Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Dit is waarom datingsites niet werken voor iedereen!
Verloren tussen talloze dating profielen, geen betekenisvolle connectie kunnen vinden

Dit is waarom datingsites niet werken voor iedereen!

Welke online datingsite?
25 december 2023

Veel mensen proberen online dating uit in de hoop een geschikte partner te vinden, maar sommigen hebben het gevoel dat het niet werkt. In onze blogpost “Dit is waarom datingsites niet werken voor iedereen” bespreken we de verschillende redenen waarom sommige mensen geen succes hebben met online dating. We bespreken onder andere de mogelijke nadelen van online dating, zoals neppe profielen, onrealistische verwachtingen en het gevoel van overweldiging door te veel keuze. We bieden ook suggesties en tips om het meeste uit online dating te halen, zoals het verfijnen van je zoekcriteria en het hebben van realistische verwachtingen. Of je nu nieuw bent in de wereld van online dating of al een tijdje bezig bent, onze blogpost biedt waardevolle inzichten en suggesties om je kansen op succes te vergroten. Lees verder en ontdek waarom datingsites niet werken voor iedereen.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Waarom werken datingsites voor mij niet?

Steeds meer mensen kiezen voor online daten. Ze doen dat omdat ze geen tijd hebben om uit te gaan en op die manier iemand te ontmoeten. Ook mensen met een beroep dat de kans klein maakt om op het werk iemand tegen te komen kiezen soms voor online daten. Voor veel mensen werkt dat goed. Het internet staat vol met succesverhalen van mensen die online hun grote liefde hebben leren kennen. Maar er zijn ook genoeg mensen voor wie dit niet geldt. Ze hebben het soms wel geprobeerd maar het heeft nooit tot succes geleid. En er is een groep die nog nooit een oproep op een datingsite of datingapp heeft gezet.

vissenin leeg woestijnlandschap, symbool voor moeite bij vinden match.

Twijfel over online dating

Er zijn mensen die twijfelen of een online dating site werkt, maar waarom zou je? In een leven dat steeds maar drukker en drukker wordt, is het fijn als je af en toe een handje geholpen wordt. Want als jij het zelf te druk hebt om je nog helemaal op te tutten en leuk aan te kleden en de stad in te gaan, dan heeft jouw toekomstige partner het misschien ook wel te druk. Dus wanneer je in je vriendenkring en werkomgeving niemand bent tegengekomen, is het tegenwoordig niet meer zo gek om het online te zoeken. Door de komst van internet is onze wereld veel breder geworden en dat is maar goed ook!

Online dating schaamte

Het lijkt wel of tegenwoordig “iedereen” online aan het daten is. Steeds meer mensen geven aan dat ze “op” een datingsite zitten, maar wat ze daar doen en wat voor mensen ze daar tegenkomen blijft meestal een beetje vaag. Ook wanneer iemand een nieuwe relatie heeft wordt soms wat schimmig gedaan over waar het stel elkaar heeft leren kennen. Het lijkt alsof sommige mensen zich ervoor schamen dat ze datingsites gebruiken om een partner te vinden. Maar is die schaamte wel terecht?

Silhouetten suggereren schaamte bij online daten

Het is stoer om te roepen dat datingsites niet werken

Veel mensen vinden het op voorhand geen goed idee om een oproep op een datingsite te zetten. Want dat kan toch niet werken? Op een datingsite zitten tienduizenden leden, soms nog meer. Hoe moet je daar dan in vredesnaam iemand vinden met wie het klikt. En het is toch eigenlijk wel een beetje armoedig dat je je op een datingsite moet inschrijven om aan een partner te komen.

Iedereen vindt toch gewoon een partner via zijn werk, via wederzijdse vrienden, bij de sportclub of in het uitgaansleven. Je op een datingsite inschrijven is toch echt het laatste wat je doet om aan een relatie te komen. Dit is wat veel mensen zeggen. Datingsites zijn voor dummies, voor mensen die echt niet beter weten. Maar de statistieken bewijzen dat ze ongelijk hebben. Want veel mensen vinden elkaar juist wel via een datingsite. Vooral datingsites voor 50 plus zijn de laatste jaren erg populair geworden!

Voor wie werkt online daten?

Online daten is vooral succesvol voor mensen die het in het dagelijks leven ook geen probleem vinden om op iemand af te stappen. Deze groep plaatst een oproep op een datingsite en gaat vervolgens voortvarend aan de slag met het leggen van contacten. Ze hebben doorgaans een gezonde dosis zelfvertrouwen en gaan er vanuit dat de mensen die zij benaderen hen ook vast wel leuk zullen vinden. En vaak werkt dat ook wel.

Als je het geluk hebt dat je als introvert persoon door zo iemand wordt benaderd dan kan online daten zelfs voor jou succesvol zijn. Online daten werkt ook voor mensen die op zoek zijn naar een simpele date of onenightstand. Als je de juiste datingsites of apps gebruikt dan lukt het je op die manier in veel gevallen om een date te scoren, al is het voor dezelfde avond of voor het komende weekend.

Zelfverzekerd persoon benadert groep, symboliseert gemak in connecties.

Redenen waarom internetdaten niet werkt

Er zijn verschillende redenen waarom internetdaten voor sommige mensen niet meer effectief kan zijn:

 • Te veel keuze: Het internet biedt veel opties voor mensen die op zoek zijn naar liefde, wat kan leiden tot het “vergelijkingssyndroom”, waarbij mensen voortdurend op zoek zijn naar iemand die beter is dan hun huidige match. Dit kan leiden tot tevredenheidsproblemen en het niet kunnen vinden van een geschikte match.
 • Misleidende profielen: Sommige mensen kunnen misleidende profielen hebben op internetdatingsites, wat kan leiden tot teleurstelling als mensen elkaar in het echt ontmoeten en de verwachtingen niet worden waargemaakt.
 • Vertrouwensproblemen: Als iemand al een aantal negatieve ervaringen heeft gehad met internetdaten, kan dit leiden tot vertrouwensproblemen en het moeilijk vinden om nieuwe verbindingen aan te gaan.
 • Gebrek aan fysieke aantrekkingskracht: Sommige mensen kunnen moeite hebben om een emotionele verbinding te voelen met iemand die ze alleen via het internet hebben ontmoet, wat kan leiden tot het gebrek aan fysieke aantrekkingskracht wanneer ze elkaar in het echt ontmoeten.
 • Verkeerde redenen om te daten: Als iemand alleen op zoek is naar een casual relatie of iemand die niet op zoek is naar een serieuze relatie, kan dit leiden tot teleurstelling en het gevoel dat internetdaten niet meer werkt.

Het is belangrijk om te onthouden dat internetdaten niet voor iedereen werkt en dat het vinden van een geschikte match soms tijd en inspanning vereist. Het is ook belangrijk om open en eerlijk te zijn over wat je zoekt in een relatie en om realistische verwachtingen te hebben.

Pas op voor bepaalde datingsites

Als het jou niet lukt om via online daten een partner te vinden dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat je je inschrijft bij de verkeerde datingsites. Er zijn er namelijk tientallen, zo niet honderden, die niet erg betrouwbaar zijn. Je herkent ze aan het feit dat je er moet betalen per verzonden bericht met zogenaamde credits. Die moet je kopen nadat je een gratis account hebt aangemaakt. Op deze sites zijn de dames vaak ver in de meerderheid en ze zien er allemaal even aantrekkelijk uit. En als je een bericht verstuurt krijg je in de meeste gevallen ook nog eens binnen een uur antwoord.

Hand reikt naar creditcard, berichten tonen betaling op datingsites.

Fictieve accounts

Veel mannen realiseren zich niet dat de accounts op deze websites vaak fictief zijn. Het gaat de eigenaren van de websites er alleen maar om dat ze zo veel mogelijk geld verdienen. Onlangs heeft de AFM invallen gedaan bij een aantal van dit soort bedrijven en sindsdien wordt er wel duidelijker op websites vermeld dat het gaat om een datingsite met fake accounts die uitsluitend is bedoeld voor entertainment. Deze seksdatingsites  zijn leuk voor een spannende sekschat misschien, maar een leuke partner zal je er zeker niet vinden.

Echtheid van een persoon

Er is eigenlijk maar een goede reden om te twijfelen aan datingsites en dat is de kans dat de gene met wie je praat, niet echt die persoon is. Dit noemen ze ook wel een ‘catfish’. Maar er zijn dingen die je kunt doen om dit snel te ontdekken. Zorg ervoor dat je iemand kunt spreken via de telefoon of via bijvoorbeeld Skype of Facetime met iemand kunt praten. Ook kun je vragen of iemand een foto maakt met een speciale tekst, door jou uitgekozen, op een briefje geschreven. Dit hoef je niet meteen te doen, maar wel als je twijfelt aan de persoon met wie je praat.

Telefoongesprek of videobellen bevestigt echtheid door realtime communicatie

Kies een betrouwbare datingsite

Als je je wilt inschrijven op een datingsite omdat je serieus op zoek wilt naar een partner dan is het belangrijk dat je een datingsite kiest die betrouwbaar is. De landelijk bekende datingsites zoals Relatieplanet, Lexa, Pepper, 50liefde en E-matching (voor hoger opgeleiden) kunnen als betrouwbaar worden aangemerkt. Of je er de ware vindt is natuurlijk niet gezegd, dat zal de praktijk moeten uitwijzen. Je weet in ieder geval qua kosten waar je aan toe bent, want je betaalt bij deze websites een vast bedrag voor een maand of enkele maanden lidmaatschap.

Waarom reageren niet de juiste mensen op mijn oproep?

Ook als je je bij een betrouwbare datingsite hebt ingeschreven is dat nog geen garantie voor succes. Vooral hoger opgeleide vrouwen ergeren zich vaak aan de reacties die ze krijgen. Hoe stigmatiserend het ook is, veel mannen kijken alleen naar het uiterlijk van een vrouw en reageren als dat in de smaak valt. Ze beseffen niet dat vrouwen die zelf een Hbo- of WO-niveau hebben vaak niet zitten te wachten op een man die een bericht stuurt dat vol staat met taalfouten en waaruit blijkt dat ze van bier drinken en voetbal kijken houden. Voor hoger opgeleide mannen geldt dit natuurlijk net zo. Die zitten vaak ook niet verlegen om een dame die haar school niet heeft afgemaakt en de tv alleen aanzet voor haar favoriete soapseries. Daarom haken veel mensen die een wat hoger opleidingsniveau hebben al snel af als het om online daten gaat.

"Een lege mailbox op een datingsapp, wat duidt op het ontbreken van reacties of matches

Online daten werkt vaak niet voor verlegen mensen

Als je het type bent dat afwacht tot iemand op jou reageert en zelf geen initiatief neemt, dan is online daten vaak ook niet het aangewezen middel voor jou. Want de kans dat je spontaan reacties krijgt is niet zo heel groot. Vooral op populaire datingsites is het aanbod zo groot dat je simpelweg niet opvalt in de massa. Je zou het kunnen proberen bij een datingsite die geen honderdduizenden leden heeft. Je kunt je ook inschrijven bij en traditioneel relatiebemiddelingsbureau. Dit is in sommige gevallen wel succesvol, maar hier hangt wel een aanzienlijk prijskaartje aan.

Filteren is het toverwoord

Wanneer je op een datingsite op zoek gaat naar een geschikte partner of iemand voor een date, dan is het belangrijk dat je de zoekresultaten goed filtert. Het heeft weinig zin om contact te zoeken met iemand die aan de andere kant van het land woont of die qua leeftijd en interesses helemaal niet bij je past. Dit soort contacten zijn gedoemd om op niets uit te lopen en daar schieten jullie allebei niets mee op.

Dus als je op zoek gaat op een datingsite, zoek dan naar mensen die in de basis in ieder geval bij je passen. Filter op leeftijd, op woonplaats en daarnaast op dingen die voor jou heel belangrijk zijn, zoals roker/niet roker of wel/geen religie. Zo krijg je in ieder geval een selectie van leden te zien die overeenkomt met wat jij in een partner zoekt. Of de klik er uiteindelijk is met één van hen blijft natuurlijk afwachten.

Verfijnen van zoekcriteria op datingsite met verschillende filters op scherm.

Groei in successen van datingsites

Verder is er geen reden om te twijfelen aan datingsites. Het is juist een hele makkelijke manier om iemand te vinden die bij jou en jouw interesses past. Via online daten kun je ook op je eigen tempo iemand leren kennen. Je kunt net zo lang met iemand chatten als jij prettig vindt. In 2014 werd er vanuit het CBS zelfs nog een onderzoek gedaan naar de succescijfers van online datingsites.

Van alle stellen die van 2010 tot 2014 elkaar vonden, gaf zo’n 13 procent aan dat ze elkaar hadden gevonden via internet. Als je op zoek bent naar een datingsite die bij jou past, neem dan gerust eens een kijkje op onze website. Hier zijn genoeg tips te vinden die gericht zijn op datingsites, maar ook op daten en online daten in het algemeen. Het internet is groot en kan soms eng lijken, maar er is niets om bang voor te zijn. Het is alleen een beetje spannend.

Succesverhalen over datingsites

Vergis je niet, steeds meer mensen vinden elkaar via een datingsite zoals Parship. Veel mensen hebben het tegenwoordig erg druk. Een drukke baan, vrienden, hobby’s, vakanties. Er blijft weinig tijd over om naar een partner te zoeken, zeker wanneer je op wat oudere leeftijd alleen komt te staan doordat je relatie is beëindigd. Vooral deze groep mensen zoekt zijn heil bij een datingsite. Ze plaatsen een profiel en als daar reacties op komen kunnen ze die op een moment dat het uitkomt qua planning lezen en beantwoorden. Dit is voor een groeiende groep mensen een goede manier om te proberen een nieuwe partner te vinden. En als dat lukt dan schamen zij zich er ook niet voor. Tegen familie en vrienden wordt gewoon openlijk gezegd dat ze elkaar kennen via een datingsite. En daar is niets mis mee.

Open gesprekken of dialogen tussen gelukkige stellen.

Zoekcriteria verfijnen en een betere match te vinden

We hopen dat onze blogpost “Dit is waarom datingsites niet werken voor iedereen” je heeft geholpen om meer inzicht te krijgen in de mogelijke nadelen van online dating en hoe je je kansen op succes kunt vergroten. Onthoud dat het belangrijk is om realistische verwachtingen te hebben en om je zoekcriteria te verfijnen om een betere match te vinden. Het kan ook helpen om verschillende datingsites uit te proberen en om actief te zijn op de site om meer potentiële partners te ontmoeten. Of je nu op zoek bent naar een serieuze relatie of gewoon nieuwe mensen wilt ontmoeten, online dating kan een effectief middel zijn om je doelen te bereiken. Lees verder op onze website voor meer waardevolle tips en advies over online dating en het vinden van de perfecte match.

3 reacties op “Dit is waarom datingsites niet werken voor iedereen!”

 1. MGTOW schreef:

  ik heb onlangs een nepprofiel gemaakt en de respons op dit aantrekkelijk model viel ook erg tegen. Er reageerden vooral vrouwen die ouder waren dan het mannelijk model. Dus als je aantrekkelijk bent maak je wel kans, maar dan wel bij beduidend minder aantrekkelijkere vrouwen

 2. Eugene schreef:

  “Voor wie werkt online daten?
  Online daten is vooral succesvol voor mensen die het in het dagelijks leven ook geen probleem vinden om op iemand af te stappen”

  Beter geformuleerd;

  “Voor wie werkt online daten?
  Online daten is vooral succesvol voor mensen die in het dagelijks leven ook fysiek aantrekkelijk worden gevonden”

 3. MGTOW schreef:

  Online daten werkt slecht voor mannen omdat er veel meer mannen dan vrouwen online zoeken waardoor vrouwen erg kieskeurig worden. Onderzoek heeft dit aangetoond.
  Heel knappe mannen maken wel kans maar kunnen beter krijgen buiten een datingsite om.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---