Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Hoe overleef je een groot leeftijdsverschil in je relatie?
groot leeftijdsverschil partner

Hoe overleef je een groot leeftijdsverschil in je relatie?

Welke online datingsite?
04 december 2023

Het vinden van de juiste partner kan soms een uitdaging zijn. Maar wat als het grootste obstakel niet de persoonlijkheid of interesses zijn, maar het leeftijdsverschil? Veel mensen twijfelen of een groot leeftijdsverschil tussen partners wel werkt, maar onze ervaringen laten zien dat dit helemaal niet zo is. Onze blogpost gaat dieper in op de voordelen en uitdagingen van een relatie met een groot leeftijdsverschil en geeft tips voor een succesvolle relatie.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Een groot leeftijdsverschil met je partner

In de meeste gevallen vind je een levenspartner die ongeveer van dezelfde leeftijd is als jij. In de meeste gevallen is de man een paar jaar ouder dan de vrouw als het om een heterostel gaat. Maar het kan ook gebeuren dat je iemand leert kennen die veel ouder of veel jonger is dan jij. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het kan wel leiden tot weerstand en op latere leeftijd soms toch problemen geven. Een groot leeftijdsverschil met je partner kan soms lastige problemen opleveren.

Een man en een vrouw die elkaars hand vasthouden, met een opvallend leeftijdsverschil

Mijn partner is meer dan tien jaar ouder of jonger!

In films kan het soms romantisch zijn: een jonge vrouw die verliefd wordt op een oudere man, of andersom. Het is niet ongebruikelijk dat er in romantische Hollywoodfilms een leeftijdsverschil van meer dan 10 jaar zit tussen de hoofdrolspelers die verliefd op elkaar worden. In het echte leven is dit echter nogal anders: je wordt vaak een beetje raar aangekeken als er een groot leeftijdsverschil zit tussen jou en je partner. Ook kan het binnen de relatie voor onvoorziene complicaties zorgen. Natuurlijk is het zo dat liefde blind maakt en dat leeftijd geen rol speelt als je smoorverliefd wordt, maar na de roze wolk wordt je toch vaak met je beide benen op de grond gezet. Daarom is het handig om hier goed over na te denken, zodat je jezelf of de ander niet onnodig kwetst.

Verschillen binnen de relatie

Als de ene ouder is dan de ander, dan komt daar ook een verschil in levensfase bij kijken. Misschien ben jij nog jong en heb je net je studie of opleiding afgerond, en heeft de ander al vier kinderen, is getrouwd geweest en heeft hij of zij al dertig jaar een fulltimebaan. Dit zijn erg grote verschillen, die niet eens zozeer met leeftijd te maken hebben, maar vooral te maken hebben met de belevingswereld en de fase waarin jullie je bevinden. Een groot verschil in levensfase kan lastig zijn voor een relatie. Sommige oudere mannen krijgen last van een zogenaamde midlife crisis. Als jullie allebei dezelfde interesses hebben en dezelfde uitkijk in het leven delen, dan is het natuurlijk makkelijker. Je bent natuurlijk niet voor niets voor elkaar gevallen.

jeugdig en kleurrijk tegenover stabiel en rustig, benadrukken de levensfaseverschillen in de relatie

Wat zegt de omgeving?

Als je iemand leert kennen die veel ouder of jonger is dan jij dan is de reactie van de omgeving soms niet mals. Een oudere man die een relatie begint met een veel jongere vrouw wordt een oude snoeperd genoemd die aan zijn tweede jeugd begint en nog wel een groen blaadje lust. Een vrouw die een vriend krijgt die haar zoon had kunnen zijn heeft volgens haar omgeving geen vriend maar een toyboy. Natuurlijk kun je tegen jezelf en je partner zeggen dat je er boven staat en je er niets van aantrekt. Maar het kan soms best lastig zijn als je met je veel jongere partner over straat loopt en je door wildvreemden wordt nageroepen met negatieve opmerkingen.

Afwijzing van naasten

Hoe je het ook wendt of keert, je omgeving houdt toch invloed op je beleving van een relatie. Helemaal als je omgeving verbaasd of afwijzend reageert op je nieuwe liefde. Daarom moet je er altijd rekening mee houden dat wanneer je een relatie begint die afwijkt van het geijkte plaatje, je negatieve reacties kunt krijgen. Over het algemeen is dit direct een goed filter: je ziet direct wie je echte vrienden zijn en wie niet. Dit is juist het meest lastige: vooral als je directe familie je relatie afkeurt of je beste vrienden het niet eens zijn met je keuze. Dit kan voor een erg lastige situatie zorgen, waardoor je bijvoorbeeld geen of minder contact hebt met je familie en vrienden, of dat je nog wel contact hebt maar dat je weet dat mensen je relatie afkeuren. Dit zijn situaties die heel veel impact op je leven hebben. Ook hier moet je dus rekening mee houden als je een relatie begint met iemand die veel ouder of jonger is dan jij.

wee silhouetten van een stel dat samen staat

Waarom vallen sommigen op een partner die veel ouder of jonger is?

De leeftijd speelt vaak geen doorslaggevende rol bij het kiezen of vinden van een partner. Soms komt iemand er pas later achter dat het leeftijdsverschil wel erg groot is. Het komt ook voor dat iemand zich met een partner van de eigen leeftijd niet prettig voelt. Vrouwen vinden manen van hun eigen leeftijd soms nog wat kinderlijk, zeker als het gaat om twintigers. Mannen worden doorgaans wat later volwassen dan vrouwen. Ook komt het voor dat een vrouw een ‘vaderfiguur’ zoekt, soms omdat ze met haar eigen vader geen goede relatie had of heeft. Soms begint een jong iemand bewust een (seks)relatie met iemand die veel ouder is om de omgeving te shockeren of in de hoop er financieel beter van te worden. Dit soort relaties lopen in de meeste gevallen al na korte tijd op de klippen.

Generatiekloof?

Verder is het belangrijk te onthouden dat bij een leeftijdsverschil nog andere dingen komen kijken. Misschien wil jij of de ander geen kinderen (meer), terwijl de partner dat nog wel wil. Het kan ook zijn dat doordat jullie beiden een andere jeugd gehad hebben, dat jullie normen en waarden blijken te verschillen: dan heb je last van een generatiekloof. Ook moet je niet vergeten dat de oudere van het stel te maken kan krijgen met gezondheidsproblemen: van kleine kwaaltjes tot ernstigere ziektes.

generatiekloof het verstrijken van de tijd en hun zich ontwikkelende relatie

Wat als je een kinderwens hebt?

Een belangrijk nadeel is dat jullie vaak in een verschillende levensfase zitten. Een vrouw van in de dertig wil misschien nog graag moeder worden, terwijl haar vriend die al halverwege de 50 is daar geen behoefte meer aan heeft. Een veel jongere man die graag vader wil worden heeft sowieso een probleem als zijn vrouw of vriendin op een leeftijd is waarop een zwangerschap niet meer mogelijk is. Een oudere partner heeft misschien kinderen uit een vorige relatie en ook daarmee kan de relatie soms moeizaam zijn als zij niet accepteren dat de nieuwe partner van papa of mama veel ouder of veel jonger is.

Gezondheidsproblemen

Een oudere partner kan op een zeker moment te kampen krijgen met gezondheidsproblemen. En ja, dat kan ook gebeuren met iemand die jonger is, maar de kans is natuurlijk wel kleiner. Als een jongere partner nog volop in het leven staat en nog van alles wil ondernemen dan kan het zo zijn dat de partner die 10 of 20 jaar ouder is dit tempo niet meer kan bijbenen. Het komt dan ook helaas wel voor dat een oudere partner uiteindelijk wordt verlaten als de jongere helft van het stel uiteindelijk toch kiest voor iemand van zijn of haar eigen leeftijd.

Afbeelding van een jonge vrouw die een oudere man in een rolstoel door kunstgalerijtentoonstellingen leidt.

Problemen met de nalatenschap

Als pa of ma alleen komt te staan en vervolgens valt op een veel jongere partner dan kan dit problemen geven met de kinderen. Die zien hun erfenis aan hun neus voorbij gaan, zeker als de ouder in kwestie ook nog besluit te trouwen met zijn of haar nieuwe liefde. Het is in dit geval belangrijk om de erfenis goed te regelen. Tegenwoordig trouw je in Nederland standaard op huwelijkse voorwaarden. Dat betekent dat wat van jou was voor het huwelijk ook van jou blijft tenzij je dit expliciet anders regelt. Dus als één van beide partners bijvoorbeeld een eigen huis heeft dan blijft hij of zij daar eigenaar van en kan de erfenis na het overlijden gewoon worden verdeeld. Wel is het dan natuurlijk zo dat als het om een huis gaat waar het stel samen woont, de jongere partner zal moeten verhuizen.

Liefde kent geen leeftijd

In deze blog hebben we laten zien dat een groot leeftijdsverschil tussen partners helemaal niet zo’n groot obstakel hoeft te zijn. Natuurlijk zijn er uitdagingen, maar met de juiste houding en communicatie kan een relatie met een groot leeftijdsverschil juist heel succesvol zijn. We hopen dat de tips die we gegeven hebben je helpen bij het verkennen van een relatie met een groot leeftijdsverschil en dat je er zonder angst voor open staat. Onthoud altijd dat liefde geen leeftijd kent.

Lees ook deze blogs:

Eén reactie op “Hoe overleef je een groot leeftijdsverschil in je relatie?”

  1. MGTOW schreef:

    Men age like wine, women age like milk.
    De natuur geeft aan dat het op een gegeven moment te gevaarlijk wordt je leuter er in te stoppen. Men spreekt ook wel van ‘hit the wall’. Dat is het moment dat het mooie er ineens van af is.
    Het is normaal dat dan de vrouw een stuk jonger is.
    Tegenwoordig zie je op datingsites dat veel vrouwen het jonger zoeken. Omdat ze zo gestudeerrrrd is. Dat interesseert mannen weinig tot niets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---