmering voor je talenten

Is verlegen zijn een probleem?

Sommige mensen die verlegen zijn hebben er niet zo’n probleem mee. Ze leven een rustig en bescheiden leven en hebben daar vrede mee. Vooral als ze een partner hebben die helemaal niet verlegen is en dus het woord kan doen indien nodig ervaren zij het niet als een groot probleem dat ze verlegen zijn. Maar als je vanwege je verlegenheid een leven leidt wat je niet leuk vindt, bijvoorbeeld omdat je geen relatie hebt terwijl je dat wel graag zou willen, dan is het natuurlijk een ander verhaal.

Wat kun je zelf doen om minder verlegen te zijn?

Om te beginnen: prent jezelf in dat jij de moeite waard bent. Je mag er zijn en je mag gezien worden. Zorg dat je je zeker voelt over je uiterlijk. Laat je eventueel adviseren door een goede vriend of vriendin over je kleding en je kapsel, iemand die dicht bij je staat kan soms heel verhelderende tips geven over je uiterlijk. Soms kun je er met kleine aanpassingen al een stuk beter uitzien en dat zal er dan automatisch voor zorgen dat je je minder snel verlegen voelt. Natuurlijk hoef je niet op de tafel te dansen tijdens een feestje, maar het is natuurlijk wel fijn als je gewoon een leuke avond hebt zonder dat je stil in een hoekje zit met een blik van ‘let maar niet op mij’.

uit je schulp kruipen

Verlegenheid aanpakken

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je verlegenheid aan te pakken. Je kunt aan een vriend of vriendin die niet verlegen is om je ‘op sleeptouw’ te nemen door samen te gaan stappen. Dan ben je altijd in de buurt van iemand die je vertrouwd is en dat kan een steun zijn. Je kunt natuurlijk ook de stoute schoenen aantrekken en toch zelf eens ergens op af stappen. Alleen op vakantie gaan als je single bent kan bijvoorbeeld een probleem zijn, maar dit kun je oefenen.

Jouw reis naar zelfontdekking en onafhankelijkheid

Boek een hotel in Nederland voor twee nachten en ga daar in je eentje heen. Neem gewoon een goed boek mee of kies een omgeving waar je lekker kunt wandelen of fietsen. Boek een hotel met half pension, dan kun je in het hotel ontbijten en dineren en hoef je dus niet in je eentje een restaurant binnen te stappen. Als dit goed gaat kun je een volgende keer wat langer weggaan of zelfs een tripje naar het buitenland, bijvoorbeeld een stedentrip naar België of Duitsland.

reis naar zelfontdekking

Trainingen om verlegenheid te verminderen

Als je zo verlegen bent dat je nergens op af durft te stappen is het misschien een goed idee om te overwegen om een cursus tegen verlegenheid te volgen. Tijdens zo’n cursus zit je in een groep met lotgenoten, jij bent dus niet de enige die verlegen is. Door middel van training, individuele gesprekken en groepsactiviteiten leer je om minder verlegen te zijn. Dit kan je helpen om ook in het dagelijks leven minder timide over te komen.

Focus je op de ander en minder op jezelf

Als je verlegen bent is een goede manier om hier minder last van te hebben je minder op jezelf en meer op de ander te concentreren. Knoop een gesprek aan en informeer naar iemands werk, hobby’s, privé leven. Wie weet hebben jullie een gezamenlijke hobby, houden jullie van dezelfde muziek of boeken en zo ontstaat er vanzelf een leuk gesprek. Ook een veel gehoorde tip voor verlegen mensen is de “seconden regel”. Als je iemand wilt aanspreken, doe dit dan meteen op het moment dat je dit bedenkt. Stel het niet uit, want hoe langer je het moment van aanspreken uitstelt, hoe kleiner de kans is dat je die persoon daadwerkelijk gaat aanspreken. Wanneer je een zelfverzekerde indruk maakt ben je aantrekkelijker als persoon!

focus op ander

Aardig zijn helpt

Wie goed doet, goed ontmoet luidt het gezegde. En dat is maar al te waar. Als je anderen vriendelijk en aardig tegemoet treedt is de kans groot dat die ander ook gewoon aardig tegen jou is. Want er is immers geen reden om niet aardig te zijn. Als je een ander gewoon open en vriendelijk tegemoet treedt is de kans klein dat er een vervelend gesprek of een ongemakkelijke situatie ontstaat waar je je geen raad mee weet. En dan heb je vanzelf minder last van je verlegenheid.

Kan extreme verlegenheid tot problemen leiden?

Iemand die extreem verlegen is heeft ook vaak een minderwaardig gevoel en geen zelfvertrouwen. Dit kan in extreme gevallen tot grote problemen leiden. Eenzaamheid en afzondering zijn daar voorbeelden van. Het kan er zelfs toe leiden dat iemand uiteindelijk besluit om uit het leven te willen stappen. Als je iemand in je omgeving hebt waarvan je merkt dat hij of zij in een depressie is beland of dreigt te belanden vanwege extreme verlegenheid dan kun je eventueel met een deskundige overleggen of je hulp kunt bieden.

extreme verlegenheid

Hulp van een deskundige

In Nederland is er de Verenging van Verlegen Mensen (VVM). Hier kun je je bij aansluiten om je verlegenheid te overwinnen. Er worden workshops en cursussen georganiseerd voor de leden, maar ook leuke uitstapjes en feesten. Daarnaast heeft de VVM een forum waar je anoniem met andere verlegen mensen kunt discussiëren over dingen waar je tegenaan loopt als verlegen persoon zijnde. Als je verlegenheid echt een enorm probleem voor je is dan kun je je ook wenden tot een psycholoog. Deze kan je door middel van gesprekstherapie helpen om je verlegenheid te overwinnen of er in ieder geval beter mee om te gaan.

Overwin verlegenheid en vind de liefde die je verdient

We hopen dat onze blog je heeft geholpen om meer zelfvertrouwen te krijgen bij het daten, ondanks verlegenheid. Onthoud dat verlegenheid een normaal onderdeel van het menselijk gedrag is en dat het niet iets is om je voor te schamen. Door de tips en strategieën te gebruiken die we hebben gedeeld, kun je werken aan het overwinnen van verlegenheid en meer ontspannen en zelfverzekerd zijn tijdens het daten. Of je nu op zoek bent naar een relatie of gewoon nieuwe mensen wilt ontmoeten, de sleutel is om jezelf te zijn en je comfortabel te voelen in sociale situaties. Blijf oefenen en wees geduldig met jezelf. Uiteindelijk zul je in staat zijn om je verlegenheid te overwinnen en de liefde te vinden die je verdient!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---