Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Chatten op datingsites: the do’s en dont’s!
Chatten op datingsites

Chatten op datingsites: the do's en dont's!

Welke online datingsite?
12 februari 2021

Het online daten lijkt de datingwereld te hebben veroverd. Steeds meer mensen vinden nieuwe partners via een datingsites. Dit is niet zo verwonderlijk aangezien je hier ook heel gemakkelijk met anderen in contact kunt komen. Door te chatten kun je op een laagdrempelige manier iemand beter leren kennen. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Kennis maken via de chat

Na aanmelding maak je hier eerst een eigen profiel aan met een duidelijke schets over wie je bent, wat je interesses zijn en waarnaar je op zoek bent in een leuke date of nieuwe relatie. Hierop zullen andere leden gaan reageren. Dit kan door middel van het geven van likes, maar ook is het mogelijk om direct met elkaar in contact te komen door te chatten op datingsites. Deze is meestal beschikbaar gesteld voor leden en biedt de gelegenheid om met elkaar te praten.

chatten

Vaak zul je voor deze functie extra moeten betalen, maar zo weet je wel dat je hoogstwaarschijnlijk met iemand communiceert die jou ook oprecht leuk vindt. Je kunt zo met iemand kennis maken, zonder gelijk met iemand persoonlijk af te hoeven spreken. Om dit veilig te laten verlopen zijn er zeker enkele do’s en don’ts te noemen, die je tijdens het chatten in de gaten kunt houden.

Wat kan wel in een chat op een datingsite?

Chatten op datingsites is een gemakkelijke en prettige manier om het gesprek met iemand aan te gaan en al enkele persoonlijke dingen over jezelf te delen met iemand die je interesse heeft. Uiteraard doe je er verstandig aan om hier zorgvuldig mee om te springen. Je kent immers de andere persoon nog nauwelijks en iemand kan zich mooier voordoen dan hij is. Wees echter ook niet te terughoudend, want hierdoor blijft het gesprek vlak en onpersoonlijk.

Vertel niet alles

Je kunt heus wel enige leuke weetjes over jezelf delen, zolang je hierbij niet te gevoelige informatie deelt. Meer over je hobby’s vertellen is uiteraard geen enkel probleem. Hierbij hoef je echter niet gelijk te delen waar je deze uitoefent, met wie en hoe vaak en op welke dagen in de week. Dit is te feitelijk, waardoor je risico loopt dat mensen je gaan opzoeken, terwijl je hier zelf nog niet aan toe bent. Houd het delen van informatie over jezelf dusdanig dat jij de touwtjes in handen houdt. Je wilt niet meer delen dan gegevens die meer algemeen zijn en waar niemand iets mee kan doen.

Privégegevens delen

Chat met ontspannen taalgebruik

De chatfunctie op een online datingprofiel is bedoeld om op een gezellige manier met elkaar in gesprek te raken. Het taalgebruik dient hiervoor dan ook ontspannen en uitnodigend te zijn. Ga niet gelijk te zeer de diepte in en praat niet over al te zwaarbeladen onderwerpen, als persoonlijke problematiek of gekwetste gevoelens die je hebt opgedaan in eerdere relaties. Je hebt nu de kans om met een geheel nieuw persoon in contact te komen en mogelijk iets nieuws te starten, dus bederf de sfeer niet door gelijk over je verleden of issues in het heden te beginnen. Daar is chatten op datingsites niet voor bedoeld.

Fatsoen

Op een chat bij een normale datingsite is het tevens gebruikelijk om het taalgebruik fatsoenlijk en speels te houden, zonder dat dit te seksueel getint wordt. Ook hier zijn specifieke chatfuncties voor op datingsites die zich meer richten op het vinden van een snelle hook-up of ander haastig seksueel treffen. Op meer bekende datingsites zal de chatfunctie meer kunnen worden ingezet voor het eerste contact met iemand waarmee je mogelijk een nieuwe relatie zult kunnen starten. Houd het gesprek daarom vermakelijk en beschaafd. Zo zul je ook een betere indruk geven aan je gesprekspartner.

chatten datingsites

Wat werkt niet goed in een chat?

Een chatten op datingsites werkt minder succesvol wanneer je te hard van stapel loopt. Door te chatten kun je langzaam het contact opbouwen en zien of je iemand aantrekkelijk genoeg vindt om verder mee af te spreken. Een persoonlijke ontmoeting kan dan geregeld worden, maar tot die tijd verloopt de communicatie op afstand en zal je hierin een rustige opbouw moeten vinden. Je kunt in een kroeg ook niet gelijk bij een eerste zin mee uitvragen en uitnodigen voor een aansluitend, intiem treffen bij je thuis.

Stuur niet aan op een uitkomst

Als je tijdens een chatgesprek te zeer aanstuurt op een bepaalde uitkomst, zul je merken dat het gesprek snel afloopt. Ook tijdens het chatten zal een vrouw verwachten dat je haar respectvol benadert en een fatsoenlijke conversatie is hierin het halve werk. Ook is het belangrijk om niet je geduld te verliezen of onzeker te worden, als het gesprek nog niet helemaal vlot loopt zoals je had gehoopt. Ondanks dat je op een veilige afstand zit van je gesprekspartner, zul je ook hierin enkele vaardigheden moeten kunnen tonen, om haar aandacht te behouden. Mogelijk loopt het op niks uit en dan is het eervol om een dergelijke uitkomst te kunnen incasseren.

chatten mobiel

Vermijd delen van contactgegevens

Het kan verleidelijk zijn om gelijk je persoonlijke contactgegevens te delen met iemand waarmee je graag op een date zou willen. Toch is dit niet verstandig tijdens een chatgesprek. Je weet alsnog niet met wie je te maken hebt en iemand kan een mooi beeld over zichzelf geven, zonder dat hier een woord van waar is. Houd de conversatie neutraal en spreek af bij een openbare gelegenheid, waar je elkaar kunt ontmoeten. Pas als je verder bent in de relatie, kun je de persoon je adresgegevens geven. Je wilt eerst zeker weten of de persoon te vertrouwen valt.

Eén reactie op “Chatten op datingsites: the do’s en dont’s!”

 1. Avatar for Thomas Thomas schreef:

  L.S.

  Wanneer je een profiel aanmaakt, is dat dan zichtbaar voor familie en vrienden?

  Misschien is het wat ouderwets maar het is voor mij een drempel om geconfronteerd te worden met een neefje of nichtje dat toevallig jouw profiel ziet. Dat is toch mogelijk wanneer zij ook op die site kijken?

  Via marktplaats kreeg ik een leuk contact en het verzoek om via ‘lovechatten.nl’ verder contact op te nemen. Je moet dan echter een profiel aanmaken en dan loop ik tegen een drempel aan, zie hierboven.

  Thomas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste items