Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / De gemeenste manier om met iemand af te wijzen!
gemeen

De gemeenste manier om met iemand af te wijzen!

Welke online datingsite?
18 februari 2021

Afwijzing doet pijn. Dit doet echter nog meer zeer als je voor een andere geliefde bent gedumpt, omdat je partner die persoon boven jou kiest of als een geweldige baan aan je voorbijgaat, omdat ze iemand anders beter gekwalificeerd vinden. Er is onderzoek verricht naar verschillende vormen van afwijzing.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Onderzoeken naar afwijzing

In een eerste vorm van het onderzoek werd iemand gevolgd, waarbij iemand anders werd verkozen boven hem of haar. In een andere vorm, was er geen sprake van iemand anders, maar waren er andere reden waarom het niet goed werkte. Misschien wilde de partner meer tijd voor zichzelf of een vacature werd ingetrokken, voordat hier iemand voor werd gevonden. Zelfs de grootste geluksvogels zullen niet altijd de baan, date of vriendschap krijgen die ze willen. Niemand vindt het bovendien fijn om afgewezen te worden, toch kunnen de mate en de manier waarop soms erger aanvoelen voor sommigen dan voor anderen.

afgewezen!

Vorm van afwijzing

Om erachter te komen welke vorm van afwijzing het meest invloed heeft en zorgt voor de meeste pijn, voerden onderzoekers een viertal experimenten uit met ongeveer 600 kandidaten. In het eerste experiment werden mannen gekoppeld aan een groep van twee vrouwen die in het geheim samenwerkten met de onderzoekers. Eén vrouw moest een puzzel oplossen en haar werd verteld dat ze een partner mocht uitkiezen om haar te helpen. In sommige gevallen koos ze de andere vrouw, terwijl ze in andere momenten verkoos om alleen te werken.

Conclusies

De andere drie experimenten testten hoe mensen reageren in grotere groepen, terwijl ze werden herinnerd aan ervaringen waarin ze zelf werden afgewezen. Ook moesten ze zich verschillende scenario’s voorstellen waarin ze werden afgewezen. In elk experiment gaven de kandidaten aan dat ze zich slechter voelden, als iemand anders boven hen werd verkozen, dan wanneer er helemaal niemand anders werd gekozen. Dit kan komen doordat deze vorm van afwijzing een sterker gevoel kan veroorzaken van je buitengesloten voelen en er niet bij horen.

afwijzen

Geen competitie

Als kandidaten van het onderzoek niet te horen kregen waarom ze werden afgewezen, leken ze dit toch op te vatten alsof ze door iemand anders werden vervangen. Ondanks dat het pijnlijk kon zijn, probeerden ze toch de reden te achterhalen, zodat ze konden vaststellen waar het fout was gegaan. Uiteraard voelde ze zich beter zodra ze hoorden dat ze niet ten behoeve van iemand anders waren afgewezen. Er ontstaat in dat geval een gevoel van rivaliteit, waardoor je je dubbel afgewezen kunt voelen en voor meer persoonlijke redenen.

Richtlijnen voor tactvol afwijzen

Uit deze resultaten volgt een duidelijke richtlijn voor diegenen die in een positie staan waarbij ze iemand moeten afwijzen, of dit nu in een liefdesrelatie is, op werkgebied of elders. Overtuig iemand er eerst van dat er werkelijk geen ander in het spel is, waartegen ze het afleggen. Hierdoor zullen ze de afwijzing beter kunnen opvatten. Als er wel andere kandidaten zijn, doe je er verstandig aan dit zo summier mogelijk te noemen. Een andere attente manier is om duidelijk te maken, wat je wel in de ander aan positieve kwaliteiten herkent. Hierdoor kan de afwijzing eveneens minder persoonlijk worden opgenomen. Er zijn dus zeker manieren te bedenken die een dergelijke situatie een stuk aangenamer maken.

Lees ook deze blogs:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste items